10 tips om lekker te slapen

10 tips om lekker te slapen

door | Lifestyle

Goed en lekker slapen is hartstikke belangrijk voor onze gezondheid. We weten allemaal dat we ons na een nacht met genoeg en goede nachtrust beter voelen en lekkerder in ons vel zitten. En het te-strak-uitgewrongen-natte-dweil-er-is-een-vrachtwagen-over-me-heen-gereden-brak-en-misselijk-gevoel na een (of meer) nachten slechte of te weinig slaap herken je vast ook…

Slaapbehoefte

Onze behoefte aan het aantal uren slaap verschilt sterk. Waar de een nog niet uitgeslapen is na 9 uur, staat de ander na 5 uur alweer vrolijk naast zijn bedje. Inventariseer wat jouw slaapbehoefte is en ga naar bed als je moe bent, hoe moeilijk dat soms ook is. Ik heb tien tips voor je op een rijtje gezet waardoor je (nog) beter kunt slapen.

Tien tips om (nog) beter te slapen:

1. Doe na 21.00 uur niets meer
En met niets bedoel ik niets inspannends. Niet sporten, geen huishoudelijke klussen en werken na 21.00 uur is echt uit den boze als je lekker wilt slapen. Zelf maakte ik lange tijd dagen van 06.00 tot circa 00.00 uur. En dan lag ik in bed met open ogen naar het plafond starend, in mijn hoofd lijstjes te maken met wat ik  die dag allemaal niet gedaan had en daarom de volgende dag zou moeten doen. Niet echt slaapverwekkend…

2. Maak je niet druk
Lig niet wakker van het feit dat je niet kunt slapen. Het heeft geen enkele zin om te denken dat je ‘nu nog maar vier uur kunt slapen’, dat je ‘morgen weer kapot bent’ of dat je ‘nu, echt nu, onmiddellijk in slaap moet vallen’. Ook schaapjes tellen helpt in de regel niet. Piekeren, je zorgen maken, beren op je weg zien, het zal allemaal ongetwijfeld reuzebelangrijk en nodig zijn, alleen ga je er niet beter door slapen…

3. Stop met roken
Roken kan je je nachtrust kosten. Ik heb geen idee hoe het komt, maar toen ik nog rookte was ik ’s nachts gemiddeld 5 keer wakker. Iedere nacht opnieuw. Sinds ik in 2010 stopte met roken, slaap ik (normaal gesproken) iedere nacht door. Stoppen met roken is niet makkelijk, maar als je volhoudt zie je veel sneller dan je vooraf denkt, alleen nog de voordelen.

4. Waak
Waak als je niet kunt slapen. Hiermee bedoel ik dat je gewoon lekker rustig in je warme bedje blijft liggen, ook als je niet kunt slapen. Ga niet liggen draaien of zuchten, maar denk bij jezelf dat als je niet slaapt je waakt. En waken is een prima manier om fysiek en mentaal uit te rusten. Ook is het een feit dat de meeste slechte slapers meer uren per nacht slapen dan ze zelf denken.

5. Leef in het nu
Je herkent het vast wel. Overdag op je werk maak je je zorgen omdat je ’s nachts vast weer niet kunt slapen. En ’s nachts in bed maak je je druk over het feit dat je morgen op je werk weer te moe bent. Ai, dat gaat em niet worden! Leef in het nu. Overdag op je werk lig je dus niet in bed (althans, daar ga ik even vanuit) en ’s nachts in bed ben je dus niet op je werk.

6. Zorg voor een comfortabele slaapkamer
Zorg voor een frisse, schone, opgeruimde en rustige slaapkamer, waarin je je prettig voelt. Koop een goed bed, zorg voor lekker beddengoed en kussens, zorg dat de temperatuur in je slaapkamer behaaglijk is. Doe waarbij jij je prettig voelt, maar zorg dat je slaapkamer er is om uit te rusten.

7. Eet voldoende
Prop jezelf niet vol vlak voor je naar bed gaat. Slapen met een overvolle maag is lastig. Maar, slapen met een knagend hongergevoel lukt ook niet al te best. Zorg ervoor dat je zoveel hebt gegeten dat je je lichamelijk zo goed mogelijk voelt.

8. Zorg voor de juiste temperatuur
Zorg ervoor dat je het niet te warm of koud hebt in bed. Kies de voor jou ideale temperatuur.

9. De slaapkamer is om te slapen
De slaapkamer is voornamelijk bedoeld om te slapen. Gamen, tweeten, facebooken, skypen, appen, instagrammen, pinteresten, je e-mail checken en het laatste nieuws lezen hebben helemaal niets met slapen te maken. Sterker nog; van dit soort activiteiten word je alleen maar wakkerder.

10. Oorzaak vaststellen
Leuk natuurlijk al deze tips om lekker te kunnen slapen, maar misschien is het ook een idee om de oorzaak te achterhalen van je slaapprobleem als je dat hebt. Misschien is je slaapkamer te licht voor je, koop dan verduisterende gordijnen. Of ben je bang in het donker? Een nachtlampje kan wonderen verrichten. Te veel omgevingsgeluid? Misschien bieden oordoppen een oplossing. Te stil in je slaapkamer? Schaf een snurkende echtgenoot aan…

Ben je bang?

Onderzoek ook eens of je mogelijk ergens bang voor bent. Angst is niet alleen een hele slechte raadgever, maar kan ook zorgen voor gebroken nachten. Misschien voel je je niet veilig in je omgeving? Mogelijk komen er juist ’s nachts spoken uit je verleden langs? Misschien ben je bang om niet meer wakker te worden? Mogelijk ben je bang dat je geen controle over jezelf hebt als je slaapt? Misschien durf je niet te gaan slapen, omdat je bang bent dat je dood bent? Misschien ben je bang om nachtmerries te krijgen? Onderzoek of angst mogelijk de onderliggende oorzaak is waardoor jij niet goed slaapt. Als je weet wat de oorzaak is, kun je deze aanpakken, al dan niet met hulp. Dergelijke angsten zijn echt te overwinnen. 

 

Meer leuke blogartikelen

Hoi! Ik ben Jolanda Toet, leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Op dit blog deel ik altijd lekkere, nooit saaie, vaak gezonde en soms minder gezonde recepten met je. Het leven is te kort om niet lekker te eten! Mijn recepten zijn glutenvrij, maar ook zeer geschikt en lekker voor mensen die wel gluten eten. Naast recepten vind je hier blogartikelen over voeding (food), lifestyle en reizen (travel). Ik wens je heel veel lees- en kijkplezier! Heb je vragen? Stuur een
e-mail naar info@jolandatoet.nl.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit blog leuk, grappig, interessant of mooi? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit blog wilt delen!

Sharing is caring!