Accepteren en loslaten doe je zo

Accepteren en loslaten doe je zo

door | Lifestyle

Accepteren en loslaten, voor veel mensen zijn dit twee uitzonderlijk moeilijk te leren levenslessen. Want dat zijn het in mijn ogen; levenslessen. Het beheersen van de kunst van accepteren en loslaten zorgt voor veel minder stress en veel meer geluk en positiviteit. Je hoeft je niet langer bezig te houden met dingen die je toch niet kunt veranderen en kunt je aandacht en energie volledig richten op wat je wel belangrijk vindt in het leven. 

Het lukt niet versus het lukt wel

Heel veel mensen vinden accepteren en loslaten ongekend moeilijk en het lukt ze dan ook niet. Vandaag geef ik je een eenvoudig toepasbare, maar o zo goed werkende techniek om te leren accepteren en loslaten. Probeer maar uit. Ik vind het leuk om van je te horen of deze techniek je heeft geholpen. O ja, even voor de goede orde; in dit blog heb ik het niet over verlies en rouw door de dood.

Gevolgen van niet kunnen accepteren en loslaten

Ik noem er zomaar een paar, er zijn er nog veel meer:

* Blijven hangen in een verleden vol onverwerkt verdriet.

* Vechten tegen alles en iedereen.

* Boosheid en teleurstelling in andere mensen en het leven.

* Gevoelens van haat en wraak tegen mensen.

* Te weinig zelfvertrouwen, gevoelens van onzekerheid en het gevoel niets waard te zijn.

* Blijven malen en piekeren over gebeurtenissen die vaak al lang geleden gebeurd zijn.

* Lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen en heel veel vage klachten.

* Onverwerkt trauma.

Zo leer je makkelijker accepteren en loslaten

Een van de oefeningen die ik hiervoor gebruik is deze. Schrijf je antwoorden op, zo kun je ze later teruglezen en hergebruiken.

Oefening; Je bent aan het einde van je leven
1. Beeld je in en zie voor je dat je aan het einde van je leven bent
Je weet dat je binnenkort overlijdt. Je hebt geen tijd meer om dingen te veranderen in je leven. Je hebt meer dan genoeg tijd om diep over je leven na te denken. Denk na over het volgende:
* Wat had je graag anders gedaan in je leven?
* Waar heb je spijt van?

2. Bekijk je eigen (opgeschreven) antwoorden
Hier lees je waarschijnlijk dingen als:
* Ik wilde dat ik meer had gereisd, gestudeerd, geschilderd, liefgehad en dat ik vaker leuke dingen had gedaan met vrienden, dat ik meer had geleefd in plaats van me heb laten leven.
* Ik heb spijt dat ik mijn dromen niet heb waargemaakt en dat ik niet mijn mooist mogelijke leven heb geleefd.

Hier lees je waarschijnlijk niet:
* Ik wilde dat ik vaker de vaatwasser had uitgeruimd.
* Dat ik mijn partner meer achter zijn broek had gezeten.
* Me vaker druk had gemaakt om onbenullige zaken.
* De kinderen vaker had uitgescholden omdat ze een gat in hun broek vielen.
* Ik heb spijt dat ik zo vaak vergat de vuilcontainer buiten te zetten.
* Wat heerlijk dat ik zo fijn de hypotheek heb afgelost.
Nee, dit soort dingen vind je waarschijnlijk niet terug op je lijstje dingen die je had willen doen in je leven.

3. Wat vind jij lastig accepteren en loslaten?
Kijk nu naar wat jij op dit moment lastig vind om te accepteren en los te laten, bijvoorbeeld:
* Het regent en ik zou leuk een dagje weg gaan.
* Mijn zoon is weer zijn brooddoos verloren.
* Ik ben vergeten die rekening te betalen en moet nu extra betalen voor aanmaningskosten.
* Dochterliefs fiets heeft alweer een lekke band.

4. Vraag je af of dit dingen zijn waar je je aan het einde van je leven druk om zou maken
Zijn dit aan het einde van je leven onbelangrijke dingen? Dan hoef je je er nu dus ook niet druk om te maken en kun je ze vast veel makkelijker accepteren en loslaten.

Samengevat
Zou je je als je nu aan het einde van je leven was ergens druk om maken of spijt van hebben?
* Ja? Doe er iets aan of mee, dan is het blijkbaar iets belangrijks.
* Nee? Accepteer en laat los, het is onbelangrijk.

Vind jij accepteren en loslaten moeilijk?

Dat is trouwens helemaal niet gek, raar of vreemd. Vrijwel iedereen en ik zou hier ook kunnen schrijven iedereen heeft (weleens) moeite met accepteren en loslaten. Dat komt omdat je je betrokken voelt bij mensen en dingen. Omdat je je verbonden voelt. Maar ook omdat het leven soms zo gruwelijk gemeen en oneerlijk is. Zo ongekend rauw en hard. Mocht je moeite hebben met accepteren en loslaten, denk dan niet dat dat gek is, want het is heel normaal.

Moet je dan altijd alles maar accepteren?

Nee, natuurlijk niet! Of eigenlijk stiekem toch wel een beetje… Je kunt dingen die gebeurd zijn, niet terugdraaien, dat is een feit. En je kunt bepaalde dingen nooit en te nimmer veranderen, hoe vreselijk hard je ook je best doet. Dat betekent niet dat je het met alles eens bent. Accepteren is iets heel anders dan het ergens mee eens zijn. Maar daarover, vast een ander keertje meer.

 

Meer leuke blogs

Hoi! Ik ben Jolanda Toet, leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Op dit blog deel ik altijd lekkere, nooit saaie, vaak gezonde en soms minder gezonde recepten met je. Het leven is te kort om niet lekker te eten! Mijn recepten zijn glutenvrij, maar ook zeer geschikt en lekker voor mensen die wel gluten eten. Naast recepten vind je hier blogartikelen over voeding (food), lifestyle en reizen (travel). Ik wens je heel veel lees- en kijkplezier! Heb je vragen? Stuur een
e-mail naar info@jolandatoet.nl.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit blog leuk, grappig, interessant of mooi? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit blog wilt delen!

Sharing is caring!