Alcohol vergroot de kans op kanker

Alcohol vergroot de kans op kanker

door | Gezondheid, Voeding

Ik realiseer me maar al te goed dat dit geen leuke, gezellige binnenkomer is en dat aan het drinken van alcoholhoudende dranken jarenlang gezondheidsvoordelen zijn toegeschreven. Geheel ten onrechte, zo blijkt nu, want alcohol vergroot de kans op kanker. Ik schrijf dit artikel niet om wie dan ook haar plezier te onthouden, maar om eerlijke en
no-nonsense informatie te geven over voeding en in dit geval alcoholhoudende drank.

Gezondheidsvoordelen van alcohol?

Alcohol in dranken als wijn en bier heeft als veelgenoemde gezondheidsvoordelen, mits in zeer beperkte mate gedronken:

 • Minder kans op hart- en vaatziekten.
 • Verlaging van het risico op Diabetes 2.
 • Het verhogen van HDL-cholesterol = goed cholesterol.
 • Stressreductie en ontspanning.

Eigenlijk en heel eerlijk gezegd zijn deze zogenaamde gezondheidsvoordelen bullshit. Of in ieder geval geen enkele reden om alcoholhoudende dranken te drinken, gezien het simpele feit dat voor alle vier de genoemde gezondheidsvoordelen heel veel gezondere alternatieven beschikbaar zijn. Om minder stress in je leven te ervaren en je ontspannen te voelen, kun je je beter laten masseren, een boek lezen, naar de sauna gaan en/of een nacht goed slapen om maar eens even iets te noemen.

Ethanol; het ongezonde in alcohol

De voor ons lichaam ongezonde stof in alcohol is ethanol, ethylalcohol of EtOH, een stof die direct invloed heeft op onze maag, hart, galblaas, lever en niet te vergeten onze hersenen (!), met als gevolg dat ons analytisch denkvermogen en ons geheugen vermindert. Ook heeft ethanol invloed op de insuline in ons bloed en de bloedstolling en bevordert het het ontstaan van ontstekingen in het lichaam. Last but not least kan het gebruik van ethanol leiden tot ondervoeding.

Associatie met gezelligheid

De reden dat we massaal net doen alsof alcohol niet ongezond is, ligt vooral in het feit dat we het hoe dan ook willen blijven drinken. We associëren alcohol met gezelligheid en ontspanning. Tot je je realiseert hoe ongezond alcoholhoudende dranken nu echt zijn. Enkele gezondheidsnadelen:

 • Verhoogt de bloeddruk.
 • Vergroot de kans op depressie en verergert depressie.
 • Beschadigt de lever.
 • Alvleesklierontsteking.
 • Schade aan de slokdarm.
 • Verzwakt je immuunsysteem en daardoor je weerbaarheid tegen bacteriën, virussen, infecties en ziekten.
 • Vergroot de kans op kanker.

Alcohol vergroot de kans op kanker

En nee, dat is geen slappe hap-mening van de anti-alcoholpolitie, maar keiharde feitenkennis opgedaan uit wetenschappelijk onderzoek. Hieruit is de afgelopen jaren gebleken dat alcohol de kans vergroot op met name borstkanker, darmkanker, keelkanker, leverkanker, mondkanker, slokdarmkanker en strottenhoofdkanker.

Balans opmaken

Als je de minimale gezondheidsvoordelen (als ze er al zijn) van het drinken van alcohol afzet tegen de nadelen, met name het verhoogd risico op verschillende vormen van kanker, dan kun je je afvragen of het drinken van alcohol het risico waard is. Huidig en toekomstig onderzoek gaat naar verwachting meer vormen van kanker relateren aan alcoholconsumptie. Er is absoluut geen reden voor paniek als je af en toe een glas wijn of bier drinkt. Maar drink zeker niet dagelijks en beperk het gebruik van alcoholhoudende dranken in ieder geval tot een minimum als je goed voor jezelf wilt zorgen!

Eet jezelf gelukkig!

Deze tekst komt uit het e-book Eet jezelf gelukkig! waarin ik de relatie tussen voeding en in dit geval alcoholhoudende drank en geluk beschrijf en toelicht. 

Inhoudsopgave

Hoofdstuk 1. Voeding en geluk
Hoofdstuk 2. Voeding en gezondheid
Hoofdstuk 3. De wereld verandert
Hoofdstuk 4. Gezonde voeding
Hoofdstuk 5. Daarom word je gelukkig van voeding
Hoofdstuk 6. Voedingsmiddelen die gezond zijn en je gelukkig maken
Hoofdstuk 7. Voedingsmiddelen om met een grote boog omheen te lopen
Hoofdstuk 8. Extra aandacht voor deze voeding (en dranken)
Hoofdstuk 9. Dit heeft je lichaam nodig
Hoofdstuk 10. Complexe voedings-, dierenwelzijns- en milieuvraagstukken
Hoofdstuk 11. Intoleranties en allergieën
Hoofdstuk 12. E-nummers
Hoofdstuk 13. Positieve ontwikkelingen
Geraadpleegd onderzoek

 Heb je vragen of wil je meer info over dit e-book? Stuur een e-mail naar info@jolandatoet.nl.

Eet jezelf gelukkig!

Hoi! Ik ben Jolanda Toet, leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Op dit blog deel ik altijd lekkere, nooit saaie, vaak gezonde en soms minder gezonde recepten met je. Het leven is te kort om niet lekker te eten! Mijn recepten zijn glutenvrij, maar ook zeer geschikt en lekker voor mensen die wel gluten eten. Naast recepten vind je hier blogartikelen over voeding (food), lifestyle en reizen (travel). Ik wens je heel veel lees- en kijkplezier! Heb je vragen? Stuur een
e-mail naar info@jolandatoet.nl.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit blog leuk, grappig, interessant of mooi? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit blog wilt delen!

Sharing is caring!