Anders eten

Anders eten

door | Food

Mijn ultieme levensdoel is om 105 jaar oud te worden. Om dat doel te realiseren, wil ik graag gezond, maar ook lekker eten. De afgelopen jaren schuurt en wrikt het eten van vlees met mijn gedachten en vooral idealen over dierenwelzijn en milieu. Hoog tijd om te bekijken of het ook anders kan.

Lekker en gezond glutenvrij eten

Lekker en gezond eten is voor mij hartstikke belangrijk. Rekening houden met dierenwelzijn en het milieu ook. En daar waar het gaat om glutenvrij eten, schuurt dat vaak. Glutenvrij brood, ontbijtkoek en koekjes vind ik meestal niet te (vr)eten. Echt niet te doen. Daarnaast bevatten vleesvervangers bijna altijd gluten en dat is geen optie. Ook vraag ik me af of glutenvrij brood toegevoegde waarde heeft voor mijn lichaam. Ik heb zelf het idee dat het loze, nietszeggende, vulling is zonder enige voedingswaarde.

Levensdoel; gezond en fit 105 worden
Nu ik bijna 50 ben, hou ik me steeds meer bezig met gezellig, gezond en fit ouder worden; mijn levensdoel is om 105 te worden. Daarom kijk ik steeds kritischer naar mijn voedingspatroon.

Glutenvrij

Sinds 6 jaar eet ik glutenvrij. En om je een beetje een idee te geven van mijn leven voor die tijd; ik had ongeveer 6 dagen per week diarree, altijd een enorm opgeblazen buik (de ik ben zwanger van een tweeling in de 37e week-buik), ik was iedere dag kotsmisselijk (echt niet te doen), ik gaf gemiddeld een tot twee keer per week over (meestal ’s nachts) en ik dacht dat ik niet zo goed tegen vet en vlees kon en at dan een lekker wit boterhammetje om de darmen tot rust te brengen… Op reis moest ik altijd (nooit niet!) naar artsen met darminfecties en luchtweginfecties. Gelukkig is dat allemaal verleden tijd sinds ik glutenvrij eet.

Chef Martin

Martin hoeft niet glutenvrij te eten. Hij eet dan ook gewoon brood en glutenvolle producten. Omdat hij kookt en we geen zin hebben in twee verschillende ‘potten’, kookt hij altijd glutenvrij. ’s Avonds eet hij dus ook glutenvrij. Daarom doen wij er samen alles aan om glutenvrij eten lekker en smakelijk te maken, ook voor glutenvolle eters. We bedenken samen recepten, zoeken samen naar glutenvrije ingrediënten en experimenten vaak en veel. Alleen de best gelukte recepten publiceren we op onze blogs.

Interessante bevindingen

Afgelopen jaren experimenteerde ik eindeloos met voeding. Mogelijk zijn mijn bevindingen interessant voor je, omdat ze hier en daar best behoorlijk en stevig verrassend voor mijzelf waren:
* Ik voel me het best als ik veel groenten eet.
* Mijn lichaam reageert vaak heftig op bonen, kool, uien, kapucijners en erwtensoep.
* Ik ben een ‘extreme reageerder’, ik ga vaak gierend over mijn nek van schimmelkazen, tarweglucose (snoep!) en voedingsmiddelen met minder dan 20 ppm gluten.
* Gelukkig verdraag ik veel producten die ‘sporen van’ bevatten (ogenschijnlijk) wel goed. Voor mezelf blijft dit altijd afwachten.
* Mijn lichaam functioneert niet zo goed op vet en vlees; ik voel me er sloom en opgeblazen door.
* Ik ben niet overgevoelig voor lactose en drink bijvoorbeeld cappuccino met biologische melk.
* Ik reageer extreem goed op Thais, Japans en Koreaans eten en dat is voor mij de allergrootste verrassing, omdat ik dat niet had verwacht. 

Vlees

Eerlijk gezegd vind ik het niet meer van deze tijd om vlees te eten. En even voor de duidelijkheid; dat is geen waarde-oordeel over andere mensen. Ik begrijp maar al te goed hoe lastig en moeilijk het is om volledig vegetarisch en glutenvrij te eten! En daarbij, volledig vegetarisch eten is niet mijn doel. Maar ik wil komende tijd wel minder vlees gaan eten. Het vlees dat ik koop, is trouwens altijd biologisch.

Anders eten

Komende tijd wil ik gaan experimenteren met anders eten; minder vlees, vaker vis, nog meer groenten en meer Thais, Japans en Koreaans, simpelweg omdat mijn lichaam het daar supergoed op doet. Ik vond dat verrassend, maar als je kijkt naar de ingrediënten is het heel logisch; veel groenten, weinig vlees, soms vis. Op kool reageer ik vaak minder goed, maar kimchi (gefermenteerde kool) en zelfgemaakte zuurkool (gefermenteerde kool) is de hemel voor mijn buik. Vind je het leuk om ook anders te eten? Volg me ook op Facebook en Instagram.

Meer over lekkere en gezonde voeding

Social media

Sharing is caring!