Jolandatoet.nl

Anders

Anders

door | Lifestyle

Wij zijn snel geneigd om alles wat anders is dan wijzelf of dan waaraan we gewend zijn eng te vinden. Of vies. Raar, vreemd, gek. Het oer- en oudhollandse ‘Wat de boer niet kent dat vreet ie niet’, bewijst dat dit van oudsher zo is. Anders is griezelig.

 

Onze eigen normen en waarden zijn de beste

We veroordelen mensen die anders zijn graag en vaak. Vinden we lekker, want anders is griezelig. Of vies. Of *vul zelf maar in*. We denken namelijk dat anders slechter is dan we zelf zijn, hebben, willen en/of doen. En slechter, dat willen we natuurlijk niet. De reden dat we denken dat anders synoniem is aan slechter, is dat we uitgaan van onze eigen normen en waarden. Onze eigen normen en waarden, die zijn normaal. En onze eigen normen en waarden zijn natuurlijk de allerbeste die er bestaan.

Griezelig, vies en raar

We zien onszelf als de norm. Daardoor zien we andere normen en waarden als griezelig. Maar stel je nou eens voor dat we allemaal hetzelfde zouden denken en willen. Dan zou het leven pas echt griezelig worden. En vies. En raar, vreemd en gek op de koop toe. Kijk maar mee.

Ander milieu

Stel dat we allemaal alleen nog dingen zouden doen die het milieu niet schaden. Klinkt mooi natuurlijk. Maar het betekent ook dat er geen mensen meer naar Nepal vliegen om daar een weeshuis te bouwen. Want vliegen is slecht. Hulporganisaties zouden niet meer op de plaats van bestemming kunnen komen. We schaden dan niet het milieu, maar onze hulpbehoevende medemens. 

Ander werk

Stel dat we allemaal in de gezondheidszorg willen werken. Wordt heel rustig in  de horeca. Terrasje of strandtent pakken op een mooie zomerdag is er dan niet meer bij.

Ander eetpatroon

Stel dat niemand meer suiker eet, want suiker is evil zoals je weet. Als gevolg daarvan zouden geen suikerbevattende producten meer gemaakt worden, want wat niet verkoopt, verdwijnt. Nooit meer genieten van een ijsje, van een gebakje of van poffertjes met poedersuiker. Einde van tradities als de oranje tompouce, kerst- en paasstol, nationale pannenkoekendag en van suikerspinnen op de kermis. Jammer toch?

Andere klus

Stel dat iedereen binnenschilder wordt en niemand loodgieter. Zelf je dakgoten vervangen? En zelf een verstopte afvoer doorprikken lukt misschien prima op 2 meter hoogte, maar als je op de zevende verdieping van een flat woont, kun je dat echt vergeten.

Andere-landen-eten

Weet je nog vroeger? In zo’n beetje ieder dorp had je een snackbar voor de gebruikelijke patat met kroket of frikandel en een Chinees. Lekker hoor, babi pangang en tsjappie tsjoi. Een aantal jaren daarna deden de eerste Italiaanse restaurants / pizzeria’s hun intrede. Moet je vergelijken met nu. Wil je Grieks, Thais, Maleis, Tibetaans, kaasfondue, sushi of toch liever vegan hamburgers? Het is allemaal mogelijk. Lijkt me raar, niet leuk en echt zwaar ruk om terug te keren naar de tijd dat ‘anders’ nog niet in het straatbeeld vertegenwoordigd was.

Wat we nodig hebben is… anders

Ik ben groot voorstander van anders. Als reiziger en mens ben ik ook gewend aan anders. Juist door het reizen heb ik de waarde leren kennen van diversiteit. Anders is noodzakelijk. We hebben timmermannen en cardiologen nodig. Appeltaart en baklava. Lange broeken en korte rokjes. Hoofddoeken en petten. En kale koppies en lange manen.

Ja, jij ook!

En of we nou jong, grijs, dik, lang, kapper, groen, geld over de balksmijter, oud, vegan, bankmedewerker, creatief, verkreukeld, kort, minimalistisch, thuisblijfmoeder, blond, langbenig, rond, oppasvader, kortharig, donker, rijk, slager of gewoon lekker onszelf zijn, we zijn allemaal nodig.

Anders is leuk!

We zijn allemaal uniek en allemaal hartstikke nodig voor de diversiteit in onze wereld. Anders een beetje griezelig? Vies? Vul zelf maar in? Dacht het niet! Anders is niet alleen noodzakelijk, geestverrijkend en levensvreugdeverhogend, maar vooral leuk. Anders is leuk!