Balans in je leven

Balans in je leven

door | Geluk, Gezondheid, Leven

Balans in je leven, het klinkt zo mooi, maar ook een beetje whisful thinking zweverig. In dit blog ga ik in op de vraag wat balans is en wat het niet is, of het haalbaar of vette bullshit is en hoe je je leven in balans kunt brengen. 

Is balans bullshit?

De laatste tijd lees ik steeds vaker dat balans bullshit is. En dat klopt als je ervan uitgaat dat balans betekent dat je nooit meer over de rand van druk zijn kukelt, dat je nooit meer stress ervaart, je altijd begripvol, geduldig, mededogend en vriendelijk bent en je leven gelijkmatig, rustig en kalm verloopt. Dat is balans namelijk niet en dergelijke verwachtingen van het leven en van jezelf zijn inderdaad vette bullshit.

Balans is een natuurlijke staat

Voordat ik je ga vertellen wat een leven in balans kan betekenen en inhouden, wil ik eerst ingaan op de natuurlijke staat van balans. Balans is namelijk een natuurlijk proces, yin en yang zeg maar. Kijk maar eens naar de natuur; er is geen zon zonder maan, eb en vloed zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, dag en nacht zijn natuurlijke processen die elkaar in balans houden en ook het wisselen van de seizoenen brengt de natuur in balans. Ook je lichaam en geest hebben balans, evenwicht, nodig. Je lichaam heeft niet alleen eiwitten nodig, maar ook koolhydraten en vetten. Je hebt fysieke inspanning nodig, maar ook rust.  Ontspanning en inspanning. Als het evenwicht hierin verstoord raakt, ontstaat er disbalans en dat heeft allerlei vervelende gevolgen. Als je bijvoorbeeld geen koolhydraten meer eet (dit is vrijwel onmogelijk, dus maak je geen zorgen) en alleen gezonde vetten, dan raken je lichaamsprocessen- en systemen vreselijk in de war, waardoor je lichaam en geest allerlei gebreken, ziekten en kwalen gaan vertonen. Want hoe gezond gezonde vetten ook zijn, je hebt ook koolhydraten nodig. Dit is waarom balans noodzakelijk is.

Dit is het leven

Als je leven in evenwicht is, betekent dat niet dat je nooit meer stress ervaart en dat je hele leven altijd 100% koek en ei is en langzaam aan je voorbij gaat. Natuurlijk niet! Je bent mens en daardoor af en toe of regelmatig boos, verongelijkt, woedend of juist knettertjesblij, vrolijk en positief. Soms heb je het veel te druk en huil je van oververmoeidheid. En soms dans je nachtenlang energiek bovenop een bar. Soms eet je weken lang supergezond gevolgd door weken waarin je alleen nog energie hebt om pizza in de oven te duwen of eten te bestellen. Soms heb je 12 afspraken in een week en vervolgens twee weken helemaal geen afspraken. Hollen en stilstaan wisselen elkaar af. Soms doet het leven pijn, soms is het een groot feest. Pijn en verdriet zijn net zo onlosmakelijk met het leven verbonden als geluk en plezier. Zo is het leven. Het leven anno nu is vaak chaotisch en om negatieve chronische stress te voorkomen, is evenwicht nodig.

Een leven in balans

Is een leven dat in evenwicht is. Waarin je terugschakelt naar niveau totale rust en ontspanning als je het een tijdje veel te druk hebt gehad. Waarin je zorgt voor inspanning na ontspanning. Na intensief geestelijk werk, lekker je geest (en lichaam) ontspant. Naar de sauna gaat, maar ook naar volleybal. Waarin je tijd maakt voor anderen, maar ook voor jezelf. Het betekent niet dat je een saai en gezapig leventje leidt, maar wel dat je zorgt voor het voor jou juiste evenwicht. Wat balans precies betekent, is voor iedereen verschillend. Stel voor jezelf vast wat dat voor jou inhoudt. Voor mij betekent balans:

* Innerlijke rust bij alles wat ik doe.

* Fysieke rust versus lichamelijke inspanning (beweging, sport).

* Ontspanning versus inspanning.

* Minder doen, meer zijn (minder activiteiten).

* Zo min mogelijk verplichtingen.

* Tijd en aandacht voor wat ik echt belangrijk vind.

* Een zo energiek, fit, sterk en gezond mogelijk lichaam en geest door gezonde voeding en leefstijl.

* Leven zonder overtollige ballast.

* Gezellige, schone en opgeruimde leefomgeving.

* Zo min mogelijk negatieve stress.

* Sociale contacten en tijd en aandacht voor andere mensen versus mezelf op de eerste plaats in mijn leven zetten.

* Vrijheid om te doen en laten wat ik wil.

Waarom wil je een evenwichtig leven?

Allereerst natuurlijk omdat het plezieriger en leuker is. Een leven dat in balans is, zorgt voor meer energie, positiviteit, geluk en gezondheid, zowel lichameljik als geestelijk. De mening dat je gelukkig wordt van een leven dat in balans is, wordt ondersteund door de wetenschap, bijvoorbeeld door neuropsychiater Daniel Siegel. Een gebrek aan balans (disbalans) leidt tot chaos (angst, paniek, verwarring) of rigiditeit (depressiviteit). Alle reden dus om je leven in balans te brengen als dat nu niet zo is.

Meer balans in je leven

Hieronder heb ik een lijst gemaakt van acties om je leven (weer) in balans te brengen. Zoals je ziet, is dat een behoorlijke lijst geworden. Kies uit wat jou het meest aanspreekt en begin hiermee. Ga niet alles in 1 keer in je leefstijl introduceren, maar stap voor stap. Stap voor stap veranderen werkt voor de meeste mensen het best met het beste, lees blijvend, resultaat.

Zo breng je je leven in balans:

* Maak van jezelf de hoogste prioriteit in jouw leven.

* Stel vast wat jij belangrijk vindt in het leven.

* Maak keuzes.

* Plan, organiseer, anticipeer op wat komen gaat en hou veel ruimte vrij in je agenda.

* Stop met moeten.

* Zorg dat je financiën op orde zijn. Mocht dit een beetje gek klinken, financiële wanorde of chaos is een van de grootste veroorzakers van negatieve stress, onrust en disbalans. Daarom!

* Let it go! Laat dingen gaan, laat dingen los die je niet kunt veranderen.

* Leg je innerlijke criticus het zwijgen op, die vertelt je helemaal niets constructiefs.

* Ga vaker offline.

* Zorg voor goede relaties met andere mensen, maar neem afscheid van mensen die niet (langer) bij je passen.

* Zorg voor innerlijke rust.

* Hou rekening met onverwachte gebeurtenissen.

* Zorg voor zo min mogelijk negatieve stress. Voorkom dat stress chronisch wordt. Voorkom overprikkeling en leer omgaan met alledaagse stress.

* Werk aan je mindset.

* Vereenvoudig je leven.

* Leef mindful en in het moment.

* Heb vertrouwen in en op jezelf en het leven.

* Hou van jezelf! Misschien wel de allerbelangrijkste levensles ever. Mensen die van zichzelf houden, zorgen namelijk veel beter voor zichzelf. En doordat je beter voor jezelf zorgt en daardoor beter in je vel zit, kun je (nog) beter voor anderen zorgen.

 

 

Goed zorgen voor jezelf, zo doe je dat

Download hier je gratis e-book Goed zorgen voor jezelf, zo doe je dat en ontvang als bonus inspiratie in je mailbox.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit blog leuk, grappig, interessant of mooi? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit blog wilt delen!

Sharing is caring!