Be better, not bitter

Be better, not bitter

door | Geluk, Mindset

We hebben er allemaal weleens stevig de balen van. Als dingen weer tegenzitten, we continu aan het schipperen zijn en we ons groen en geel ergeren aan dingen die  feitelijk nergens over gaan. Ergens onderweg in het leven kun je geneigd zijn om verbitterd te raken, om cynisch en zuur te reageren. Heel logisch en heel begrijpelijk vind ik. Maar niet zo gezellig. Ook niet constructief. Je wordt er niet alleen zelf niet vrolijk van, ook je omgeving niet. Dus daarom; be better, not bitter!

Be better, not bitter

Het leven draait ons allemaal wel eens een stevige loer. Of vaker niet het leven, maar de mensen in het leven, ons leven. Als je maar vaak genoeg teleurgesteld bent en wordt in mensen om wie je geeft, kun je zomaar het vertrouwen in het leven en zelfs in jezelf verliezen. Met als gevolg verbittering en zo’n harde trek om je mond. Totale verbittering die zich bijvoorbeeld uit in woede met bijbehorende woedeaanvallen en uitbarstingen of groot wantrouwen in andere mensen en je daardoor terugtrekken uit het sociale leven, je gaat cynische, zure, niet grappige opmerkingen maken of je gaat alles en iedereen op internet terroriseren met verbaal geweld. Om dat te doen, moet je behoorlijk verbitterd zijn, toch?

Ideale en idealistische wereld

We leven niet in een idealistische wereld, dus de meesten van ons zullen af en toe, iets vaker of regelmatig teleurgesteld worden door andere mensen. Daarvoor kunnen allerlei oorzaken zijn. Ik laat hier even in het midden of andere mensen je willens en wetens tergen, tegenwerken, verdriet aandoen of anderszins treiteren. Jij bent teleurgesteld in iemand. En nee, daarvoor hoef je je niet te schamen of te denken dat het gek is als je je teleurgesteld, terneergeslagen, boos, ontevreden of verdrietig voelt, het overkomt ons echt allemaal, zonder enige uitzondering.

Verbitterd, wrokkig en zuur

Zelf waak ik ervoor bitter, wrokkig en zuur te worden, omdat ik denk dat dat enorme afbreuk doet aan je geluk. Ik vind dat je niet alles uit jezelf en je leven haalt als je verbitterd, wrokkig bent of zuur, ongeacht wat een ander jou voor kunstje flikt of ooit heeft geflikt in het leven. Je bent en blijft zelf verantwoordelijk voor hoe je je voelt en om gelukkig te zijn is het van groot belang dat je niet in het verleden blijft hangen en uit de slachtofferrol stapt.

Wat je geen aandacht geeft

Aan het begin van dit jaar merkte ik dat ik een beetje  wrokkig en narrig was over het grootste monster uit mijn verleden. Niet vanwege het feit dat ik als kind mishandeld werd, gedane zaken nemen geen keer. Wel vanwege het feit dat het grootste monster mij nog steeds lastigvalt, dreigberichten stuurt en contact zoekt, terwijl ik nooit meer van mijn levensdagen contact met het monster wil en het monster dat ook weet. Ik reageer overigens nooit ergens op, want geen contact is wat mij betreft geen contact. Maar ik merkte dus wel dat ik wrokkig werd van de gedachte dat als het monster 100 jaar oud wordt, ze mij kan blijven lastigvallen tot ik pak em beet 75 jaar oud ben. En van die gedachte werd ik wrokkig en zelfs een beetje zuur. Gelukkig werd ik ook recalcitrant en daardoor besloot ik snel geen aandacht meer te besteden aan het monster, ook en zelfs niet in gedachten. Wat je geen aandacht geeft, groeit namelijk niet en dat is in geval van monsters wel zo prettig.

Be better, not bitter

Be better, not bitter! Precies ja, wat er ook gebeurt, wat je ook in het verleden is aangedaan, welke verwijten je morgen op je bordje krijgt en ongeacht wie of wat dan ook je dingen voor de voeten werpt, be better, not bitter. Voor jezelf, zodat je echt je allermooiste leven leeft. Daarom heb ik lekker veel suggesties voor je om te voorkomen dat je verbitterd, wrokkig en zuur wordt. Hier zijn ze:

Laat je verwachtingen los over het leven en andere mensen 
Iedereen heeft zijn eigen pad te gaan, iedereen heeft zijn eigen lessen te leren. Verwacht niets, maar accepteer dat iedereen zijn leven op zijn manier leeft, ook en zelfs als jij het daarmee oneens bent.

Accepteer
Accepteer dat je het gedrag van andere mensen nooit kunt veranderen, alleen je eigen gedrag. Accepteer het leven zoals het is.

Voel je verantwoordelijk
Voor je eigen leven en je eigen handelen daarin. Maar realiseer je dat je niet verantwoordelijk bent voor het weer, wereldleed, oorlog in verweggiestan, milieuproblemen in Rusland, dat de overbuurvrouw’s wasmachine kapot is en/of het geluk van je (klein)kind. Iedereen is verantwoordelijk voor zichzelf en zijn eigen geluk. Veel mensen die vaak teleurgesteld zijn in anderen, voelen zich oververantwoordelijk voor anderen. Iets om over na te denken.

Het is niet jouw schuld, wel jouw verantwoordelijkheid
Prima natuurlijk om je eigen aandeel in dingen te zien, onderzoeken en bijsturen als het nodig is. Grote kans dat jij geen aandeel hebt in als het regent, de trein vertraging heeft, de auto niet door de apk komt en de bloemkool op is. Veel mensen die teleurgesteld zijn in anderen, vinden dat dit soort dingen hun schuld is. Hoe vaak vind jij dat je schuld hebt aan dit soort gebeurtenissen? O ja, je bent natuurlijk wel verantwoordelijk hoe je met dit soort gebeurtenissen omgaat.

Wees dankbaar
Voor alles wat je hebt en kunt. Wees dankbaar dat je lichaam zoveel goeds voor je doet. Kijk om je heen en voel en ervaar dankbaarheid. Dankbaarheid relativeert alles.

Richt je niet continu op andere mensen
Focus op jezelf, keer naar binnen. Mensen die vaak teleurgesteld zijn in anderen, zijn vaak (te) veel bezig met de wensen, behoeften en verlangens van anderen.

Voorkom stress
Laat je cortisolgehalte niet de pan uitrijzen en voorkom negatieve stress zoveel mogelijk. Als negatieve stress chronisch wordt (en daar is helemaal niet zo veel voor nodig) wordt je leven niet leuker. Stress zorgt ervoor dat je eerder problemen en tekortkomingen ziet en sneller geïrriteerd reageert op en naar anderen.

Heb geen kritiek
Niet op jezelf en niet op anderen. Ik bedoel hiermee niet alleen dat je kritiek uit, maar ook dat je geen kritiek hebt. Kritiek op anderen is vaak kritiek die we op onszelf hebben. En hee, als je ergens verbitterd door raakt, is het dat akelige betweterige stemmetje in je hoofd dat allerlei onzin tegen je uitkraamt.

Veroordeel anderen niet
Anderen veroordelen om wat ze wel of juist niet doen, wat zijn we er goed in! Het is ook zo gemakkeijk; die akelige buurvrouw die maar koopt en koopt en daarmee de wereld om zeep helpt. Ooooo enne je schoonmoeder dan, die gooit goed eten weg, neeeeee. En wat dacht je van Henk en Ineke, die kopen nu na 2 jaar alweer een nieuwe auto, waaaaah. En die Martin en Jolanda, jeeeej, die vliegen de hele wereld over. Anderen veroordelen is feitelijk jezelf veroordelen. Ja, zeg nou zelf, als je zelf een leven hebt waarin je tevreden bent, dankbaar voor alles wat je kunt en hebt en gelukkig, dan let je toch niet op wat een ander doet? Dussss. krijg een eigen leven en vooral leef en laat leven!

Kies wat bij jou past
Dingen doen omdat ze nu eenmaal zo horen, omdat anderen ze doen of omdat je vindt dat je ze zo moet doen, wordt em niet als ze niet bij je passen. En o, o, o, als je ergens bitter van wordt, is het wel van dingen doen die niet bij je passen. Ga zwemmen als je dat leuker vindt dan volleyballen, schakel huishoudelijke hulp in als het je zelf niet lukt of als je andere prioriteiten hebt, ga vrijwilligerswerk doen als je daar energie van krijgt, maar doe het niet omdat je je verplicht voelt. Je bent goed zoals je bent en je haalt nog meer uit jezelf en je leven als je doet wat bij je past.

Focus op positiviteit
Omdat positiviteit meer positiviteit aantrekt. Daarom!

Hou van jezelf
Als je veel van jezelf houdt, haal je je eigenwaarde en zelfvertrouwen niet uit goedkeuring, waardering of likes van anderen. Je bent minder gefocust op anderen, hebt minder hoge, vaak irrealistische, verwachtingen en bent helemaal gelukkig met jezelf en je leven.

Positiviteit in blogformaat

Hoi! Ik ben Jolanda Toet, leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Op dit blog deel ik altijd lekkere, nooit saaie, vaak gezonde en soms minder gezonde recepten met je. Het leven is te kort om niet lekker te eten! Mijn recepten zijn glutenvrij, maar ook zeer geschikt en lekker voor mensen die wel gluten eten. Naast recepten vind je hier blogartikelen over voeding (food), lifestyle en reizen (travel). Ik wens je heel veel lees- en kijkplezier! Heb je vragen? Stuur een
e-mail naar info@jolandatoet.nl.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit blog leuk, grappig, interessant of mooi? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit blog wilt delen!

Sharing is caring!