Besparen op kosten, stress, frustratie, energie en ergernis voor kerst

Besparen op kosten, stress, frustratie, energie en ergernis voor kerst

door | Geluk, Gezondheid, Leven

Het kan je bijna niet ontgaan zijn dat het bijna kerst is. Kerst, voor veel mensen een grote kostenpost. Daarnaast is de kerstperiode voor veel mensen, vooral vrouwen, een bron van doffe ellende, De zenuwen gieren door onze strotjes want we moeten nog zoveel doen.  December is voor velen niet alleen de drukste maand van het jaar, maar ook de maand met de meeste frustratie, ergernis en stress. Jammer, want dat is helemaal niet nodig.

Santa Claus is coming

Het kan je bijna niet ontgaan zijn dat het bijna kerst is. Kerst, voor veel mensen een grote kostenpost. Daarnaast is de kerstperiode voor veel mensen, vooral vrouwen, een bron van ergernis, frustratie en heel veel stress. Jammer, want dat is helemaal niet nodig.

Kerst in hogere zensferen

Vandaag geef ik je daarom niet alleen tips om te besparen op kosten voor kerst, maar ook om je energie (niet die van je kerstlampjes, maar van jezelf) te sparen en gierende stress, tot woede leidende frustratie en groen-gele ergernis te voorkomen. Zodat je niet alleen kostentechnisch feestelijk door de kerstdagen komt, maar ook helemaal blij en zen aanschuift aan de kerstdis.

Besparen maar!

Besparen op kosten, stress frustratie, energie en ergernis voor de kerst en andere dagen doe je zo:

1. Hou het simpel!

De allerallerallerbelangrijkste tip! Hou het simpel! Simpeler kan niet toch?

2. Kies wat bij je past

Maak keuzes waarvan jullie blij worden. Wil je boerenkool met stroop of pannenkoeken met worst eten met Kerstmis? De frituurpan aanzetten en lekker kroketten bakken? Doe dat dan! Draai je je hand niet om voor een vierentwintiggangendiner voor de hele straat? Ook goed. Maar kies wat bij jou en je eventuele gezinsleden past.

3. Geen zin in verplicht (familie)gedoe?

Dan ben je nu een beetje laat om eventuele verplichtingen af te zeggen. Je kunt je gezins- of familieleden wel deze kerst alvast vertellen dat je het volgend jaar anders (op jouw manier) gaat doen. Betrokkenen hebben dan een heel jaar de tijd om hieraan te wennen. Hoef je je volgend jaar niet meer te verontschuldigen. Realiseer je dat nee zegen tegen anderen, vaak ja zeggen tegen jezelf betekent.

4. Laat je niet dol draaien door verwachtingen en projecties van anderen

Laat je niet gek maken door hopeloze tv-reclames, programma’s en social mediakanalen waarin het kerstcircus van familie x als perfect ideaalbeeld wordt gepresenteerd. Jouw leven is geen commercieel ideaal kerstcircus, maar pure realiteit. Het mijne trouwens ook. 

5. Stel ook je eigen verwachtingen bij over hoe Kerstmis zou moeten zijn

Zou moeten zijn bestaat namelijk niet. Te hoge verwachtingen leiden alleen maar tot teleurstelling.

6. Gebruik wat je al hebt

Maak je eigen trends en volg niet klakkeloos de laatste kerstballenmode. De kerstballenmodepolitie komt ook dit jaar niet bij je controleren, echt niet!

7. Maak zelf kerstdecoratie

Maak samen met je kinderen kerstballen, knip, kleur en plak maar raak en hang je kerstboom er lekker vol mee. Wat nou laatste kerstballenmode? Die is zooooo saai! Zelf geknutseld of her en der verzameld is niet perfect en juist daarom zo leuk en lekker wabi sabi. En dat is alles behalve saai. 

8. Hergebruik, leen, deel, koop tweedehands

Maak gebruik van wat er al is. En daarmee bedoel ik niet alle goedkope prullaria in de winkels. Is het echt nodig dat je vier gourmetstellen hebt voor die ene keer dat je ze alle vier tegelijk gebruikt? Je slee uitlenen aan de buurkinderen, kerstboomverlichting die je dit jaar niet gebruikt weggeven aan mensen die het goed kunnen gebruiken, een sneeuwschep tweedehands kopen en samen delen met je buren zijn maar een paar dikke prima-voorbeelden.

9. Beperk het gebruik van meters en meters kerstlampjes 

Denk niet alleen aan je portemonnee, maar ook aan het milieu, We vernachelen de aarde met grote snelheid en kunnen op zo’n eenvoudige manier onze waardevolle bijdrage leveren. Zelf word ik helemaal gesjeesd van knipperende lichtjes, scheelt nog een hoop ongewenste prikkels en stress ook. 

10. Doe je boodschappen ruim op tijd

Op 24 december 15.30 uur naar de supermarkt gaan om een kerststol met amandelspijs en noten of kant-en-klare stoofperen met vanillesuiker te kopen is vragen om frustratie, irritatie en opgekropte woede voor die enorme rij van de allertraagste kassa ooit. Wil je stress? Dan is hier succes verzekerd!

11. De ultieme mindfulnesstip

Kies bij het boodschappen doen eens de langste en langzaamste rij voor de kassa en blijf in je rol van zennerigste kerstengel ooit.

12. Koop kerstartikelen pas na de kerst

Veel tuincentra prijzen de dag na kerst veel kerstartikelen extreem af.

13. Koop eens een jaartje geen nieuwe kerstspullen

Niets. Daarmee doorbreek je de gewoonte om dingen te kopen, waardoor het veel gewoner wordt om niet te kopen. Je mist er helemaal niets door in je leven *spreekt uit ervaring*. 

14. Geef geen kerstcadeautjes

Kerst heeft niets met krijgen te maken, maar alles met geven. Geef dit jaar je onverdeelde aandacht in plaats van dure kerstcadeau’s.

15. Wil je toch iets aan iemand geven?

Geef dan eens iemand de dag van zijn of haar leven. Vrijwel iedereen heeft (helaas) eenzame mensen in zijn omgeving. Nodig eens iemand uit die je normaal niet uitnodigt. Raar? Waarom? Die eenzame oudere dame zonder kinderen, is misschien wel een allerliefste ‘lease-oma’ voor je kinderen.  Of loop eens een bejaardenhuis binnen om iemand een uurtje mee naar buiten te nemen of voor een spelletje Mens Erger Je Niet. Het levert je veel meer op dan het je kost. 

16. Laat de kerstboel de kerstboel

Gezellig samenzijn is het allerbelangrijkst met kerst. Laat de boel gewoon de boel, mislukt er iets? Jammer dan, het leven is niet perfect en kerst hoeft dat ook niet te zijn. 

17. Geniet!

Geniet van het gezellig samenzijn, van eindelijk weer eens kletsen met je oude moedertje, van spelletjes doen met je (klein)kinderen, van de enige echte door je dochter georganiseerde kerst-karaoke, van samen met je zoon kerstkoekjes bakken, het rommelige, maar o zo gezellige kerstontbijt, van je allereigenste, liefste en leukste mannetje of vrouwtje. Geniet van elkaar!

Ik wens je een heel vrolijk, gezellig, relaxt, ontspannen en energieke kerst! 

Meer tips?

Ook jouw tips zijn welkom!

15 Tips voor minder stress

Stress is gelukskiller nummer één. Stress maakt ongelukkig, ziek en nog vet ook en dan bedoel ik niet vet gelukkig… Toch ervaren we allemaal stress in ons leven, lekker dan! Wil je meer geluk in je leven? Zorg voor minder stress. Hoe? Nou, zo! Download hier 15 Tips voor minder stress en ontvang wekelijks inspirerende tips voor een nog leuker leven.

Social media

Sharing is caring!