Betaalbaar glutenvrij eten

Betaalbaar glutenvrij eten

door | Voeding

Al bijna zes jaar eet ik glutenvrij. Wat een verschil met toen ik nog gluten at, oei oei oei… Nu hoor ik vaak mensen over de kosten van glutenvrije voedingsmiddelen. En eerlijk gezegd vind ik dat nogal meevallen. Ik leg je uit waarom ik dat vind en hoe je zo betaalbaar mogelijk glutenvrij kunt eten.

Glutenvrije producten

Glutenvrije producten als brood, pasta en melen, bijvoorbeeld pannenkoekmeel zijn absoluut duurder dan soortgelijke producten met gluten. Hoewel de glutenvrije pasta van Lidl in mijn ogen heel betaalbaar is. En nog lekker ook, de spaghetti is mijn persoonlijke favoriete glutenvrije pasta, maar ik zeg er eerlijk bij dat dit niet de gezondste pasta is. Ook glutenvrije noedels (rijstnoedels, boekweitnoedels) zijn vaak heel betaalbaar. Ik koop ze bij voorkeur bij de toko.

Glutenvrij brood en snacks

Ik ben niet dol op glutenvrij brood, vind het meestal een beetje zoetig, droog en het brokkelt zo. Ik eet regelmatig glutenvrije wraps van Schär en ja die zijn aanzienlijk duurder dan gewone wraps. Glutenvrije snacks koop ik zelden (patat is meestal glutenvrij), omdat ik glutenvrije kroketten om maar iets te noemen niet lekker vind en dan blijven ze ook nog wit, wat er in mijn ogen niet uitziet, bah.

Boerenverstand

Ik ben niet het type dat continu op wortels knaagt, koolhydraatvrij eet en allerlei zogenaamd gezonde fratsen uithaalt die overmorgen toch niet zo gezond blijken te zijn. In mijn optiek is het gebruiken van je boerenverstand de beste manier om met voeding om te gaan, zeker en ook als je glutenvrij moet eten. Van mij krijg je dan ook geen pleidooi voor 24/7 100% gezond eten. Af en toe patat met mayo, sushi, chocola, pannenkoeken en andere minder gezonde voedingsmiddelen horen er voor mij ook bij. Ik probeer 80% gezond en maximaal 20% minder gezond te eten en dat werkt voor mij uitstekend. Het is goed vol te houden en ik heb niet het gevoel dat ik mezelf iets ontzeg of ontneem.

Puur en onbewerkt eten

Ik eet het liefst zo puur en onbewerkt mogelijk. En laat dat nou van nature glutenvrij zijn. Denk hierbij aan:
– Groenten (en aardappelen).
– Fruit.
– Eieren.
– Vis (msc).
– Vlees en kip (biologisch en natuurlijk ongepaneerd).
– Griekse yoghurt en magere kwark. Mager omdat daar vaak meer eiwit inzit dan in volle kwark.
– Roomboter (bio).
– Olijfolie.
– Noten, ongebrand en ongezouten.
– Kaas.

Etiketten lezen

En natuurlijk eet ik ook weleens bewerkt vlees als rookworst en vleeswaren. Daarvoor hoef je echt geen ‘speciale glutenvrije producten’ te kopen. Dat is een kwestie van etiketten lezen. Wel etiketten blijven lezen, ook als een product glutenvrij is. Albert Heijn had van het eigen merk een glutenvrije surimi-krabsalade, maar daar zit opeens weer gluten in. En, voor mij heel verrassend, verschillende soorten paprikachips zijn ‘opeens’ glutenvrij! Wel heel vervelend dat producten met minder dan 20 ppm gluten glutenvrij genoemd mogen worden. Je leest niet op het etiket of een product minder dan 20 ppm bevat en als je daarvoor gevoelig bent is het geen aanrader dergelijke producten te eten. In geval van paprikachips heb ik zomaar het vermoeden dat daar minder dan 20 ppm gluten inzit…

Reguliere producten zonder gluten

Toastjes koop ik gewoon reguliere; rice toast van Van der Meulen. Ze kosten een euro nog wat en ik koop ze online bij Albert Heijn. Snoep, chocola, drop, chips enzo is ook een kwestie van etiketten lezen. Ook deze producten koop ik zelden of nooit van glutenvrije merken, ik koop ze sowieso zelden. Deze producten zijn daardoor dus ook niet duurder. Rijstwafels zijn stukken goedkoper dan speciale glutenvrije crackers, hoewel ik die ook regelmatig koop, want in rijstwafels zit nu eenmaal rijst. Mensen die veel producten met rijst eten (glutenvrije eters!) krijgen relatief veel arsenicum binnen, ook weer iets om rekening mee te houden.

Zelf maken

Is vaak veel lekkerder, puurder en goedkoper dan kant-en-klaar-kopen. Denk bijvoorbeeld aan zelf maaltijdsalades, stamppotten, frietjes en appelmoes maken. Bovendien weet je exact wat er in je eten zit en is je eten gegarandeerd glutenvrij als je het zelf maakt. Bovendien eet ik veel liever zelfgemaakte friet van bio aardappelen dan diepvriespatat, hoewel ik die ook altijd in huis heb vanwege makkelijk en snel. Zo ben ik dan ook wel weer.

Let op aanbiedingen

Dat kan ook met glutenvrij enorm veel schelen. Zo kocht ik laatst 3 glutenvrije diepvriespizza;s  van dr. Oetker voor 5 euro. Normale prijs 3,55 per stuk. Glutenvrije pasta kost bij ah 3,99 per verpakking. In de bonus regelmatig 2 voor 4 euro. Ook glutenvrij meel is regelmatig in de aanbieding, bijvoorbeeld bij Holland en Barrett. Ekoplaza vind ik een heerlijke winkel voor bio glutenvrije en gistvrije bouillonblokjes, kikkererwten, gepelde tomaten en nog veel meer. Eigenlijk is Ekoplaza altijd een goed idee! En ze hebben tegenwoordig wekelijks fijne aanbiedingen.

Betaalbaar glutenvrij eten

Als je er eenmaal aan gewend bent (en ja, dat duurt echt even), is glutenvrij eten helemaal niet zo moeilijk als je maar etiketten blijft lezen, ook van producten die je al tig keer gekocht hebt. Puur en onbewerkt eten dat je zelf maakt zorgt er niet alleen voor dat je geen enge ingrediënten waarvan je de naam niet eens kunt uitspreken aan je eten toevoegt, maar ook dat je gegarandeerd glutenvrij eet. En zo is glutenvrij eten zo betaalbaar mogelijk!

Eet jij glutenvrij?

Wat doe jij om het betaalbaar te houden? Wat vind je lastig aan glutenvrij eten? Ik lunch meestal thuis, waardoor het voor mij makkelijk is zelf soep, een omelet of een salade te maken. Hoe doe je dat met glutenvrije kinderen? Glutenvrij brood als lunch of mee naar school? Waaruit bestaat jouw glutenvrije lunch? Leuk als je jouw ervaringen met me wilt delen!

Lees ook deze blogartikelen

Sharing is caring!