Betekenis geven aan gebeurtenissen

Betekenis geven aan gebeurtenissen

door | Geluk, Lifestyle

Dingen in het leven lopen altijd anders dan wij wensen en zouden willen. Daaraan ergeren we ons groen en geel met heel veel stress tot gevolg. Wat zou er gebeuren als we anders naar dingen gaan kijken? Oftewel als we een andere betekenis gaan geven aan gebeurtenissen die we toch niet kunnen veranderen? Ik beloof je; het leven wordt er een stuk makkelijker en leuker door!

Betekenis geven aan gebeurtenissen

We ergeren ons massaal aan dingen en raken geïrriteerd en gefrustreerd als dingen anders gaan dan wij willen. Oef ja, daarvan raken we echt helemaal van ons padje. En toch zullen we moeten leren om te gaan met het feit dat dingen anders gaan dan wij wensen. Want jawel, dat is een feit. Dingen gaan anders dan wij willen. Dat was gisteren zo, dat is vandaag zo en dat zal ook morgen zo zijn.

Betekenis

Hoe komt het nou dat dingen anders gaan dan wij wensen, willen en verlangen? Dat komt door ons verwachtingspatroon, waarover ik je binnenkort meer zal vertellen. Maar dat komt ook doordat wij betekenis geven aan de gebeurtenissen in ons leven. Wij geven zelf betekenis aan alles wat in ons leven gebeurt.

Wat is een gebeurtenis?

Een gebeurtenis is niets tastbaars. Iets gebeurt en gaat voorbij. Een gebeurtenis is emotieloos en betekenisloos. Een paar voorbeelden: een auto rijdt langs. Je doet boodschappen. Je fietst naar je werk. Zoals je ziet, zijn deze gebeurtenissen emotieloos en betekenisloos. Een auto die langsrijdt heeft geen emotionele lading, is niet goed of fout, is niet leuk of niet leuk. De auto rijdt langs. Punt.

Gedachten over een gebeurtenis bepalen hoe je je voelt

Wij geven zelf betekenis aan gebeurtenissen. Door onze gedachten en emoties geven wij gebeurtenissen betekenis. En die gedachten kunnen zowel positief als negatief zijn. Hierdoor geven we een positieve of negatieve betekenis aan een gebeurtenis. Dit beïnvloedt de manier waarop we gebeurtenissen ervaren en hoe we ons hierover voelen.

Gebeurtenis >>> Gedachten >>> Betekenis >>> Emoties

Positief en negatief denken

Voorbeeld 1. Je doet boodschappen

* Natuuuuuuurlijk is altijd de bloemkool op als jij bloemkool wilt eten. Wat moet je nu weer verzinnen voor het eten? Mopperdemopperdemopper. Je zoon lust geen broccolli, je partner zanikte gisteren om pannenkoeken en je dochter eet sowieso bar slecht. Bah, wat vervelend en je had al geen zin om boodschappen te gaan doen. Moet je vanmiddag nog naar de tandarts ook, bleeeeh, wat een rotdag!

* Heeej, de bloemkool is op. Fijn zeg, je had sowieso geen zin in bloemkool. Wat zal je nu eens maken? Je dochter eet slecht op het moment, je partner vroeg gisteren om pannenkoeken. Als je nu vanavond eens heel gek, maar o zo leuk, pannenkoeken met appel bakt? Eet je dochter zeker goed, je zoon vindt het te gek en je partner is ook blij. Allemaal blij, beslissing genomen, vanavond eten we pannenkoeken. Is ook niet zo hard om te eten als je naaar de tandarts geweest bent. Goed idee en leuk, je wordt er vrolijk van!

Voorbeeld 2. Je fietst naar je werk

* Alle regen van het hele jaar komt vandaag naar beneden. Precies als jij op de fiets naar je werk moet. Binnen een minuut ben je kleddernat. Waarom heb je dan ook geen goed regenpak? Je hebt nooit de spullen die je nodig hebt. Altijd gaat alles naar je gezin en jij bent de sjaak die er altijd bekaaid af komt. Je vraagt je af waarom je voor dit leven gekozen hebt en komt poepchagrijnig op je werk aan.

* Alle regen van het hele jaar komt vandaag naar beneden. Wat goed dat je pas een nieuw, goed passend en fijn regenpak hebt gekocht! Ja, het was duur, maar jij bent dat waard. En wat lief dat je partner nog aan je vroeg of je wel op de fiets kon gaan met dit weer. Wat heb je toch een leuk leven en een leuk gezin. Droog en blij kom je op je werk aan.

Erger je minder!

Dit is de manier waarop we betekenis geven aan alle gebeurtenissen in ons leven. Sommige gebeurtenissen beoordelen we neutraal, maar meestal geven we een positieve of negatieve betekenis aan gebeurtenissen. Nu je dit weet, kun je voor jezelf onderzoeken hoe jij gebeurtenissen beoordeelt. Misschien is het mogelijk vaker niet te oordelen en geen betekenis te geven aan gebeurtenissen? Kun je op momenten dat je je realiseert dat je ergens een negatieve betekenis aan geeft, deze omvormen tot een positieve? En ja, dat werkt echt! Het gevolg hiervan is dat je je minder ergert aan gebeurtenissen, mensen en dingen en veel minder stress ervaart in je leven. En het gevolg daarvan is een positiever, leuker en gelukkiger leven. 

Lekker lezen en kijken

Hoi! Ik ben Jolanda Toet, leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Op dit blog deel ik altijd lekkere, nooit saaie, vaak gezonde en soms minder gezonde recepten met je. Het leven is te kort om niet lekker te eten! Mijn recepten zijn glutenvrij, maar ook zeer geschikt en lekker voor mensen die wel gluten eten. Naast recepten vind je hier blogartikelen over voeding (food), lifestyle en reizen (travel). Ik wens je heel veel lees- en kijkplezier! Heb je vragen? Stuur een
e-mail naar info@jolandatoet.nl.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit blog leuk, grappig, interessant of mooi? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit blog wilt delen!

Sharing is caring!