Biodynamisch; dit wil jij toch ook?

Biodynamisch; dit wil jij toch ook?

door | Geluk, Gezondheid, Lifestyle

Zijn kippen die lekker buiten kunnen rondrennen, koeien met horens die voer krijgen wat goed is voor hun pens en varkens die hun gezellige krulstaartjes mogen houden voor jou normaal? Lees dan vooral en echt even verder.

Biologisch is voor ons logisch

Martin en ik kopen alleen nog biologische aardappelen sinds de dag dat we jaren geleden in Dordrecht langs een aardappelveld fietsten dat net besproeid werd. We vielen bijna letterlijk van onze fietsen af; doorfietsen was geen optie. We moesten stoppen en afstappen en met rode ogen, tranen over onze wangen, benauwd en bijna niet in staat om te praten wachten tot de sproeinevelmachineterreurtractor weg was. We keken elkaar aan en wisten; wij kopen nooit meer niet-biologische aardappelen! Tot op de dag van vandaag doen we dat ook niet, hoe duur biologische aardappelen ook zijn. Ze zijn nooit duur genoeg om onze gezondheid (welzijn en welbevinden) te beschermen in plaats van aan te tasten en vernietigen. Dat moment daar in Dordrecht, snakkend naar adem door gif, doodordinair gif!, besloot ik dat het anders moest, dat wij veel meer biologisch zouden gaan eten. En jawel, dat doen we nog steeds zoveel mogelijk.

Niet vrolijk

En eerljk; ik word niet vrolijk van de manier waarop we met de aarde en alles wat daarop leeft, omgaan. Niet hoe we met elkaar omgaan, maar zeker ook niet hoe we met dieren en het milieu omgaan. En ik schrijf hier uitdrukkelijk we, want ook wij maken daarvan deel uit.

Biologisch

De reden dat wij zoveel mogelijk biologisch eten, is onze gezondheid, het dierenwelzijn en het milieu. Ik vind, voel en ervaar dat alles met elkaar verbonden is. Hier in Nederland een eerlijke prijs betalen voor cacao, koffie of kleding, zorgt er in een ander land voor dat boeren en telers een eerlijke prijs krijgen voor hun product. En ook in Nederland vind ik dat heel belangrijk.

Biologisch dynamisch oftewel biodynamisch

Vanwege die verbondenheid gaat mijn voorkeur uit naar biodynamische producten. Omdat ze met meer zorg en aandacht voor mens, dier en milieu worden geproduceerd en daardoor vaak veel lekkerder zijn. Natuurlijk ga ik je haarfijn vertellen wat dit inhoudt.

Demeter

Demeter is het keurmerk voor biodynamische (biologisch-dynamische) landbouw en voeding. Demeter-normen zijn Europees vastgestelde normen die verder gaan dan biologische.

Een aantal  internationale Demeter-normen en richtlijnen:

* Het toedienen van elektrische schokken aan koeien met ‘koetrainers’ is niet toegestaan.

* Dieren krijgen daglicht.

* Maximaal 1,17 koeien per hectare.

* Koeien en geiten hebben horens en bewonen een stal die daarvoor voldoende ruimte biedt. Als de stal te klein is gaan koeien met horens elkaar stoten met alle problemen van dien.

* Koeien eten geurig, kruidenrijk hooi in plaats van brokjes krachtvoer. Koeien zijn herkauwers met een pens om juist dat soort voer te kunnen verteren. Dat zorgt voor volle en romige melk.

* Er wordt biologisch stro gebruikt.

* Kalfjes krijgen echte bedrijfseigen melk, indien mogelijk direct van de moeder.

* Maximaal 5 kippen per vierkante meter stal.

* Kippen houden hun snavel, daarmee bedoel ik niet dat ze niet mogen ‘tokken’, maar dat hun snavel niet wordt afgeknipt.

* Kippen mogen lekker buiten lopen en hebben de beschikking over bosjes en begroeiing om te schuilen. Dat vinden ze lekker.

* Leghennen beschikken over een zandbad in hun binnenruimte om hun veren schoon te houden.

* De bodem wordt bemest met compost en voorverteerde stalmest.

* Voer is 100% biologisch en voor een groot deel van eigen bedrijf.

Schrikken hè?

Als je naar bovenstaande lijst kijkt, schrik je je rot hè? Want jee hee, stroomstoten geven aan koeien, doe even normaal! En het apparaat waarmee dat gebeurt dan ook nog ‘koetrainer’ noemen, gadverdakkeme, hoe triest! Nou lijkt het gebruik van deze koetrainer verboden doordat de PVDD dit heeft afgedwongen. En ik schrijf hier lijkt, omdat het mij niet duidelijk geworden is. Mocht je geïnteresseerd zijn in mijn bevindingen, lees dan mijn blog Onduidelijkheid over de koetrainer.

Enge beelden en foto’s

Bij mij hoef je niet bang te zijn dat je zomaar enge beelden en verschrikkelijke foto’s van dierenleed voor je kiezen krijgt. Die deel ik nameljik nooit! Ik heb er zelf een gruwelijke hekel aan om onverwacht geconfronteerd te worden met dierenleed en zal om die reden nooit nare beelden delen. Niet omdat ik net doe alsof dierenleed niet bestaat, ik heb daar geen gruwelijke beelden voor nodig. Maar omdat ik me richt op het positieve om meer positiviteit aan te trekken. Bij mij dus alleen beelden van goed verzorgde, prachtige koeien in een fijne groene wei. 

Demeter-richtlijnen

Deze en nog veel meer Demeter-richtlijnen vind je op de website van Demeter, klik hier. Als je deze richtlijnen bekijkt, val je echt van je tak als je je realiseert dat wat verboden is bij biodynamisch en biologisch als ‘doodnormaal’ wordt gezien in de reguliere landbouw en veeteelt. Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar ik vind dat echt schokkend en stuitend, ook als het gaat om bodemverontreiniging, het gebruik van kunstmest en meststoffen en het gebruik van chemicaliën, antibiotica, pesticiden en pesticidecocktails die niet alleen slecht zijn voor dier en milieu, maar ook voor de mens.

Biodynamisch is zoooo logisch!

Als je mijn lijst hierboven ziet van normen en richtlijnen, ben je het denk ik wel met me eens dat het geen zweverig geitenwollensokkenlijstje is van een of andere verdwaalde geest, maar een heel normale normenlijst om met dieren en het milieu om te gaan. Niet heel gek, extreem of raar toch?

De aarde, dieren en onszelf uitputten is de norm

En toch is het in onze wereld niet logisch. De vee-industrie met alle misstanden die we in het nieuws zien en daarbij al die andere ellende waarvan wij niets weten, is helaas de norm. Genetisch gemodificeerde gewassen, het gebruik van pesticidecocktails en het gebruiken van chemicaliën die de aarde, dieren en onszelf steeds verder uitputten is helaas de norm. En wij mensen houden die norm in stand. Door producten uit die vee-industrie te kopen en door genoegen te nemen met zwaar bespoten aardbeien, aardappelen, appels en komkommers. Want echt, als er geen vraag meer naar die producten is, valt ook het aanbod weg. Ingewikkelder is en wordt het niet.

Biodynamisch is nog lekkerder

Biodynamische boeren kijken naar hun bedrijf als naar een levend organisme. Ze streven naar een optimale samenhang tussen bodem, planten, dieren en de omgeving rond hun bedrijf. Ziekten en plagen worden bij de bron aangepakt en niet ‘alleen maar’ bestreden. Dat levert producten op van hoge kwaliteit en een zeer zuivere, natuurlijke smaak. Ik vind biodynamische producten als melk, grasboter, kwark, eieren en groente echt lekkerder van smaak. Bovendien geeft het een veel beter gevoel dat de dieren een goed leven hebben en niet, vaak letterlijk, uitgemolken worden.

Waar te koop

Producten met een Demeter-keurmerk zijn verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels, biologische supermarkten als Ekoplaza en bij  biodynamische (zorg)boerderijen die de producten zelf produceren. Helaas lijkt het aanbod de afgelopen jaren kleiner te zijn geworden, maar dat kan ook aan mij liggen. Het aanbod is hoe dan ook en jammer genoeg beperkt. Dusssss, bezoek zo’n fijne biodynamische winkel of boerderij en koop daar de producten die je nodig hebt.

Meer info

Wil je meer informatie, meedoen aan activiteiten, een productoverzicht en/of een overzicht van boerderijen om langs te gaan, kijk dan op de website van Stichting Demeter.

Meer lezen?