Coronatijd

Hoe onwerkelijk, bizar en ongeloofwaardig het ook is. En we ons ertegen verzetten of niet, we ontkomen er niet aan en hebben er allemaal mee te maken. Het is coronatijd…

Thuis werken

Martin en ik werken thuis. Voor mij niet zo heel vreemd, ik werk altijd thuis, voor Martin even wennen. Het bedrijf waar Martin werkt, heeft alle kantoren in heel Nederland gesloten en heeft alle medewerkers verplicht thuis te werken. Verstandig, duidelijk en overzichtelijk als je het mij vraagt.

Thuis blijven

Ook hebben wij besloten zo lang als nodig is onze activiteiten buitenshuis te verplaatsen of annuleren. Ik behoor tot de risicogroep van hartpatiënten en wij blijven en zijn dus thuis. Ik persoonlijk zie het als groot voordeel dat de overheid besloten heeft bedrijven te sluiten, omdat ik iemand ben die zichzelf continu afvraagt of het niet een heel makkelijk excuus is nu niet naar de sportschool te gaan en of ik gezond genoeg ben om naar de sauna te gaan. Doordat ook sportscholen en sauna’s komende weken gesloten zijn, neemt dat twijfelkonterij en het zelfs maar overwegen ergens heen te gaan, weg.

Hamsteren

Normaal gesproken heb ik een behoorlijk grote voorraad levensmiddelen in huis. Behalve nu! Wij waren namelijk net bezig met het opmaken van de voorraad en dus heb ik minder in huis dan anders. Op dit moment geen enkel probleem; we hebben wat we nodig hebben. We hebben dus niet meegedaan aan de hamstergekte en zijn dat ook zeker niet van plan.

Verstandig of niet?

Of het verstandig is niet te hamsteren betwijfel ik nadat wij gisteren 2,5 uur lang op pad zijn geweest voor boodschappen. Wat een hel! Ondanks ale beloftes van voldoende voorraad en bijvullen, was Albert Heijn leger dan leeg. Er was geen brood, wc-papier, yoghurt, slagroom, vuilniszakken, eieren en rozijnen om maar eens wat dingen te noemen. En nou kan ik me nog voorstellen dat mensen brood, wc-papier en vuilniszakken hamsteren, maar toch geen slagroom die nog geklopt moet worden? Of rozijnen? Het volledige chipsvak was leeg. Helemaal leeg. Hoe bizar! Na Albert Heijn gingen we naar Lidl en ook door geen wc-papier. Tjsa jongens, leuk al die grappen over het hamsteren van wc-papier, maar voor ons is het keiharde realiteit dat we niet gehamsterd hebben. 

En online bestellen is ook geen optie. De bezorgmogelijkheden hier in Amsterdam zijn op dit moment nul. De eerste mogelijkheid om online te bestellen is 7 april en voor de goede orde, het is nu 16 maart. Ik ga er maar vanuit dat de hamsteraars voorlopig genoeg in huis hebben en de winkels vanaf volgende week weer meer voorraad hebben. 

We redden ons trouwens prima; natuurlijk moeten we hier en daar concessies doen, maar dat moet waarschijnlijk iedereen. Ik realiseer me door deze situatie niet alleen dat we in een echte ikke-ikke-ikke-maatschappij leven, maar ook hoe verwend we eigenlijk zijn met de enorme keuze in levensmiddelen die we normaal gesproken wel hebben. 

Ziek?

Op dit moment hebben wij geen enkele aanwijzing dat we ziek zullen worden. Integendeel! We voelen ons prima, hebben geen koorts of griepverschijnselen en mijden contact met andere mensen. Omdat we afgelopen weken wel veel contacten hebben gehad, met het ov hebben gereisd, uit eten geweest zijn en winkels bezochten, kunnen we niet uitsluiten dat we niet ziek worden. Maar op dit moment hebben we heel goede positieve hoop dat we deze griepdans ontspringen.

Hoe hou je het leuk?

Om het leven leuk te houden, bekijk ik deze hele situatie zo positief mogelijk. De hele dag jammeren dat je misschien ook ziek wordt, vind ik zinloos. De dagen zo leuk mogelijk maken, zinvol. Ik richt me hierbij op alles wat er wel is en kan en niet op wat er nu even niet is. Door je te richten op dingen die je energie geven en die vooral ook te doen, voel je je stukken beter. Dingen die mij energie geven:

* Blogs schrijven.

* Nieuwe recepten uitproberen; we koken en bakken hier de pannen van het dak, iehaaa!

* Dansen, gewoon lekker in de huiskamer.

* Van de zon genieten; gratis vitamine d, hoezeee!

* Lachen; met en om elkaar.

* Yoga; ik doe oefeningen zodat ik ook over twee weken nog zelfstandig mijn veters kan strikken.

* Netflixen; we hebben vorige maand weer een abonnement genomen en kijken leuke series. Dat doen we trouwens alleen ’s avonds en echt niet iedere avond. We hebben simpelweg geen tijd om overdag tv te kijken, zelfs nu niet, hi hi!

* Opruimen en schoonmaken; ik ben zo iemand die dingen snel goor vind. En juist in deze tijd is het zo fijn om een schoon, fris, opgeruimd en mooi huis te hebben. En dus zwabber, boen en poets ik er op los. En eerlijk? Dat is niet anders dan anders. Tippie: doe gelijk bij de voordeur je schoenen uit als je buiten bent geweest. Scheelt verspreiding van miljoenen bacteriën.

* Pinteresten; ik ben nog niet zo lang aanwezig op Pinterest, maar vind het leuk! Voor je het weet, zit je een uur op Pinterest, iets wat ik normaal nooit zou doen en nu dus af en toe lekker wel. Wil je me volgen of mijn pins bekijken? Dat kan hier.

* Muziek luisteren en meezingen. Niet te hard, want Martin zit de hele dag te bellen voor zijn werk.

* Naar buiten gaan! Voor frisse lucht, zuurstof, beweging en natuurlijk om me te verwonderen over de natuur die in hoog, hoger, hoogst tempo verandert. Het wordt lente! En o, hoe fijn is het om zo dichtbij de natuur te wonen.

* Mediteren; ook bij mij komt het er vaak niet van en is het hoog tijd dit nieuw leven in te blazen. Dat doe ik met de meditatieapp van Michael Pilarczyk met heel veel meditaties. Heerlijk! O ja, in deze app vind je ook meditaties speciaal gemaakt voor kinderen.

* Interieurdingen;  ik ben dol op met mijn interieur bezig zijn. En als je dan toch thuis bent…

* Dankbaar zijn; klinkt zweverig, is het niet. Dankbaarheid vergroot je geluksgevoel. En als ik nu om me heen kijk, allebei mijn poezendiva’s zie genieten van de stralende zon hier in Amsterdam, Martin die thuis werkt, onze flexibiliteit, ons vermogen en de wil om ons aan te passen en hoe makkelijk we het leven accepteren zoals het is, ondanks dat ik me snel ‘gevangen’ voel. Het gevoel van geluk dat er ook vandaag weer ‘gewoon’ is en me realiseren dat dat helemaal niet zo gewoon is. Dankbaar ook voor het feit dat we zoveel mogelijkheden en kansen zien en geen bedreigingen en belemmeringen. Dankbaar voor ons fijne, mooie appartement en het feit dat we anno 2020 juist door internet met elkaar en de rest van de wereld in verbinding kunnen blijven staan. Dat maakt mij nederig en dankbaar.

Iedere dag een feestje op dit blog!

Op dit blog verschijnen voorlopig 7 artikelen per week. Althans, dat is mijn bedoeling. Als ik ziek word, houdt het op, ik heb geen grote voorraad blogs voor je klaarstaan. Maar als ik gezond blijf en me goed voel, plaats ik de komende weken iedere dag een blog. Iedere dag een feestje is mijn persoonlijk motto en dat feestjesgevoel deel ik graag met je! Je krijgt meer dan anders recepten van me; van gezonde gerechten die echt goed zijn voor je immuunsysteem, maar zeker ook minder gezonde, omdat ze goed zijn voor je geluksgevoel. Ik laat je weten waar ik hier thuis zoal mee bezig ben om jou te inspireren om ook deze tijd zo leuk en waardevol mogelijk te maken. Zodat we straks als we met z’n allen het coronavirus hebben bedwongen en terug in z’n hok hebben gestopt, kunnen zeggen; het was lastig, moeilijk, soms zeer pijnlijk, maar we maakten van iedere dag een feestje!

Sterkte voor iedereen die dat nodig heeft

Leuk natuurlijk al die positiviteit en ik hoop dat we massaal steeds meer positieve energie aantrekken, maar ik verlies daarbij de realiteit niet uit het oog. Want iedere dag een feestje is relatief. Er zijn mensen ziek. Er zijn mensen die overlijden aan dit vreselijke virus. Er zijn mensen eenzaam. Er zijn mensen die hun jarige, zieke, oude en terminale (groot)ouders niet kunnen bezoeken. Ik wens iedereen die dat nodig heeft dan ook heel veel sterkte, kracht, vertrouwen en hoop toe!

Zorg goed voor jezelf en elkaar!

Hoi! Ik ben Jolanda Toet, leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Op dit blog deel ik altijd lekkere, nooit saaie, vaak gezonde en soms minder gezonde recepten met je. Het leven is te kort om niet lekker te eten! Mijn recepten zijn glutenvrij, maar ook zeer geschikt en lekker voor mensen die wel gluten eten. Naast recepten vind je hier blogartikelen over voeding (food), lifestyle en reizen (travel). Ik wens je heel veel lees- en kijkplezier! Heb je vragen? Stuur een
e-mail naar info@jolandatoet.nl.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit blog leuk, grappig, interessant of mooi? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit blog wilt delen!

Sharing is caring!