Daarom is mediteren goed voor je

Daarom is mediteren goed voor je

door | Geluk, Gezondheid, Leven

Mediteren is hot en trendy. Is het slechts een modegril die vanzelf weer overwaait of toch niet? En wat is meditatie nou eigenlijk, hoe gaat het en is meditatie echt goed voor je gezondheid? 

Wat is meditatie?

Er bestaan verschillende soorten meditatie die afgeleid zijn uit het christendom (contemplatie), uit het hindoeïsme (concentratiemeditatie) en uit het boeddhisme (o.a. Vippassana-meditatie). Ook bestaat transcedente meditatie. De techniek en het doel van de verschillende soorten meditatie verschilt.

Is meditatie zweverig?

Er zijn meditatievarianten waarbij mensen letterlijk gaan zweven… Dit wordt levitatie genoemd. Zelf sta ik graag met mijn voetjes op de vloer en met mijn ‘poten in de klei’, oftewel meditatie is net zo zweverig als je het zelf maakt.

Mindfulness

Als ik het heb over meditatie, heb ik het over mindfulness, een techniek die voortkomt uit de boeddhistische meditatie. Deze vorm van meditatie houdt in dat je je geest traint om je bewust te worden van alle veranderingen in lichaam en geest. Je bent je tijdens de meditatie bewust van alle opkomende gedachten en emoties, maar je laat ze gewoon voorbijgaan. Je hecht geen waarde aan je gedachten en emoties, velt er geen oordeel over, maar laat komen wat komt en gaan wat gaat. Al je gedachten en emoties gaan vanzelf voorbij. Men noemt dit keuzeloos gewaarzijn.

Mindful leven

Mindful leven houdt overigens meer in dan mediteren. Mindful leven houdt in aandachtig zijn, in het hier en nu leven, in het moment leven, opmerkzaam zijn zonder oordelen en accepteren wat is. Voor de redenen waarom mediteren goed voor je is, maakt het trouwens niet uit welke vorm van meditatie je beoefent. Vandaag heb ik maar liefst 25 (!) redenen voor je op een rijtje gezet waarom meditatie goed voor je is.

Geen tijd voor meditatie

Een van de meestgebruikte smoezen om niet te mediteren is tijdgebrek. En geloof het of niet, voor mij zelf is dat ook een heel goede (slechte) reden om niet te mediteren. Want juist als je het (te) druk hebt, is het heerlijk om te mediteren. Dusss, tijdgebrek kan nooit een reden zijn om niet te mediteren, geen goede althans.

Mediteren is te moeilijk

Mediteren is voor niemand te moeilijk! Wat is er moeilijk aan op je billen zitten (ervan uitgaande dat dit medisch/fysiek geen probleem is voor je)? Ga gewoon zitten en begin. Je hoeft geen moeilijke en ingewikkelde kunstjes te doen of standjes aan te nemen. Dacht je dat ik de Lotushouding (klik en kijk goed naar de afbeeldingen) beheers? Welnee! Ga gewoon zitten en begin. Adem in, adem uit. Wees je bewust van je gedachten, wordt ze gewaar, maar doe er verder niets mee. Laat ze komen en gaan. En echt, hoe erg of heftig je gedachten en emoties ook zijn, ze gaan vanzelf weer weg.

Hulp bij het mediteren

Wat ik zelf een heel leuke en prettige hulp bij het mediteren vind, is de applicatie Buddhify (klik voor meer info) die je voor een paar euro kunt kopen. Een aanrader!

25 redenen waarom meditatie goed voor je is:

  1. Je wordt je bewuster van jezelf, van wie je bent.

2. Meditatie leidt tot nieuwe inzichten in jezelf en je leven.

3. Je kunt je beter concentreren.

4. Meditatie verminder stress (negatieve stressgevoelens).

5. Je wordt je bewust van je eigen gedachten en emoties.

6. Je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen nemen toe.

7. Meditatie zorgt voor innerlijke rust en rust in je hoofd.

8. Je ontspant.

9. Meditatie zorgt voor het ontwikkelen van een positieve levenshouding.

10. Je maakt je hoofd leeg.

11. Je kunt dingen makkelijker loslaten.

12. Meditatie leidt tot spirituele ontwikkeling.

13. Je leeft meer in het moment.

14. Je krijgt meer energie.

15.Meditatie leidt tot een gevoel van tevredenheid.

16. Je wordt geduldiger.

17. Je wordt creatiever.

18. Meditatie zorgt voor het vergroten van je geluksgevoel.

19. Je ontwikkelt nieuwe ideeën.

20. Je ervaart meer plezier in je leven.

21. Meditatie verlicht bij depressie, ziekte, lichamelijk ongemak, pijn, burn-out en bore-out.

22. Je gaat beter slapen.

23. Je humeur verbetert, je krijgt een minder kort lontje en bent beter bestand tegen alledaagse stress.

24. Meditatie maakt vrolijk en blij.

25. Meditatie zorgt door alle bovenstaande punten (en meer!) voor een leuker leven!

Dus, zorg goed voor jezelf, neem tijd voor jezelf, trek je terug in stilte en mediteer!  

Goed zorgen voor jezelf, zo doe je dat

Download hier je gratis e-book Goed zorgen voor jezelf, zo doe je dat en ontvang als bonus wekelijks tips & inspiratie met leuke levenslessen, boekentips, recepten, speciale kortingsacties en nieuws van Lerenaandekeukentafel.nl en Jolandatoet.nl.

Hoi! Ik ben Jolanda Toet, leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Op dit blog deel ik altijd lekkere, nooit saaie, vaak gezonde en soms minder gezonde recepten met je. Het leven is te kort om niet lekker te eten! Mijn recepten zijn glutenvrij, maar ook zeer geschikt en lekker voor mensen die wel gluten eten. Naast recepten vind je hier blogartikelen over voeding (food), lifestyle en reizen (travel). Ik wens je heel veel lees- en kijkplezier! Heb je vragen? Stuur een
e-mail naar info@jolandatoet.nl.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit gerecht lekker? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit recept wilt delen!

Sharing is caring!