Dag 2019, wat heb je me veel geleerd!

Dag 2019, wat heb je me veel geleerd!

door | Persoonlijk

2019 is voor mij het jaar van de grote leermomenten, het jaar waarin ik enorm veel geleerd heb. Niet alleen door mijn studies en me verder te verdiepen in de relatie tussen voeding en geluk, maar ook op andere gebieden bleek 2019 een wijze leermeester.

Levensles; Wat verspil je toch veel tijd

In januari kondigde zich een belangrijke levensles aan; Wat verspil je toch veel tijd. Bijvoorbeeld aan dingen die ik hoe dan ook niet kan veranderen. Met dingen die ik helemaal niet wil doen. Aan het meer-meer-meer-monster dat inderdaad altijd meer wil. Vanaf januari 2019 ben ik actief bezig met minder tijd verspillen en veel meer focussen op de voor mij echt belangrijke zaken, met dien verstande dat ik die eerste maanden van 2019 nog steeds teveel uren naar mijn zin werkte. Ik besloot het echt rustiger aan te gaan doen en gaan doen is iets heel anders dan daadwerkelijk doen…

Zo kan het niet langer!

Ergens in april besefte ik Zo kan het niet langer! En gooide ik het roer echt om, simpelweg om zelf lichamelijk en mentaal gezond te blijven. Ik werd lid van de sportschool waar ik aan krachttraining en yoga doe en sinds april ben ik regelmatig in de sauna te vinden; een dag vol ontspanning, rust, lekker lezen, chillen in het bubbelbad en natuurlijk zweten en ontstressen Ook nam en neem ik vaker de tijd om lekker te lezen.

Doen wat goed is voor me

Mijn jaarthema voor 2019 is Doen wat goed is voor me en dat is gelukt! Nee, niet perfect gelukt, dat zeker niet, maar dat was en is ook niet mijn doel. Perfectie nastreven is zinloos en bovendien is perfectie bloedjesaai. Ook is de natuurlijke staat van leven chaos en zeker geen balans, hoewel het fijn is de balans steeds weer opnieuw te vinden door op de juiste momenten terug te schakelen. In de loop van het jaar kondigde mijn jaarthema voor 2020 zich steeds vaker en duidelijker aan, hierover binnenkort meer.

Een boek schrijven en een cursus maken

Afgelopen zomer schreef ik mijn e-book Eet jezelf gelukkig! over de relatie tussen wat je eet en hoe je je voelt en maakte ik de online cursus Energiek en gezonder in 6 weken, waarin je stap voor stap aan de slag gaat met je leefstijl, mindset, stress, voeding, lichaamsbeweging en slaap, ontspanning en rust. Superleuk om te doen, maar loodzwaar om allebei tegelijkertijd te doen in de bloedhitte van de zomer. Ik besloot om nooit meer twee van die grote projecten tegelijkertijd te doen en volgende zomer veel meer vrije tijd in te plannen om mijn huis te verlaten als het warmer is dan pak em beet 25 graden. Wijze lessen.

De zeer wijze les over darmen, weerstand en ziekte

Het laatste weekend van september kreeg ik griep. En eind november had ik weer of eigenlijk nog steeds griep. Het was echt een rottijd met hoge koorts, spierpijn, nachtenlang wakker liggen door het hoesten en alles wat maar bij griep hoort. Doordat ik ziek was en me ook echt zo voelde, ging ik wel analyseren waarom ik ziek werd en vooral bleef. En die analyse is logisch, verklaarbaar, verhelderend en voor mij heel erg leerzaam. Weerstand wordt voor een heel groot deel gevormd in je darmen. Op het moment dat je darmflora niet optimaal functioneert word je weerstand lager en ben je vatbaarder voor virussen, infecties en andere bacteriële indringers die je ziek maken. Op het moment dat je je weer ‘beter’ voelt, is je darmflora nog niet 100% in vorm en moet je er alles aan doen om goede darmbacteriën toe te voegen. Op het moment dat je darmflora te weinig herstelt en je weerstand niet toppie is, ben en blijf je dus vatbaarder voor ziekteverwekkers. En dat is precies wat er bij mij gebeurde en waardoor ik twee maanden lang ziek bleef. Komende tijd doe ik veel extra onderzoek naar darmen en weerstand, dus dit wordt absoluut een keer vervolgd. Het ziek zijn was echt heel beroerd, zeker zo kort voor vertrek naar Myanmar; maar de lessen die ik leerde, ervaar ik als zeer waardevol.

Reisjaar 2019

Was prachtig mooi! We genoten van de mensen, cultuur, het eten, het mooie, warme weertje, van de natuur en van elkaar in Kaapverdië waar we de eilanden Sal, Fogo, Sao Vicente, Santo Antao en Santiago bezochten. We maakten een roadtrip door het prachtige Portugal en in juni een door het overweldigend mooie Schotland en last but not least verbleven we afgelopen maand in het ongerepte Myanmar. We reisden een maand lang rond in dit prachtige land (en Bangkok) en zijn weer helemaal opgeladen en (geestelijk) uitgerust. Binnenkort volgen ongetwijfeld meer blogs over deze fantastische en leerzame reis. Van en door te reizen leer ik het allermeest, de reisplannen voor volgend jaar zijn gesmeed, hierover binnenkort meer.

Dag 2019, welkom 2020!

We zijn klaar voor een nieuw jaar! Maar, voor het zover is, wil ik eerst het jaar 2019 heel hartelijk bedanken voor al het moois dat het bracht en vooral de wijze lessen zullen me altijd bijblijven. Dag 2019, wat heb je me veel geleerd! 

 

Meer persoonlijke blogs

Leuk als je me ook hier volgt!

Sharing is caring!