De allerlekkerste gezonde frietjes ooit!

De allerlekkerste gezonde frietjes ooit!

door | Bijgerechten, Gezond, Glutenvrij, Recepten, Vegan

Ik beken; ik ben het grootste frietjesmonster ooit! Enne, jong geleerd is oud gedaan, ik heb echt het allerlekkerste recept voor gezonde friet ooit voor je. O ja, ik had het woord gezond ook weg kunnen laten, want dit zijn gewoon de allerlekkerste frietjes ever! En dat ze gezond zijn, is natuurlijk wel lekker meegenomen.

Zeer ervaren frietbakker

Ik ben een zeer ervaren frietbakker; op mijn zevende bakte ik al volledig zelfstandig friet. Dat klinkt niet alleen gek, dat is het ook, maar toch, mijn jarenlange ervaring op het gebied van friet bakken heeft geresulteerd in deze gouden frietformule voor het bakken van de allerlekkerste friet ooit! Je bakt deze friet in bio ontgeurde kokosolie (die smaakt dus niet naar kokos). Nu kun je 3 liter kokosolie in je frituurpan gieten, maar dat is behoorlijk prijzig. Dus verhit de hoeveelheid kokosolie die je nodig hebt in een wok of grote braadpan en frituur daarin. Dat gaat prima! Na gebruik gooi je de kokosolie niet weg! Je kunt kokosolie namelijk veel vaker gebruiken dan regulier frituurvet. Kijk, dat compenseert de hogere kosten. Na gebruik filter je de gebruikte kokosolie (giet door een zeef waarin je keukenrol legt), laat je het vet goed afkoelen en giet/schep je het in een bewaardoos voor gebruik de volgende keer.

Kokosolie is veel gezonder voor je dan frituurvet. We verteren kokosolie makkelijker dan frituurvet en ons lichaam gebruikt de vetten als brandstof voor de energievoorziening in ons lichaam. Maar, ook hier is een kanttekening op zijn plaats; overdrijf niet, ook niet met kokosolie. Geniet, maar eet met mate!

Voor de allerlekkerste gezonde friet ooit heb je nodig:

* Biologische aardappelen, gewassen, maar ongeschild.
* Kokosolie, biologische en ontgeurde.
* Keltisch zeezout.Zo maak je de lekkerste frietjes ooit

* Verhit kokosolie in een wok of ruime braadpan tot 150 graden C. De hoeveelheid olie bepaalt de hoeveelheid friet die je in een keer kunt bakken. Experimenteer hiermee.

* Snijd de bio aardappelen in frietvorm of een vorm die jij leuk vindt. Zorg dat je frieten gelijkmatig van vorm, grootte en dikte zijn omdat ze dan gelijkmatig garen.

* Gebruik je geen biologische aardappelen, schil ze dan eerst. Ik gebruik alleen bio aardappelen en dus schil ik de aardappelen niet.

* Bak de friet in circa 5 minuten voor in de kokoslie. Laat goed uitlekken en schep in een schaal.

* Na het voorbakken, verhit je de kokosolie tot 180 graden C.

* Bak de friet mooi en goudbruin af in ongeveer 5 minuten of zoveel eerder tot ze gaar en goudbruin van kleur zijn.

* Bestrooi met Keltisch zeezout.

* Serveer met mayo, ketchup, pindasaus of met zelfgemaakte supersnelle vegan knofooksaus.

Ga zitten, doe je ogen dicht en geniet. Eet smakelijk!

Meer lekkere recepten

Hoi! Ik ben Jolanda Toet, leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Op dit blog deel ik altijd lekkere, nooit saaie, vaak gezonde en soms minder gezonde recepten met je. Het leven is te kort om niet lekker te eten! Mijn recepten zijn glutenvrij, maar ook zeer geschikt en lekker voor mensen die wel gluten eten. Naast recepten vind je hier blogartikelen over voeding (food), lifestyle en reizen (travel). Ik wens je heel veel lees- en kijkplezier! Heb je vragen? Stuur een
e-mail naar info@jolandatoet.nl.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit gerecht lekker? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit recept wilt delen!

Sharing is caring!