De doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg-cultuur

De doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg-cultuur

door | Mindset

In Nederland leven we in een echte doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg-cultuur. Heel fijn voor veel mensen, zo hoef je tenminste niet zo veel… Heel jammer vind ik, want het hoeft niet altijd groots en meeslepend om toch je mooist mogelijke leven te leven.

Doe maar gewoon

Het zal ook jou niet ontgaan dat we leven in een echte doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg-cultuur. We stellen het in Nederland niet op prijs als mensen zelfverzekerd verkondigen dat ze miljonair worden. Als een vijfjarige zegt dat ie wereldkampioen appeltaarten bakken wil worden, vinden we dat schattig. Maar o wee, o wee als je als vijfentwintigjarige roept dat je wereldkampioen schaken wordt omdat je nu eenmaal de beste bent. Dat vinden we echt niet leuk en zijn we not amused.

Nuchter en down to earth

Ik denk dat de oorzaak hiervoor ligt in het feit dat ‘de Nederlander’ voor zover ie bestaat, nuchter is. Nuchter en down to earth. Gewoon met je poten stevig in de klei. ‘We’ houden er niet van als iemand zegt dat ie ergens goed in is. Dat is in strijd met onze nuchtere inslag. Zeggen dat je ergens goed in bent staat synoniem aan kapsones, arrogantie en verwaandheid. Dusss, beetje dimmen en terug in je hok!

Lekker nuchter

Een nuchtere kijk hebben op de wereld en op jezelf is top. Jezelf en je eigen handelen met zelfspot bekijken is topper. En topst is als je jezelf af en toe afvraagt of je nog het voor jou juiste levenspad bewandelt en hoe je je leven zelf kunt bijsturen als je dat nodig vindt.

Een leven dat je niet wilt

Helemaal niet top wordt het als je jezelf belemmert en beperkt in je leven door die doe maar gewoon-houding. Als je niet het leven van je dromen leeft. Omdat je bang bent dat andere mensen dat gek vinden. Omdat je het misschien zelf een beetje gek vindt. Omdat je vreest dat het je toch niet lukt. Dat zo’n leven voor jouw niet is weggelegd. Dat je vooral gewoon moet doen. Omdat dat nu eenmaal zo hoort. En dat je dus een leven leidt dat je niet wilt.

Grootse dromen en meeslepende plannen

Zelf ben ik een nuchtere Hollandse boerenmeid. Ongekend nuchter en echt waar, ik sta stevig met beide beentje op de grond. Ik beschik over een enorme dosis zelfspot. Humor. Ook roep ik mezelf regelmatig tot de orde. Ik hou zeker niet van overdreven, hysterische types die continu de (media)aandacht opeisen. Ben zelf niet iemand voor in de schijnwerpers. Maar, ik hou wel van groots en meeslepend leven. Van dromen laten uitkomen. Een fuck-it-houding hebben. Geen rekening houden met de mening van onbekenden. Van risico’s nemen om op mijn bek te gaan. Van grootse dromen en meeslepende plannen. Omdat je alleen op die manier je allermooiste leven kunt leven.

Leef je leven

Als ik om me heen kijk, vind ik dat veel mensen en vooral vrouwen veel te bescheiden zijn. In het uiten van hun wensen en dromen. In het leiden van hun leven. Ik vind het jammer als mensen zich laten beperken. Laten belemmeren om te doen wat ze zo graag zouden willen doen. Alleen maar vanwege die o zo stomme nuchtere kijk op de wereld.

Wat is gewoon?

Bovendien, wat is gewoon? Het begrip gewoon is niet zo eenvoudig te definiëren. Simpelweg omdat wat voor de een gewoon is, voor de ander helemaal niet zo gewoon is. Dus ja, wie of wat bepaalt eigenlijk wat gewoon is? En wat niet? Natuurlijk zijn er algemene normen en waarden, maar die gaan niet over het leven van je droomleven. Voor het leven van je droomleven hoef je trouwens niet per definitie groots en meeslepend te leven, welnee. Maar het mag wel, het is maar net wat je dromen zijn.

Doe maar gek en leef je leven!

Laten we massaal die doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg-cultuur de rug toekeren *kwakt em zo de vuilnisbak in*. Doe maar gek en leef je allermooiste leven!

Samen aan de slag?

Wil je ook jouw droomleven leven, maar weet je niet hoe, wat, waar en waarvan? Maak een afspraak voor een gratis kennismaking met me en laten we samen bekijken of coaching iets voor jou is. Een leuke online cursus volgen kan natuurlijk ook!

Leef het leven dat bij jou past

 

 

 

Gratis Online cursus Leef positief, les 1

Na je aanmelding ontvang je persoonlijke inloggegevens en kun je gelijk inloggen. Door je aanmelding geef je Jolanda Toet toestemming voor het toesturen van Inspiratie in je mailbox.

Sharing is caring!