Diervriendelijker leven

Diervriendelijker leven

door | Lifestyle

Diervriendelijk leven gaat verder dan geen vlees, vis en/of andere dierlijke producten eten. Heel veel verder. Sterker nog; het kan zelfs zo zijn dat als je wel vlees eet, je diervriendelijker leeft dan iemand die geen vlees eet, maar wel Nutella. Ik leg het je graag uit.

Diervriendelijk leven

100% diervriendelijk leven is in mijn optiek onmogelijk. Er komt namelijk ontzettend veel bij kijken! Ook zijn heel veel producten, levensmiddelen en zelfs groenten helemaal niet zo diervriendelijk als je denkt.

Met het vingertje wijzen

O ja, ik heb een gruwelijke hekel aan mensen die zich verheven voelen boven anderen. Bijvoorbeeld omdat ze geen vlees eten en dan met hun prikkende vinger naar jou gaan wijzen omdat jij wel vlees eet. Of die types die allemaal enge ziektes gaan noemen over iets dat jij net in je mond stopt. Of dat ze als je buikpijn of een enge ziekte hebt, zeggen dat het je eigen schuld is, omdat je teveel x of y hebt gegeten. Dat doe ik dus niet! Omdat het geen zin heeft. En omdat ik denk dat je meer bereikt door mensen goede, heldere en bruikbare informatie te geven waarmee ze iets kunnen. Ook al wordt het dan een oneindig lijkend verhaal…

Mensen, dieren of milieu en hoe zit het met gezondheid?

Wat diervriendelijk is, is lang niet altijd milieuvriendelijk en andersom. En wat goed is voor dieren, hoeft dat niet te zijn voor mensen. En hoe gezond zijn al die diervriendelijke producten eigenlijk? Dit blog gaat vooral over diervriendelijkheid. En dat is onlosmakelijk verbonden met milieu en mensen (fairtrade). Alles staat met elkaar in verbinding. Over gezondheid en hoe je diervriendelijker gezonde keuzes kunt maken, schrijf ik binnenkort een ander blog, don’t worry. Dus whoop whoop, over op een aantal speerpunten van diervriendelijker leven.

Kies, klik en lees

Omdat diervriendelijker leven echt over heel veel verschillende onderwerpen gaat, heb ik een aantal speerpunten voor je uitgekozen. Om je niet te overweldigen, don’t panic, het komt goed!, heb ik deze speerpunten voor je in onderstaande uitschuiflijst gezet. Kun je zelf kiezen welk onderwerp je aanspreekt en waarover je meer wilt lezen. Alles lezen mag natuurlijk ook!

Diervriendelijk vlees

Bestaat niet! Daarover kan ik kort zijn. Diervriendelijk vlees is de grootste onzin die je kunt verzinnen. Een dier doodmaken om op te kunnen eten is niet diervriendelijk. En hee, niet wegrennen, ik eet namelijk zelf ook vlees en vis. Blijf en lees vooral verder… Biologisch of biodynamisch vlees is diervriendelijker. Dieren die volgens de Eko- of Demeter-richtlijnen leven, hebben echt een leuker en beter leven. Ze krijgen beter voer, hebben recht op daglicht en lekker buiten lopen of in de modder rollen en ze krijgen geen antibiotica zoals in de vee-industrie. Maar, daar komt ie, deze dieren gaan naar dezelfde slachthuizen en dat is niet te verteren ruk en grmfbluhmpf, snap je? Dus biologisch en biodynamisch vlees is zeker diervriendelijker, maar diervriendelijk wordt het nooit.

Eieren, kaas en zuivel

Koeien die bijna continu zwanger gemaakt worden door machines en zwanger zijn, omdat ze dan meer melk produceren. Koeien die maar een jaar of 8 oud worden, omdat ze dan letterlijk en figuurlijk uitgemolken zijn. Koeien en geiten waarbij de horens worden afgeknipt, omdat ze elkaar dan niet kunnen bezeren als ze te weinig ruimte krijgen en dat krijgen ze standaard. Kippen die nooit daglicht zien. Bokjes (mannelijke geitjes) die weggegooid worden omdat ze geen melk kunnen produceren. Dat is de dagelijkse realiteit in Nederland. Voor dieren in de bio-industrie althans. Voor dieren in de biologisch en biodynamische zuivelindustrie, gelden gelukkig heel andere, diervriendelijker, normen waardoor je die zuivel en eieren echt diervriendelijker kunt noemen.

Parmezaanse kaas, feta en nog veel meer kazen

Worden gemaakt met dierlijk stremsel en zijn daardoor niet vegetarisch. En ook hier worden dieren letterlijk uitgemolken.

Groenten en fruit

Je zou het niet verwachten, maar het eten van regulier geteelde groenten en fruit is niet diervriendelijk. Er worden pesticiden en zogeheten pesticiden-cocktails gebruikt die heel veel insecten, vogels, egels, slakken, konijnen, hazen, wormen, kevers en andere dieren doden. Diervriendelijker is het om te kiezen voor biologische en/of biodynamische groenten en fruit, omdat daar bestrijdingsmiddelen worden gebruikt die minder of geen schade toebrengen aan bodem en natuur en er minder dieren sterven.

Citrusvruchten

Op veel gangbaar citrusfruit als citroenen wordt een coating aangebracht waarin schellak zit. Schellak wordt gemaakt van luizen, waardoor je dit fruit niet meer als plantaardig kunt zien. Het doel? Fruit glanzender en langer houdbaar maken. Biologisch citrusvruchten krijgen deze coating niet en zijn dus wel plantaardig.

Nutella

En nee, ik heb persoonlijk niets tegen Nutella, anders dan dat ik het schandalig vind dat dit een van de grootste veroorzakers is van mensen- en dierenleed in de gebieden waar palmolie gewonnen wordt. Nutella bestaat namelijk voor een groot deel uit goedkope palmolie. En dat is een heel, heel slecht idee! Puur en alleen voor geld en dat maakt het zo wrang. Oran oetangs, insecten en vogels worden ernstig bedreigd. Het probleem van palmolie is dat het op te grote schaal gebruikt wordt omdat het voor fabrikanten lekker goedkoop is. De prijs die we hiervoor betalen is enorm; niet alleen gezondheidstechnisch, maar ook het regenwoud dat gekapt wordt voor palmolieplantages. Door ontbossing moeten de dieren die er leven hun heil elders zoeken met alle nadelige gevolgen vandien. Als je nagaat dat alleen Europa al zo’n slordige 3 miljard liter palmolie per jaar importeert, begrijp je dat dit serious shit is. Denken dat je goed bezig bent als je geen vlees eet, maar wel Nutella, is jezelf voor de gek houden.

Douchegel, brood, pindakaas, chocoladepasta, hartig broodbeleg, beschuit, snoep, babyvoeding

Helaas zit palmolie in bijna alles; van douchegel tot brood en van pindakaas en chocoladepasta tot hartig broodbeleg, brood en beschuit. Palmolie zit in snoep en  babyvoeding (!), in tandpasta, deodorant en wasmiddel. Tot voor kort was het bijna onmogelijk producten te kopen zonder palmolie. Gelukkig veranderen de tijden ook op dit gebied! Zo heeft Ekoplaza palmolie laten verwijderen uit alle producten van het Ekoplaza-huismerk. Ik zeg niet dat dit de oplossing is, maar hee, het is een begin en wat mij betreft een heel goed begin dat jou en mij de mogelijkheid geeft andere, diervriendelijker keuzes te maken.

Beddengoed, dekbedden, dekbedovertrekken, matrassen

Een donzen dekbed is wel heerlijk fluffy, maar niet zo heerlijk voor de eenden die voor hun veren mishandeld worden. Gelukkig zijn er heel veel fijnere en diervriendelijker alternatieven. Zelf heb ik een plantaardig dekbed van tencel en biologisch katoensatijnen dekbedovertrekken. Het ligt niet alleen veel zachter, maar het slaapt een stuk lekkerder!

Shampoo, cosmetica, verzorgingsmiddelen, bad- en doucheproducten

Bevatten veel te vaak micro- en nanoplastics die zich in onze oceanen verspreiden en het leven daarin ernstig bedreigen. En denk nou niet dat merken als Kneip en Rituals vrij zijn van microplastics, want dat zijn ze niet. En o ja, ook als je je lege verpakking netjes in de vuilnisbak gooit en niet zomaar op straat of in zee, werk je actief mee aan de vervuiling van de oceanen. Micro- en nanoplastics spoel je namelijk zo door het afvoerputje van je douche of bad. Gelukkig zijn er steeds meer producten te koop zonder diervernietigende plastics; bij natuurwinkels vind je een uitgebreid assortiment. De prijzen variëren van laag tot hoog; het is niet (meer) zo dat dit soort producten schrikbarend duur is. In veel gezichtsverzorgingsproducten wordt collageen gebruikt; realiseer je dat collageen altijd van dierlijke afkomst is. Doe navraag bij je schoonheidssalon, pedicure, manicure, wenkbrauwoloog of wat je ook hebt of hij/zij producten gebruikt of behandelingen doet met dierlijke ingrediënten als je dit belangrijk vindt.

Ballonnen

Ballonnen? Mogen van mij onmiddellijk verboden worden. Sinds de dag dat ik voor NL Doet met een grote groep mensen het strand van Schiermonnikoog schoonmaakte, kijk ik vol afgrijzen naar ballonnen. En naar die gekke slingertjes die eraan hangen, je weet wel die dingen die we ook op cadeautjes plakken. Want ik kan je niet uitleggen hoe onvoorstelbaar, ongelooflijk veel van die sliertjes en ballonresten ik vond daar op het mooie Schiermonnikoog. Plastic verteert niet en blijft daardoor heel lang in de natuur. Met een verschrikkelijke, pijnlijke en gruwelijke dood voor dieren die het eten of erin verstrikt raken. Een ballon feestelijk? Niet als ie van plastic is!

Wasmiddel, afwasmiddel en schoonmaakmiddelen

In reguliere (af)wasmiddelen en schoonmaakproducten zitten heftige chemische stoffen die het milieu, de oceanen, de dieren en onze eigen darmflora sterk bedreigen. Uh darmflora? Yep! We zijn veel te hygiënisch geworden en met onze brandschone huizen vernietigen we veel bacteriën die in onze darmen wonen. Iets minder schoon mag! Alles wat je door je afvoerputje en bad- of doucheafvoer spoelt komt in de oceanen terecht waar het grote schade aanricht aan zoogdieren, vissen, koraal en alles wat maar in en rond zee leeft. Maak bij voorkeur schoon met milieuvriendelijke alternatieven. En ook hiervoor geldt; er zijn betaalbare alternatieven. En er komen er steeds meer.  Stel jezelf de vraag of je echt altijd schoonmaakmiddel of allesreiniger nodig hebt. Ik maak zelf meestal schoon met een schone schoonmaakdoek en water. That’s it!

Plastic tasjes

Gebruik geen plastic tasjes meer! Wist je dat een gemiddeld plastic tasje slechts 12 minuten gebruikt wordt? Maar 12 minuten! Vervolgens duurt het meer dan 500 jaar (!) om 1 plastic tasje om te zetten in microplastics, want een plastic tasje kan niet volledig afgebroken worden. Microplastics en nanoplastics bedreigen veel dieren en koralen in onze oceanen. Stoppen met het gebruik van plastic tasjes zorgt ervoor dat plastic soup minder wordt. Er zijn al landen (en staten) waarin het gebruik van plastic tasjes verboden is.

Kleding en textiel

Wordt vaak met gebruikmaking van chemicaliën gemaakt. Dieptriest dat dit tot enorme bodemverontreiniging en andere milieuvervuiling leidt, waardoor heel veel dieren een vreselijke dood sterven. Je kekke, nieuwe zomerjurkje wordt met deze wetenschap toch een stuk minder leuk. O ja, er zijn mensen die vinden dat ze niets kopen als ze tweedehands kopen. En tweedehands is absoluut hergebruik. Maar kopen blijft kopen, ook bij de kringloop en door goedkope tweedehandskleding te blijven kopen, hou je overconsumptie in stand. Minder kleding kopen is het minste wat je kunt doen, minder kleding kopen die duurzaam geproduceerd wordt is een flinke mep diervriendelijker.

Dierentuinen, dolfinaria en ander vermaak met dieren

Zelf vind ik het vervelend om dieren als dolfijnen in gevangenschap te zien. Mij zie je dus niet in het Dolfinarium om maar eens iets te noemen. Ik ben mij ervan bewust dat dierentuinen voornamelijk een educatieve functie hebben; educatie op het gebied van dierenwelzijn en mensen bewust maken van het feit dat wij anders moeten omgaan met onze aarde. De meeste dieren in dierentuinen worden in gevangenschap geboren, ze worden niet in Afrika gevangen om hier in een klein kooitje te houden. Ook ben ik overtuigd dat de meeste dierentuinen in Nederland goed willen zorgen voor hun dieren. In het buitenland bezoek ik zelden of nooit een dierentuin, simpelweg omdat de omstandigheden voor de dieren daar vaak erbarmelijk zijn. Kortom; het valt nog niet mee om hierin goede keuzes te maken. Maak je eigen keuzes, gebruik je gezond verstand, maar wijs niet ieder initiatief met dieren op voorhand af. Een (kinder)boerderij kan kinderen bewust maken van hoe we anders met dieren kunnen omgaan en door een (stads)kind een echte koe te laten zien, leert het bijvoorbeeld waar melk vandaan komt. Realiseer je ook dat een gemiddeld dierentuindier in Nederland het stukken beter heeft dan een wild dier dat elders op de wereld opgejaagd wordt. In het buitenland is er bijna altijd een louter commercieel motief als het om dierenattracties gaat; doe er niet aan mee!

Tuinieren

Lekker tuinieren, heerlijk en nog knettergezond voor je ook! Mits je goed voor je tuin zorgt. Dat betekent dat je geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Geen ‘weg met groen, zonder iets te doen-producten’ en niets waarmee je bepaalde dieren doodmaakt. Of onkruid. Iets wat onkruid doodt, doodt ook dieren, wat er ook op de verpakking staat. Verpakkingen zijn ontworpen om jou een product te laten gebruiken, niet om jou de waarheid over dat product te vertellen. Wil je echt diervriendelijk zijn? Zorg dan voor een goede conditie van de bodem van je tuin, wat weer zorgt voor mooie, gezonde wormen en insecten die op hun beurt egels, vogels, heel veel insecten en misschien zelfs eekhoorns aantrekken. Er zijn bloeiende planten waar bijen dol op zijn. Dieren vinden het heerlijk als je weinig tegels in je tuin hebt en lekker veel natuurlijke bodembedekking. Weinig tegels zorgt er ook voor dat je je steen bijdraagt aan het grote probleem van de afgelopen jaren in de Nederlandse tuinen; de afvoer van regenwater.

Oneindig veel impact op de dieren

Wat is het veel hè; alles wat impact heeft op de dieren op aarde. Ik denk dat je het eens bent met mijn stelling dat je er met het alleen niet eten van vlees nog lang niet bent als je diervriendelijk wilt leven. Natuurlijk heb ik hier niet alles opgesomd, het gebruik van de auto, overbevolking, verre reizen met het vliegtuig, koken op gas, het gebruiken van elektriciteit uit landen buiten Nederland, het wel of niet eten van kweekvis, festivals in natuurgebieden en parken, het wel of niet dragen van leer, het telen van genetisch gemodificeerde groenten, het al dan niet krijgen van kinderen en zo ja, hoeveel, het gebruik van zonnebrandcrèmes en muggenwerende middelen heb ik hierin niet meegenomen, omdat het simpelweg teveel wordt. Je zou er depri van worden. Niet doen, want er is hoop en jij kunt een deel van de oplossing zijn!

Je hoeft geen vegetariër, pescotariër, flexitariër of wat voor tariër dan ook te worden

Het zal je ook duidelijk zijn dat het niet per definitie zo is dat een vegetariër die wekelijks kleding koopt, iedere dag liters wasmiddel, douchegel en chloor door het putje kiept, vrolijk wekelijks een grote pot Nutella wegkauwt, vier kinderen heeft en de betegelde tuin lekker schoonschrobt met chemicaliën niet diervriendelijker leeft dan iemand die dit allemaal niet doet en wel een aantal keren per week een biologisch stukje vlees eet. Dus nee, je hoeft echt geen vegetariër, pescotariër, flexitariër of wat voor tariër ook te worden.

Gewoon lekker jezelf zijn

Gewoon lekker jezelf zijn is namelijk het allerleukst wat er is! Maak je eigen keuzes, doe die dingen die bij jou en je leefstijl passen en doe geen dingen die niet bij je passen. Wees trots op en blij met wat je wel doet. De mens is geen eenheidsworst, dus we hoeven ook echt niet allemaal hetzelfde te doen. Vind jij het niet leuk als anderen jou veroordelen om de keuzes die je maakt? Veroordeel anderen dan ook niet! Maak jouw persoonlijke keuzes en maak op jouw eigen manier deel uit van de oplossing. En ja, dat maakt echt heel veel verschil. Eén druppel maakt geen zee, maar heel veel druppels wèl!

Meer info

Meer informatie over mens-, dier- en milieuvriendelijker leven vind je hier:

Dierenbescherming
Foodwatch
Milieucentraal
Milieudefensie
Peta
Plasticsoupfoundation
Partij voor de Dieren
Stichting Bont voor dieren

Diervriendelijker leven

Laten we vooral leren van elkaar en elkaar complimenteren en inspireren in plaats van bekritiseren en veroordelen omdat die ander haar eigen leven leeft. En weet je, als we allemaal afzonderlijk ons steentje bijdragen en we ons door wederzijds begrip steeds meer met elkaar verbonden voelen gaat het ons echt lukken en creëren we een wereld waarin we met elkaar steeds diervriendelijker gaan leven. Leve de dieren, leve het leven!

Meer lezen?