Druk, druk, druk en geen tijd voor geluk

Druk, druk, druk en geen tijd voor geluk

door | Lifestyle

Wat hebben we het toch allemaal druk tegenwoordig! En eerlijk gezegd vind ik dat meer niet van deze tijd; het druk hebben. Drukte zorgt voor (negatieve) stress, voor hyperventilatie, burn-out, het gevoel dat je het leven niet meer aankunt en nog veel meer ellendigs. Druk, druk, druk betekent ook geen tijd voor geluk.

Hoe druk ben jij?

Jarenlang was het überhip (sorry voor het Germanisme) om het druk te hebben. Retedruk was ooit begerenswaardig. Ik had het ook altijd heel druk. Te druk. Dus ik weet waarover ik het heb als ik spreek over negatieve stress, het gevoel nooit genoeg te doen en altijd tijd tekort te komen. Rennen, vliegen, hollen en haasten zijn woorden die mij niet vreemd in de oren klinken.

Soms een beetje druk

Inmiddels ben ik niet meer zo druk. Of eigenlijk helemaal niet druk. Toch soms een beetje druk. Vaag? Klopt! Ik werk meer dan fulltime. Ga naar de sportschool en ik studeer. Naast mijn werk reis ik zoveel mogelijk. Dat reizen kost tijd. Naast werken en reizen heb ik ook nog iets van een sociaal leven (duh). En ook dat kost tijd. De enige drukte die ik momenteel af en toe ervaar is het inplannen van leuke dingen doen met vrienden. Omdat we veel op reis zijn voelt dat soms een beetje druk. Als je op reis bent, kun je namelijk niet afspreken met vrienden, daarom.

Niet druk

Verder ervaar ik normaal gesproken geen overdreven drukte. Ik schrijf hier bewust normaal gesproken, want je zult het net zien, juist de afgelopen weken waren hier behoorlijk druk met het oversluiten van de hypotheek in verband met de lage rente, een taxatie, iets met afkoop van erfpacht en nog wat tijdrovende dingen die superleuk zijn, maar dus wel tijd roven. Normaal gesproken plemp ik mijn agenda niet meer vol, maak keuzes en zeg heel vaak nee tegen dingen en vooral tegen mezelf. Ideaal blijkt nu, omdat ik hierdoor in tijden dat het moet zoals de afgelopen weken, vrij eenvoudig tijd vrij kan maken voor het inplannen van benodigde afspraken.

Makkelijk praten

Maar, je kunt concluderen dat ik het over het algemeen niet hysterisch druk heb. Nu heb ik makkelijk praten, want ik hoef nooit (meer) naar ouderavonden, luizenvangsessies, schooluitvoeringen, tienminutengesprekken, ouderraadbijeenkomsten, voorleesmiddagen en dat soort toestanden. Omdat ik geen kinderen heb, hoef ik ook nooit roze cakejes te bakken, spreekbeurten voor te bereiden, repetities te overhoren, werkstukken en surprises te maken en me af te vragen wat de wortel van het kwadraat van de stelling van Pythagoras ook al weer was. En ook werkweken, kamptoestanden en naar zwemles zijn activiteiten die ik niet heb of doe. En eerlijk is eerlijk, dat scheelt heel veel tijd. En daardoor stress.

Geen tijd voor geluk

Al die drukte zorgt ervoor dat we geen tijd hebben voor geluk. En dat is toch te jammer? Want of je je nou meer dan fulltime bezig houdt met de kinderen of dat je meer dan fulltime werkt, eigenlijk maakt het geen bal uit; we hebben het massaal te druk en daardoor hebben we geen tijd voor geluk.

Liefste wens; meer tijd

De allerliefste wens van veel mensen is tijd. Tijd hebben om te slapen, relaxen, lezen, luieren en heel veel andere belangrijke zaken waar nu geen tijd voor is. Maar in plaats daarvan jakkeren we maar door. We haasten en jagen wat af, moeten veel te veel, willen daarnaast alles en vooral niet kiezen en doen van alles behalve datgene wat ons blij maakt. Want zo stellen we; we hebben het druk. En toch; de enige manier om meer tijd en rust te krijgen is minder doen en meer ontspannen en uitrusten.

Zo maak je tijd

Als we nou eens massaal stoppen met het druk hebben en nu, op dit moment nog beslissen dat we het rustig hebben. Nee, niet uitstellen tot morgen, maar nu. Dan veeg je je agenda leeg en laat alleen de urgente afspraken staan (met ziekenhuizen, tandartsen en zo). Vanaf nu maak je nog 1 tot hooguit 2 avonden per week afspraken; de rest hou je vrij in je agenda. En ik spreek uit ervaring als ik zeg dat dat echt kan. Hou daarnaast één dag per week helemaal vrij in je agenda. Dat zal in de regel de zondag (of zaterdag zijn). Die dag hou je vrij om te luieren, lezen, tuinieren, hoelahoepen, haken, wandelen en andere dingen die je op de dag zelf kiest om te doen. Plan van tevoren voldoende dagen in voor vakantie, weekendjes weg en reizen. Ik ken nu mijn (globale, maar o zo mooie reisplannen (inclusief maanden) voor 2020 al. Handig om nu al rekening mee te houden in mijn agenda.

Minder druk

Je zult zien dat als je het minder druk hebt, je ook minder druk en stress ervaart. Je hebt niet alleen meer tijd om te doen wat je echt wilt of om zomaar eens te lanterfanten, maar je hebt ook tijd om spontaan dingen te doen. Zomaar ergens iets gaan eten, een ijsje kopen, een wandeling door het park maken, een rondje fietsen. Dat soort activiteiten vermindert stress en verhoogt je geluksgevoel. En als je het minder druk hebt, geen last hebt van stress en je energiek en uitgerust voelt, is het veel leuker dat soort dingen te doen. En mocht je om welke reden dan ook, het opeens druk krijgen, dan ben je daar veel beter tegen bestand en kun je dingen die echt moeten veel eenvoudiger inplannen. Minder druk geeft niet alleen minder druk, maar ook ruimte en rust.

Wel even wennen

In het begin vond ik het even wennen dat rustiger leven. Ik moest echt leren ontspannen. Logisch als je jezelf altijd onder druk zet omdat je zoveel moet. Dingen moeten is echt helemaal uit mijn leven verdwenen. Ik heb nu de tijd en rust om boeken of tijdschriften te lezen, tv te kijken (ik kijk trouwens heel gericht) of te studeren. Ik vind het leven zo veel prettiger en relaxter.

Vicieuze cirkel

En jawel hoor, druk druk druk is een vicieuze cirkel, kijk maar:

Te druk >> onrust >> stress! >> lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen >> ellende, frustratie, pijn en verdriet op allerlei gebieden >> nog steeds te druk >> onrust >> en ga zo maar door…

En zo doorbreek je die cirkel

Agenda leegmaken >> vrije tijd inplannen >> meer tijd >> minder stress >> meer rust >> tijd voor leuke dingen >> meer energie, vrolijkheid en positiviteit >> een leuk en gezond leven >> geluk!
Doorbreek je eigen cirkel want minder druk leidt tot heel veel geluk!

Hou van jezelf, hou van je leven!

Hoi! Ik ben Jolanda Toet, leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Op dit blog deel ik altijd lekkere, nooit saaie, vaak gezonde en soms minder gezonde recepten met je. Het leven is te kort om niet lekker te eten! Mijn recepten zijn glutenvrij, maar ook zeer geschikt en lekker voor mensen die wel gluten eten. Naast recepten vind je hier blogartikelen over voeding (food), lifestyle en reizen (travel). Ik wens je heel veel lees- en kijkplezier! Heb je vragen? Stuur een
e-mail naar info@jolandatoet.nl.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit blog leuk, grappig, interessant of mooi? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit blog wilt delen!

Sharing is caring!