Jolanda Toet Health Company

E-book Nee, mama, nee!

Kindermishandeling

Een paar jaar geleden schreef ik de autobiografie ‘Nee, mama, nee!’. Een verhaal over de mishandelingen in mijn jeugd.  Ik deed dat overigens niet vanuit haat, wrok, wraak of anderszins negatieve motieven. Ik deed dat vanuit liefde. Liefde voor mezelf.  En liefde voor het leven. Mijn doel hierbij is kindermishandeling bespreekbaar maken zodat het stopt. Geen enkel kind verdient het om mishandeld te worden.

Kinderen zijn de toekomst

Kinderen hebben de toekomst. En dat niet alleen, kinderen ZIJN de toekomst. Als je het leven liefhebt, heb je kinderen lief. Omdat zij de toekomst zijn. Veel slachtoffers van welke vorm van kindermishandeling dan ook, worden zelf dader… Een jeugd vol geweld kan dus leiden tot een volwassen leven vol geweld. Daardoor ontstaat een vicieuze cirkel van geweld, vijandigheid, woede, frustratie en verdriet, heel veel verdriet. Een mishandeld kind neemt al zijn verdriet en ellende mee in zijn leven als volwassene, met alle nadelige gevolgen van dien.

Doorbreek de cirkel van geweld

Door het doen van mijn verhaal doorbreek ik de cirkel van geweld in mijn familie. Omdat ik de wereld een klein beetje mooier wil maken. Ik wil onderdeel uitmaken van een wereld die geen ruimte biedt aan kindermishandeling. Waarin kindermishandeling bespreekbaar wordt. Waarin slachtoffers, daders, vertrouwenspersonen en hulpverleners hulp kunnen vragen en die ook krijgen met als doel kindermishandeling laten verdwijnen. Zeker uit een geciviliseerd land als Nederland…

Hoe is het om mishandeld te worden?

Ik schreef Nee, mama, nee! in de ‘ik-vorm’. Ik neem je in het boek mee op mijn levensreis naar volwassenheid om je te laten ervaren en meebeleven hoe het is om als kind te worden mishandeld en verwaarloosd. Wat gebeurt er met je als kind? Hoe voelt het om bijna dagelijks in elkaar geslagen te worden? Om niet op je ouders te kunnen rekenen? Waarom spreek je daar met niemand over? Kun je dan nog wel blij en vrolijk zijn als kind? En vooral; hoe verloopt het proces van peuter tot volwassene als je mishandeld wordt en bent?

Maak kindermishandeling bespreekbaar

Hartstikke mooi en superbelangrijk dat er meer aandacht komt voor kindermishandeling en dat kindermishandeling eindelijk uit de taboesfeer gehaald wordt. 120.000 kinderen in Nederland zijn namelijk dagelijks slachtoffer van welke vorm van mishandeling dan ook. 120.000 kinderen, zeg nou zelf, dat zijn er toch veel te veel? Uit ervaring kan ik je vertellen dat het leven van deze kinderen eenzaam is. Laten we deze kinderen daarom niet aan hun lot overlaten, maar kom zelf in actie!

Samen

In het leven van een kind is maar één iemand nodig om kindermishandeling te stoppen. Eén iemand. Misschien ben jij die iemand wel… Eng? En je wilt je eigenlijk niet mengen in dit soort zaken? Logisch en begrijpelijk! Maar realiseer je dat kindermishandeling voor het mishandeld kind nog veel enger is. Geen enkel kind kiest ervoor mishandeld te worden. Er is geenl kind dat zich zo alleen wil voelen. Geen kind kiest ervoor om op te groeien met de wetenschap dat grote mensen niet te vertrouwen zijn. Geen enkel kind verdient het om mishandeld te worden. Wil jij er nog eens over nadenken of jij misschien die ene iemand wil zijn? Die ene iemand die de leefomstandigheden van een mishandeld kind en zijn toekomstperspectief drastisch kan verbeteren… Als voormalig mishandeld kind vraag ik je om er samen met elkaar voor te zorgen dat kindermishandeling stopt.

Bespreekbaar maken

Mijn eerste doel met Nee, mama, nee! is kindermishandeling bespreekbaar te maken zodat het uit de taboesfeer verdwijnt. Op het moment dat veel meer mensen hierover praten, kunnen andere acties genomen en maatregelen getroffen worden voor verdere terugdringing van kindermishandeling. De eerste stap is inzicht krijgen in het leven van slachtoffers en daders. Voor slechts 10 euro koop je Nee, mama, nee! 

Dankjewel namens de 120.000 kinderen in Nederland die regelmatig slachtoffer zijn van kindermishandeling.