Eenvoudig leven, het kan ècht!

Eenvoudig leven, het kan ècht!

door | Lifestyle

Eenvoudig leven, iets wat velen zouden willen, maar wat maar voor weinigen weggelegd lijkt. Lijkt, want niets is wat het lijkt. Gelukkig maar! Want ook voor jou is een eenvoudiger leven mogelijk. Laat je niet langer meesleuren door wie of wat dan ook, stap uit die ratrace die veel mensen leven noemen en begin vandaag nog met ècht leven.

Levensdoel eenvoudig leven

Afgelopen jaren vereenvoudigde ik mijn leven drastisch. Ik begon met de voorbereidingen in 2015 en realiseerde mijn eenvoudiger leven in 2016. Zo snel kan het gaan. Ik stelde het destijds als levensdoel en het is me gelukt. Inmiddels is het bijna 2020 en kan ik zeggen dat eenvoudig leven geen levensdoel meer is van me. Eenvoudig leven is helemaal geïntegreerd en ik hoef er geen enkele moeite meer voor te doen. Zo gaat dat met veranderingen; op een gegeven moment wordt een verandering (hoe lastig en moeilijk ook in eerste instantie) een gewoonte waarbij en waarover je niet meer hoeft na te denken.

Wat is eenvoudig leven?

Wat eenvoudig leven betekent, is heel persoonlijk.  Voor jou kan eenvoudig leven heel andere dingen inhouden; denk aan bijvoorbeeld het zelf telen van groenten in je moestuin of het zelf maken van kleding, misschien heb je zonnepanelen op je dak om zo een deel van je eigen elektriciteit te winnen of ga je nooit meer op vakantie, omdat dat voor jou bij eenvoudig leven hoort  Alles kan en alles mag zolang het maar bij jou en jouw leefstijl past.

Voor mij betekent eenvoudig leven

* Liefde, geluk, gezondheid
De essentie van het leven. De basis van ons bestaan. Terug naar de essentie. Tijd is prioritijd. Voldoende tijd hebben voor de ècht belangrijke dingen in het leven zoals mijn liefde Martin, katten, vrienden, huisje in het bos, natuur en werk. Met gezondheid doel ik niet op altijd maar gezond moeten zijn of op ‘beter’ worden, je bent namelijk goed zoals je bent. Met gezondheid bedoel ik zo goed mogelijk voor jezelf en je lichaam zorgen binnen je eigen mogelijkheden en rekening houden met je beperkingen.

* Vrijheid
Vrijheid is voor mij heel belangrijk. Minder verplichtingen aangaan voor meer vrijheid. Willen in plaats van moeten. Lekker gaan fietsen als het mooi weer is in plaats van verplichte nummers moeten afwerken. Doen en laten wat ik wil op momenten dat ik dat wil, dat betekent vrijheid voor mij, met dien verstande dat ook ik soms gewoon dingen moet doen omdat ze nu eenmaal moeten. Vrijheid om te kunnen reizen en ervoor te kiezen zoveel mogelijk te reizen, gelukkiger kun je mij niet maken.

* Bewust consumeren
Bewust kopen. Kiezen voor natuurlijke, pure, duurzame materialen en producten. Bewust geld uitgeven aan dingen waarvan ik ècht blij word. Geen geld uitgeven aan dingen die me niet blij maken en die ik niet nodig hebt. Niet meedoen aan de consumptiemaatschappij waarin alles draait om kopen om het kopen. Ergens in 2012 begon ik als big spender met consuminderen. Al jaren is niet kopen een gewoonte van me. Ik doe nooit impulsaankopen, simpelweg omdat ik die behoefte niet meer heb. 

* Ervaringen in plaats van materie
Minder bezittingen en spullen zorgen voor minder onderhoud en meer rust. Als je minder koopt, hoef je minder uren of minder lang te werken. Rust en innerlijke rust. Minder energie en tijd verspillen aan het afstoffen van een verzameling tinnen soldaatjes of het opruimen van de kelder. Hierdoor hou je echt meer energie, tijd en geld over om nieuwe, leuke en mooie herinneringen te maken, oftewel ervaringen op te doen. Voor mij zijn ervaringen veel belangrijker dan bezittingen. Denk hierbij aan reizen, reizen en reizen. En aan leuke dingen doen, lekker eten en vrienden bezoeken of ontvangen. Dat hoeft niet altijd geld te kosten; van een wandeling of fietstocht in de natuur geniet ik ook.

* Persoonlijke ontwikkeling en ontplooiing
Als kind al was ik eindeloos leergierig. Nu ik 50 ben, ben ik dat nog steeds. Ik volg altijd een studie, als ik terugkijk op de afgelopen jaren, nooit niet. Dat doe ik omdat ik het leuk vind, om mezelf te blijven ontwikkelen, om bij te blijven in mijn vakgebied, om expert te zijn op het gebied van geluk en gelukskunde (positieve psychologie) en om te groeien als mens. Ik ervaar studeren nu ik bijna 51 ben trouwens niet als moeizamer of trager. Ik behaal nog steeds supergoede studieresultaten en heb geen enkele moeite met leren.

* Voeding
Goed en lekker eten dat voor mij gezond is. Puur, zelfgemaakt, glutenvrij, zo veel mogelijk biologisch, weinig geraffineerde suiker, regelmatig zonder vlees, wel fruit en veel groenten. Voeding in plaats van vulling. Ik bestudeer de relatie tussen voeding en geluk uitgebreid (hersen-darm-as en de communicatie tussen darmen en hersenen) en pas dat toe in mijn  eigen voedingspatroon. Te leuk om te doen en overduidelijk hoeveel impact gezonde voeding heeft op je hersenen en geluksgevoel.

* Thuis
Thuis is voor mij onvoorstelbaar belangrijk. Verandering van leefomgeving en leefsituatie heeft voor de grootste vereenvoudiging van mijn leven gezorgd. Van een jarendertighoekwoning met veel onderhoud en voor,- zij,- en achtertuin in Dordrecht verhuisde ik naar een vierkamerappartement met balkon in Amsterdam. En hier in mijn appartement van 80 m2 heb ik veel minder spullen en troep dan in mijn grote eengezinswoning van 150 m2. Dit huis is nog steeds perfect voor me; licht en zonnig op de juiste plekken. Wel superfijn dat ik naast thuis in Amsterdam nog een thuis heb; mijn te schattige huisje in het bos in Drenthe. Volgend jaar komt er nog een derde ‘huisje’ bij! Daarover ongetwijfeld later meer. Dit klinkt misschien niet als echt eenvoudig, voor ons voelt dat wel zo. We zijn ons uiteraard heel erg bewust van onderhoud en verplichtingen die twee of zelfs drie ‘huisjes’ met zich meebrengen. Maar dit is wat we willen! We verhuisden in 2015 naar Amsterdam naar een kleiner en op dat moment goedkopere woning (inmiddels is de waarde van ons appartement bijna verdubbeld) voor een eenvoudiger leven met meer vrijheid en meer reizen. Op deze manier realiseren we dat voor een lager bedrag dan de gemiddelde Nederlandse hypotheek hoog is. En dat voelt als pure rijkdom!

* Verbondenheid
Ik leef in verbondenheid met mezelf. Blijf dicht bij mezelf en mijn eigen gevoel en intuïtie. Ik ben trouw aan mezelf en mijn denkbeelden. Ik voel me verbonden met anderen. Relaties worden hierdoor intenser en diepgaander. Ik ga met anderen om zoals ik wil dat ze met mij omgaan. Ik ben gestopt met vechten. Met het uiten van kritiek op alles en iedereen.  Leef en laat leven is steeds meer mijn motto geworden. Iedereen heeft zijn eigen les te leren in het leven en iedereen gaat zijn eigen weg. 
Ik voel diepe verbondenheid met de natuur en geniet daar intens van. Ik voel me verbonden met alles wat leeft. Verbonden met het universum. Ik leef met en in volle aandacht. Geniet van stilte die ik ook echt nodig heb. Ik leef een mindful leven. Een leven waarin ik volledig mezelf kan en mag zijn.

Stappenplan eenvoudig leven

Om de voor mij juiste vervolgstappen te kunnen zetten, maakte ik een zeer eenvoudig stappenplan eenvoudig leven. Je vindt het hieronder, wie weet heb je er wat aan!

1. Stel vast wat eenvoudig leven voor jou is, betekent en inhoudt
Bepaal wat eenvoudig leven voor jou betekent en inhoudt. In mijn geval is dat hetgeen ik omschreef in dit blog.

2. Stel prioriteiten 
Bepaal wat van jouw eenvoudig-leven-lijstje voor jou het belangrijkst is. Welke punten ga je het eerst aanpakken? Maak een overzicht van belangrijk tot minder belangrijk. Stel jezelf 1 of hooguit 2 doelen tegelijkertijd om het overzichtelijk en behapbaar te houden.

3. Organiseer
Organiseer, plan en onderneem stappen om je hoogste prioriteit daadwerkelijk uit te voeren, creëren of na te leven. Maak plannen, weeg alternatieven af, zet voors en tegens naast, onder en tegenover elkaar en bepaal de route naar je doel. Bekijk altijd alternatieven! Als manier x niet werkt, werkt manier y mogelijk wel. Als optie 1 te duur is, is er altijd een optie 2. Denk in mogelijkheden en kansen, niet in problemen en onmogelijkheden.

4. Vereenvoudig
Om mijn leven daadwerkelijk te vereenvoudigen en het ook eenvoudig te houden deed en doe ik het volgende:

* Opruimen en bijhouden
Na de verhuizing van een onderhoudsrijke woning met tuin naar een onderhoudsvriendelijk appartement met balkon, is mijn leven een heel stuk eenvoudiger geworden.  Hier in Amsterdam heb ik geen troep meer. Ik koop geen (in mijn ogen) overtollige prullaria, heb geen spullen in huis die ik niet gebruik of die ergens liggen te verstoffen, heb geen kasten vol overbodige kledingstukken en nergens slingeren post, sokken, ov-kaarten en lippenstiften rond.  Ik verzamel geen oud papier, glas of statiegeldflessen, alles is weg, alles is opgeruimd. Alles heeft hier een vaste plek en dat schept rust, heel veel rust. Als je eenmaal met een schone lei begonnen bent, is het een kwestie van bijhouden. En dat werkt voor mij als een dolle!

* Zo min mogelijk verplichtingen
Zorg voor zo min mogelijk verplichtingen als je een eenvoudig en rustig leven wilt. Ik heb geen verplichtingen (maar ook geen kinderen en dat scheelt natuurlijk) en ik vind het ideaal.

* Keuzes maken
Maak keuzes en doe alleen die dingen waar je prioriteit aan geeft. Hou ruimte vrij in je agenda.  Zo is er altijd ruimte voor spontane dingen. En het geeft lucht, enorm veel lucht. Mocht jij, net als ik in het verleden, veel teveel dingen doen, omdat je ze zo leuk vindt, realiseer je dan dat er altijd nog meer leuke dingen te doen zijn.  Het houdt nooit op. Toen ik me dat realiseerde, werd het voor mij veel gemakkelijker om keuzes te maken.

Eenvoudig leven, het kan ècht!

Door het zetten van bovengenoemde stappen, leid ik nu een veel eenvoudiger leven. Het kan dus echt! Ik was altijd druk, altijd onderweg, altijd bezig en altijd hieperdepieper leuke dingen aan het doen. Daardoor was ik ook altijd moe, onrustig, snel geïrriteerd en gestrest en dat is… helemaal weg. Natuurlijk heb ik het soms te druk, dat hoort nu eenmaal bij  het leven. En zo ja, ook bij mijn leven dat uiteraard  geen sprookje is. Eenvoudig leven zie ik inmiddels als een voortdurend proces dat altijd in beweging is. Dat ik af en toe en hier en daar in meerdere of mindere mate moet bijsturen om dit eenvoudiger leven te behouden. Want dat ik dit eenvoudiger leven wil behouden, staat voor mij vast! Ik voel me ontspannen, relaxt, tevreden en heel, heel blij. Eenvoudig leven heeft mij het leven gebracht waarnaar ik zo verlangde. Eenvoudig leven, het kan echt!

 

Meer aandacht voor jezelf

Hoi! Ik ben Jolanda Toet, leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Op dit blog deel ik altijd lekkere, nooit saaie, vaak gezonde en soms minder gezonde recepten met je. Het leven is te kort om niet lekker te eten! Mijn recepten zijn glutenvrij, maar ook zeer geschikt en lekker voor mensen die wel gluten eten. Naast recepten vind je hier blogartikelen over voeding (food), lifestyle en reizen (travel). Ik wens je heel veel lees- en kijkplezier! Heb je vragen? Stuur een
e-mail naar info@jolandatoet.nl.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit blog leuk, grappig, interessant of mooi? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit blog wilt delen!

Sharing is caring!