Fouten maken

Fouten maken

door | Mindset, Positiviteit

Fouten maken is niet iets waar we trots op zijn in onze cultuur. Sterker nog fouten maken, falen en op ons bek gaan zijn hier not done. Daardoor verdoezelen we onze fouten, doen we net alsof we ze niet maken en schamen we ons een rotje. Toch kunnen we er niet omheen; we maken allemaal fouten. Is dat nu eigenlijk wel zo erg?

Fouten maken

We hebben er bijna allemaal een gruwelijke hekel aan; aan fouten maken. We rekenen het onszelf in de regel hard aan als we een fout gemaakt hebben. Het maken van fouten heeft onder andere deze negatieve gevolgen:
* Vermindering van zelfvertrouwen.
* Je voelt je dom, stom, achterlijk of iets anders wat negatief is.
* Stress!
* Je bent bang voor de mening, oordelen en reacties van anderen.
* We vinden dat we voor gek staan.
* Faalangst.
* Je vindt jezelf een loser.

Gevolg: meer klachten

Dit soort negatieve gevolgen leidt weer tot allerlei vervelende en negatieve psychische en lichamelijke klachten. Denk aan migraine, hyperventilatie, maagzweer, nervositeit, misselijkheid, eetproblemen- en stoornissen, paniekaanvallen, hartkwalen en nog veel meer. Need I say more? Waarschijnlijk niet.

Fouten maken is onvermijdelijk

Nu is het een feit dat we allemaal mens zijn. En bij ons mens zijn hoort fouten maken. Niemand is foutloos. Helemaal niemand heeft nooit een foutje gemaakt in het leven. En niemand is zonder zonde. En juist daarom is het des te gekker dat we zo vreselijk in de stress gaan en onze innerlijke stem verandert in een harteloos en kil monster dat ons genadeloos en medogenloos ten onder wil laten gaan in een brei van zinloze verwijten. Zinloos ja, want fouten maken is dus onvermijdelijk.

Van fouten leren we!

Als we zo snoeihard over onszelf oordelen, bekritiseren en naar beneden halen, vergeten we het belangrijkste aspect aan fouten maken. Kijk, dat is pas stom hè, dat we dat wat het belangrijkst is vergeten… Fouten maken zorgt er namelijk voor dat we leren. Leren!
En wat kunnen we dan leren van onze fouten?
Nou, bijvoorbeeld:
* Hoe we omgaan met tegenslag.
* Doorzetten (ontwikkelen van doorzettingsvermogen).
* Opnieuw beginnen.
* Niet opgeven.
* Alternatieven zoeken.
* Dingen van verschillende kanten bekijken.
* Stimuleren van creativiteit.
* Ons falen los te zien van onze identiteit.
* Dat de wereld niet vergaat als we falen.
* Anders omgaan met problemen.
* Dat we als mens niet minder waard zijn als we fouten maken.
* Onze veerkracht vergroten.
* Dingen een volgende keer anders doen.
* Voorkomen van het maken van een soortgelijke fout.
* Dat ons lerend vermogen ons verder op weg helpt, stuurt en ondersteunt.
* Dat het dus niet erg is om fouten te maken.
* En zelfs erg leerzaam.

Levenswijs

Door schade en schande worden we steeds een klein beetje wijzer in het leven. Inderdaad ook en misschien wel juist door fouten te maken. Fouten maken je wijzer.

Fouten maken is goed!

Daarom zouden we fouten ook kunnen zien als wijze levenslessen. En voor wijze levenslessen hoef je jezelf niet zo hard te veroordelen of straffen. Je kunt je fout als leermoment zien. Jezelf niet veroordelen, maar mild en met compassie en liefde tegen jezelf praten. Precies wat je verdient na het leren van een les. Je innerlijke kritische foutenmonster kan je rug op! Bye bye foutenmonster, toedeledookie met je!

Leergeld

Soms kosten fouten geld. Al jaren noem ik deze fouten leergeldmomenten. Ach joh, dat is leergeld, roepen we hier regelmatig tegen elkaar. Geef niks, we hebben weer wat geleerd. Wat hier dan vooral leuk, grappig en leerzaam aan is, is dat als je je fouten op deze manier bekijkt, je ze nooit meer maakt. Juist vanwege het feit dat je ervan geleerd hebt.

Fouten maken is zo slecht nog niet!

En ook als onze fouten ons geen geld kosten, is er altijd een les die we kunnen leren. Die lessen zorgen ervoor dat we in ontwikkeling blijven. Dat we blijven groeien als mens. Tot we oud en grijs en wijs zijn. En ach joh zo zie je maar, fouten maken is zo slecht nog niet!

Jezelf leren accepteren zoals je bent?

Volg dan de online cursus Hou van jezelf.

Meer leren

 

 

 

Gratis Online cursus Leef positief, les 1

Na je aanmelding ontvang je persoonlijke inloggegevens en kun je gelijk inloggen. Door je aanmelding geef je Jolanda Toet toestemming voor het toesturen van Inspiratie in je mailbox.

Sharing is caring!