Garnalen met feta en tomaat uit de oven

Garnalen met feta en tomaat uit de oven

door | Food, Glutenvrij, Recepten, Vis

Altijd als ik dit eet waan ik me even daar; thuis in Griekenland zoals ik Griekenland noem vanaf de allereerste keer dat ik er kwam, pak em beet 30 jaar geleden. En al net zo lang geniet ik van dit authentiek Griekse gerecht met garnalen, tomaat en feta. 

Feta versus witte kaas

Feta is kaas die geproduceerd is in Griekenland en gemaakt van minimaal 70% schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk. Alleen dan mag kaas feta genoemd worden. ‘Nep-feta’ wordt daarom witte kaas, saladekaas, kaasfantasie, kaasblokjes of anders genoemd, maar dus nooit feta. In mijn recepten gebruik ik altijd èchte Griekse feta. Als bourgondiër, kaasliefhebber en Griekenlandlover neem ik geen genoegen met minder. 

 

Ingrediënten voor 2 personen

Garnalen, 100 gram.

Ui, een halve, schoongemaakte gesnipperde.

Knoflook, een teentje fijngeraspt.

Oregano, 1 theelepel.

Gerookte paprikapoeder, halve theelepel.

Chilipoeder, halve theelepel.

Laurierblaadje, 1.

Witte wijn, scheutje.

Gepelde tomaten, 1 blik.

Feta, 100 gram.

Dille, verse, handje fijngesneden.

Bladpeterselie, verse, handje fijngesneden.

Zout en peper, naar smaak.

Bakolijfolie.

Zo maak je het

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2. Verhit een scheutje bakolijfolie in een pan en bak de garnalen bijna gaar. Haal ze uit de pan en bewaar voor later.

3. Voeg aan het bakvet de fijngesnipperde ui en de geraspte knoflook toe en bak glazig.

4. Begiet met een scheutje wijn en laat twee minuten sudderen.

5. Voeg de tomaten uit blik met het vocht, de oregano, het paprika- en chilipoeder en het laurierblaadje erbij, roer goed door en laat 10 minuten sudderen op laag vuur.

6. Neem de pan van het vuur en roer de dille en peterselie door het tomatenmengsel. Hou wat dille en peterselie achter voor de garnering.

7. Schep de saus in een ovenschaal, voeg de garnalen toe en zet ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven van 180 graden.

8. Haal de ovenschaal na 20 minuten uit de oven en verdeel de feta erover.

9. Garneer met dille en peterselie.

10. Ga zitten, doe je ogen dicht, snuif de geur op, waan je in Griekenland en 

Kali orexi!

P.S. Serveer met krakendvers brood of (glutenvrije) toast.

Meer lekkere recepten

Hoi! Ik ben Jolanda Toet, leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Op dit blog deel ik altijd lekkere, nooit saaie, vaak gezonde en soms minder gezonde recepten met je. Het leven is te kort om niet lekker te eten! Mijn recepten zijn glutenvrij, maar ook zeer geschikt en lekker voor mensen die wel gluten eten. Naast recepten vind je hier blogartikelen over voeding (food), lifestyle en reizen (travel). Ik wens je heel veel lees- en kijkplezier! Heb je vragen? Stuur een
e-mail naar info@jolandatoet.nl.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit gerecht lekker? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit recept wilt delen!

Sharing is caring!