Leven vanuit liefde

Blog voor meer geluk & vrijheid

Gelukkig zijn is een keuze

door | dec 4, 2022 | Geluk, Liefde

Gelukkig zijn is een keuze

Natuurlijk weet ik heel goed dat deze titel bij bepaalde mensen het allerslechtste naar boven haalt. En toch gebruik en plaats ik em. Want echt, lieve mensen, gelukkig zijn is een keuze.

Het leven als maakbare geluksdraaimolen

Het leven is gedeeltelijk maakbaar. Het is maar net wat jij ervan maakt. Het is maar net hoe jij met je omstandigheden omgaat. Je hebt slachtoffers van wat dan ook die hun leven lang in de slachtofferrol blijven hangen en diep ongelukkig door het leven gaan en je heb slachtoffers van wat dan ook die hun slachtofferrol aan de wilgen hangen, hun eigen leven leven en intens gelukkig zijn. Ik weet dat dat echt kan, omdat ikzelf tot die laatste categorie behoor.

Geluksexpert

Ik noem mezelf natuurlijk ook niet zomaar geluksexpert; ik weet heel veel van en over geluk. Door opleiding, training, door het lezen van alles wat los en vast zit op dit gebied en door mijn eigen persoonlijke ervaring en onderzoek. Ja, er is altijd iets wat ik onderzoek op geluksgebied. Momenteel is dat de relatie tussen voeding en geluk, maar daarover ongetwijfeld later meer.

Jouw leven draait om… jou!

Als expert durf ik dus te beweren dat geluk een keuze is. Jouw keuze. En dat is even een andere draai in dezelfde draaimolen. Jouw geluk is iets anders dan het algemeen collectieve geluk. Jouw leven draait om jou en om jouw geluk. Dat is echt een andere insteek. Je kunt natuurlijk lekker rondjes blijven draaien in de draaimolen van het leven. Je kunt er ook voor kiezen rondjes te draaien in de draaimolen van jouw leven. Dat lijkt een nuanceverschilletje, het werkelijke verschil is mega. Kijk, ik ben natuurlijk niet voor niets dè expert op dit gebied hè?

Bullshit

Het grootste verschil is dat je niet uitgaat van de ‘algemene principes’ van geluk die meestal door je strotje gedrukt worden. Want in mijn optiek zijn de meeste algemene aannames over geluk keiharde bullshit… Mensen zijn geen eenheidsworsten die van dezelfde dingen gelukkig worden. Natuurlijk is er een aantal basiselementen die ons geluksgevoel voeden als veiligheid, gezondheid, jezelf kunnen ontwikkelen en zo, maar de een wordt intens gelukkig van reizen en de ander doodongelukkig om maar es een voorbeeldje te noemen, de een wil fulltime werken, de ander fulltime huisvrouw zijn om gelukkig te zijn.

Jij bepaalt waarvan jij gelukkig wordt

Geluk is een keuze als jij ervoor kiest om gelukkig te zijn. Voorwaarde daarbij is dus wel dat jij ervoor kiest om gelukkig te zijn en dat je daarbij zelf bepaalt wat jou gelukkig maakt. Waarvan wordt jij gelukkig? Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn? Nu krijg ik zeer regelmatig te horen van vrouwen dat zij niet weten wat hen gelukkig maakt. Ga dan eerst es voor jezelf op een rij zetten wat jou ongelukkig maakt. En dat hoeft echt niet zo heel diep en zwartgallig, zwaar op de hand en trauma uit een ver verleden bloot te leggen. Je kunt ook op een rijtje zetten waar je niet vrolijk of blij van wordt op een licht en luchtige manier die je niet instant depri maakt. Als je weet waarvan je niet gelukkig wordt, wordt al heel snel duidelijk wat jou wel gelukkig maakt.

Je weet het wèl

Even een lekker kanttekeningetje hierbij; iedereen weet wat hem of haar gelukkig maakt. Je weet het diep van binnen. Het is echt onzin om te denken dat je het niet weet… Je wilt het niet weten.

Redenen waarom je niet wilt weten wat jou gelukkig maakt

Je bent bang dat:

* Je iets moet doen met je bevindingen.
* Het je eigen schuld, dikke bult is als je er niets mee doet.
* Je je niet langer kunt verschuilen achter onwetendheid, want je weet het wel, duh.
* Je niet krijgt wat je wilt; je weet wat je hebt en je weet niet wat je krijgt.
* Andere mensen je dan niet meer leuk, aardig of sympathiek vinden en je hen teleurstelt.
* Je de verkeerde keuzes maakt en neem van mij aan dat je nooit weet of je de juiste keuze maakt…
* Je het niet kunt, niet waard bent en/of het voor jou niet is weggelegd.
* Mind blowing beslissingen over jezelf en je leven moet nemen.
* Je sterker bent dan je zelf denkt, je bent bang voor je eigen kracht, succes, intelligentie en inner power.

Allemaal angsten, hoi leven vanuit angst!, die je tegenhouden om gelukkig of in ieder geval gelukkiger te zijn dan je nu bent. Tijd dus om  over te gaan naar de liefde en geluk te bekijken vanuit en met een flinke dosis liefde.

Geluk is een keuze

1. Besluit voor jezelf dat je gelukkig bent. Nu ja, op dit moment.

2. Bepaal voor jezelf wat geluk is. Wat houdt geluk voor jou in?

3. Verdriet en pijn horen bij het leven. Niemand ontkomt aan verdrietige, pijnlijke gebeurtenissen. Niemand. Jij dus ook niet. Ook de allergelukkigste mensen ervaren verdriet en pijn. Accepteer en ja, hierop kom ik later zeker terug in andere blogartikelen.

4. Onderzoek wat jou gelukkig maakt. Waar word je blij van? Weet je het niet? Keer naar binnen, zorg voor rust & stilte, maak tijd voor jezelf, ga de natuur in en doe wat je moet doen om bij de antwoorden te komen die je altijd zelf hebt.

5. Weet je niet wat jou gelukkig maakt? Schrijf op wat jou niet gelukkig maakt. Door te weten wat niet bijdraagt aan je geluk, krijg je inzicht in wat wel bijdraagt aan je geluk.

6. Focus op dingen die je gelukkig maken en neem afscheid van dingen, mensen, gewoonten, overtuigingen die daaraan niet in positieve zin bijdragen.

7. Zorg ervoor dat alles waarvoor jij kiest je leven steeds mooier, waardevoller, zinvoller en wat jij maar belangrijk vindt maakt en dat al je keuzes bijdragen aan jouw geluk.

8. Geluk vind je in jezelf en nergens anders. Zoek dus niet langer naar geluk, het zit in jezelf.

Jouw geluk

Kiezen voor geluk is feitelijk kiezen voor jouw geluk. Kiezen voor wat jou gelukkig maakt. En dat is iets heel anders dan wat je moeder, buurvrouw, vriendin en nicht gelukkig maakt. Omdat jij anders bent. Omdat jij jij bent. En jij bent jij, omdat je anders wel iemand anders geweest zou zijn…

Kiezen voor geluk is kiezen voor dingen, mensen, situaties en feestvreugdeverhogende zaken die jou gelukkig maken. Ga ook niet als een malle buiten jezelf op zoek naar geluk. Geluk vind je alleen in jezelf. Plezier vind je buiten jezelf, maar dat is iets anders dan geluk.

Gelukkig zijn is een keuze!

Als je geluk op die manier bekijkt, zul je begrijpen waarom ik gelukkig zijn zie als een keuze. Jouw persoonlijke keuze. En daarover wil ik je heel graag nog veel meer vertellen. Wordt vervolgd!

 

Gratis e-book Leven vanuit liefde

Met dit gratis e-book wil ik je op weg helpen naar een leven vanuit liefde; een leven zonder angst, haat, geweld en ziekmakende stress.

Een leven waarin je voluit kunt en mag zijn wie je werkelijk bent en waarin je in liefde en volledige vrijheid jouw leven mag leven. Stap vandaag nog uit je angst en leef vanuit liefde!