Hemelse glutenvrije bananencake met kaneel en rozijnen

Hemelse glutenvrije bananencake met kaneel en rozijnen

door | Recepten

Deze glutenvrije bananencake is goddelijk! Echt waar, wat is ie lekker! Eet je glutenvrij? Maak em! Ideaal en lekker om mee naar je werk te nemen en om aan je kind mee te geven naar school. Ik ben laaiend enthousiast, lees snel verder!

Glutenvrij bakken, geen piece of cake

Glutenvrij bakken, ook ik vind het lastig. Al die andere, rare, onbekende meelsoorten, het resultaat dat vaak toch tegenvalt, want te droog, kruimelig, te glutenvrijerig zeg maar. En de misbaksels die je ook bakt, pfffff. Dat ontneemt me altijd weer de lust om te gaan bakken. Maar ja, het bakvirus blijft ook kriebelen en baksels met gluten zijn en blijven een slecht idee… En dus ging ik vol goede moed aan de slag en bakte ik echt, werkelijk de sterretjes van de hemel! Deze hemelse bananencake maakt alle misbaksels weer goed. En o jongens, wat kan bakken leuk zijn. Ik heb er weer zin in en ik hoop jij ook!

Cake mee naar school?

Ik zal wel de laatste zijn die vindt dat je je kind cake mee kan geven naar school. Met deze bananencake kan het echt! Het is namelijk geen echte cake, maar brood zou ik het ook niet willen noemen. Het is… gewoon knetterlekker! Toen ik deze cake voor het eerst maakte en, toch altijd een beetje afwachtend (zo gaat dat nu eenmaal met glutenvrije baksels) proefde, dacht ik ‘ik vreet je helemaaaaal op!’. En ook Martin, die wel gluten eet, is dol op deze bananencake.

Superlekker en gezond

Deze bananencake is niet alleen lekker, maar ook gezond! En daarom kan ie prima en verantwoord mee naar school en werk. De cake is niet zo zoet als ‘echte’ cake en daar moet je misschien even aan wennen. Er zit dan ook geen toevoegde (geraffineerde) suiker in en ook geen zoetstoffen. Deze cake wordt gezoet door bananen en rozijnen en that’s it. Ook zitten er geen discutabele meelsoorten of andere enge toevoegingen in. Allemaal pure en gezonde ingrediënten, ook voor gluten- en lactosevrije eters. Ik ben echt trots op dit resultaat!

Pistachenootjes

In de cake zitten grofgesneden pistachenootjes. Jij kunt veel beter beoordelen of die geschikt zijn voor jou en/of je eventuele kind dan ik. Je kunt ze gewoon weglaten als je wilt.

Ingrediënten voor een cakevorm van 28 centimeter

Bananen, 4.

Eieren, 4. 

Amandelpasta, 100 gram, ik gebruik deze.

Kastanjemeel, 75 gram, ik gebruik deze.

Kokosolie, 4 eetlepels en extra om in te vetten.

Zout, snufje.

Kaneel, 1 eetlepel (en geen theelepel).

Baking soda, 1,5 theelepel.

Citroen, sap van een kwart citroen (ongeveer).

Vanille-extract, 1 theelepel.

Pistachenoten, 75 gram.

Rozijnen, een flinke hand vol of twee.

Zo maak je het

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2. Laat de kokosolie smelten op laag vuur en vet je cakeblik in.

3. Pel de bananen, breek ze in stukken en doe ze in een kom.

4. Voeg de eieren, de amandelpasta, de kokosolie, het vanille-extract en een snufje zout toe en mix met de staafmixer tot een gladde massa zonder stukjes en klontjes.

5. Voeg het kastanjemeel, kaneel, baking soda en het citroensap toe en mix goed met de staafmixer.

6. Voeg de pistachenoten en rozijnen toe en roer door met een lepel. Niet met de staafmixer, want dan vermaal je je pistachenoten en rozijnen.

7. Schenk het beslag in de ingevette cakevorm.

8. Bak de bananencake in circa 45 minuten gaar en bruin in een voorverwarmde oven van 180 graden. Je cake is gaar als een sateprikker of breinaald die je erin steekt er schoon uitkomt.

9. Haal de cake uit de oven en laat afkoelen.

10. Snijd een plak bananencake af, ga zitten en tadaaaaaa this is it, zo lekker kan glutenvrij zijn!

Eet smakelijk!

Vind je dit recept ook zo top? Deel het met de knoppen onderaan deze pagina of met vermelding van #jolandatoetnl en laat zoveel mogelijk glutenvrije grote en kleine mensjes genieten van deze bananencake!

Meer lekkere recepten

Hoi! Ik ben Jolanda Toet, leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Op dit blog deel ik altijd lekkere, nooit saaie, vaak gezonde en soms minder gezonde recepten met je. Het leven is te kort om niet lekker te eten! Mijn recepten zijn glutenvrij, maar ook zeer geschikt en lekker voor mensen die wel gluten eten. Naast recepten vind je hier blogartikelen over voeding (food), lifestyle en reizen (travel). Ik wens je heel veel lees- en kijkplezier! Heb je vragen? Stuur een
e-mail naar info@jolandatoet.nl.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit gerecht lekker? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit recept wilt delen!

Sharing is caring!