Het leven accepteren zoals het is

Het leven accepteren zoals het is

door | Lifestyle

We maken het onszelf vaak onnodig moeilijk. Door ons te verzetten en te vechten tegen dingen die we niet willen, maar die wel zijn. Door het leven te accepteren zoals het is, maken we het onszelf stukken makkelijker en ons leven stukken leuker. Enjoy!

Het leven accepteren zoals het is

Heel veel mensen vinden het moeilijk om het leven te accepteren zoals het is. En dat is niet zo gek, want het is ook moeilijk. Dat komt vooral omdat we gebeurtenissen zelf betekenis geven. Binnenkort meer hierover. Ook is het wel heel makkelijk gezegd; ‘even’ accepteren en loslaten en je hebt nergens meer last van… Natuurlijk! O ja, voor de duidelijkheid; in dit blog over acceptatie heb ik het niet over rouw door verlies van dierbaren en dieren. Dat is echt andere koekie.

Je kunt veel dingen niet veranderen

Veel dingen in het leven kun je niet veranderen. Of je nu hoog springt, laag of helemaal niet, je kunt nooit de zon laten schijnen of juist laten ophouden met schijnen. Je kunt werkweken niet verkorten voor alle Nederlanders. Het is niet mogelijk om voortaan van de woensdag donderdag te maken als je dat leuker vindt. Je kunt er niet voor zorgen dat dierenmishandeling vandaag nog stopt. Je kunt niet eigenhandig wetten wijzigen. Om over oorlogen maar niet te spreken, het gaat je niet lukken. Helaas komen kinder- en dierenmishandeling nog steeds veelvuldig voor, ook en zelfs in een land als Nederland en ook en zelfs als je je daartegen verzet. Waarmee ik niet wil zeggen dat je dergelijke misdrijven en misstanden goedkeurt. Dat is acceptatie absoluut niet.

Wat zijn de voordelen van het leven accepteren zoals het is?

Het leven accepteren zoals het is, heeft voordelen, grote voordelen. Je:

* Maakt je minder vaak (onnodig) boos.

* Wordt creatief en verzint creatieve oplossingen.

* Leven wordt er makkelijker, eenvoudiger en simpeler door.

* Wordt er gelukkiger van, omdat je je met essentiële zaken bezighoudt en minder met dingen die je toch niet kunt veranderen en daardoor zinloos zijn.

* Krijgt (innerlijke) rust, omdat je niet steeds de strijd aangaat.

* Wordt energieker.

* Houdt tijd over voor dingen in het leven die je wèl kunt veranderen.

* Leert je aanpassen aan continu veranderende omstandigheden.

* Leert dingen van een andere kant te zien.

* Wordt superflexibel.

* Leven wordt leuker!

Klinkt goed hè? Maar dan natuurlijk en logischerwijs de grote vraag; Hoe doe je dat? En ik ben ik, dus ik heb tips voor je.

Zo accepteer je het leven zoals het is

1. Verzet je niet tegen dingen die je echt niet kunt veranderen
Je kunt de zon niet laten schijnen. Je kunt het niet laten regenen.

2. Pas je aan aan de situatie door je gedachten en emoties te veranderen
Regent het? Wat is er mis met een paraplu? Een strandwandeling maken kan prima zonder zon. Liever niet fietsen in de regen? Blijf je toch lekker binnen? Pas je aan en laat je humeur niet verpesten door niet te veranderen toestanden als bijvoorbeeld het weer. Dan blijf je aan de gang en dat is echt te zonde van je tijd, toch?

3. Stop met vechten
Over hoe je dat doet, binnenkort meer.

4. Realiseer je dat gebeurtenissen zijn zoals ze zijn
Gebeurtenissen zijn neutraal. Jij geeft er zelf betekenis aan. Verander de betekenis en je verandert je emoties en gedachten over die gebeurtenis.

5. Verander wat je wel kunt veranderen

6. Volg de online cursus Leef positief
De ultieme kans om een (nog) positiever mens te worden! Klik hier voor meer info.

7. Je mag negatieve gevoelens hebben
Sommige dingen in het leven zijn gewoon erg, stom, niet leuk, verdrietig, pijnlijk en/of teleurstellend. Er is niets mis mee om dat te vinden. Je mag het verdrietig vinden dat jonge vrouwen worden vermoord door leeftijdgenoten. Het is okee om  het onrechtvaardig te vinden je nauwelijks nog kunt rondkomen terwijl je je een slag in de rondte werkt en een modaal inkomen hebt. En natuurlijk mag je woedend zijn over het dierenleed in de wereld. Accepteer dat je negatieve gedachten en gevoelens hebt.  Ze horen bij je mens zijn. En heej, ze gaan vanzelf weer weg.

8. Doe wat je kunt
Kijk naar wat je wèl kunt doen, echt het is veel meer dan je denkt. Daadwerkelijk iets doen zorgt ervoor dat je je goed voelt over jezelf, dat je daadwerkelijk meehelpt aan het mooier maken van de wereld, het geeft vertrouwen in de medemens, zorgt voor verbondenheid en geeft je een veel beter en positiever gevoel dan jammeren dat het tegenwoordig zo’n zooitje is in de wereld.

Voorbeelden:

* Vind je het erg dat je niets kunt doen tegen oorlog en geweld? Wat je wel kunt doen is bijvoorbeeld Unicef steunen.

* Ben je tegen dierenleed? Word vegetariër of flexitariër en koop alleen nog biologisch vlees, eieren en wat je maar wilt. Steun Stichting Bont voor Dieren of de Dierenbescherming.

* Geef katten- en hondenvoer, riemen, speeltjes, manden en oude dekens, lakens, handdoeken e.d. weg aan dierenasiels (wel eerst even bellen). Breng kleding naar de kledingbank, goed eten naar de voedselbank, bied spullen die je niet meer gebruikt aan in een weggeefgroep. Er zijn echt oneindig veel mogelijkheden als je ze wilt zien.

9. Is de nieuwe situatie echt zo erg?
De theatervoorstelling gaat door ziekte niet door. Je moet plotseling overwerken. Het sneeuwt waardoor je de weg niet op kunt. De bloemkool is op in de supermarkt, waardoor je iets anders moet kiezen. Je trein heeft vertraging. De hak van je schoen is gebroken, waardoor je deze niet meer aankunt. Postnl. heeft weer je pakket niet op tijd afgeleverd. Allemaal voorbeelden van dingen die veel mensen heel vervelend vinden. Bij dit soort dingen kun je jezelf de vraag stellen of het echt zo erg is. De meeste dingen zijn helemaal niet zo erg, toch? Relativeer!

10. Zie ook de voordelen van zogeheten tegenslag
Zie ook de voordelen van dingen die plotseling veranderen. De theatervoorstelling die niet doorgaat biedt ruimte voor een lekker etentje. Vanavond overwerken betekent dat je vrijdag vrij bent. Sneeuwpoppen maken is veel leuker dan in de auto door de sneeuw glibberen. Rode kool is ook lekker. Treinvertraging betekent tijd om lekker op je gemakkie koffie te gaan drinken en verder te lezen in je boek. Hak gebroken = nieuwe schoenen (en de andere laten repareren). En Postnl? Tjsa, dat is gewoon een erg irritant bedrijf dat zelden doet wat het belooft, hi, hi. Verander tegenslag in voorspoed en je dag wordt vanzelf goed!

11. Wees niet zo streng voor jezelf
Wees niet zo streng voor jezelf! Je hoeft morgen niet de wereldkampioen ‘ik ben grote boeddha en niet gestrest te krijgen’ te zijn. Lach om jezelf als het je niet lukt om positief op iets te reageren. Kraak jezelf niet af omdat het je ‘noohooit gaat lukken’ dingen te accepteren zoals ze zijn. Kijk naar je successen en dat zouden er weleens veel meer kunnen zijn dan je denkt. En vooral; accepteer dat je een mens bent en neem jezelf en het leven niet zo serieus.

Beweeg mee met het leven

Omarm het leven en beweeg mee met het leven zoals het komt. Realiseer je dat je een blijer en vrolijker mens bent als je je verzet opgeeft. En nee joh, het is helemaal niet erg als dat niet altijd lukt. Probeer het, ga ervoor en lukt het vandaag niet, dan geeft het leven je morgen vast weer een kans. Go with the flow!

 

Meer leuke blogs

Hoi! Ik ben Jolanda Toet, leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Op dit blog deel ik altijd lekkere, nooit saaie, vaak gezonde en soms minder gezonde recepten met je. Het leven is te kort om niet lekker te eten! Mijn recepten zijn glutenvrij, maar ook zeer geschikt en lekker voor mensen die wel gluten eten. Naast recepten vind je hier blogartikelen over voeding (food), lifestyle en reizen (travel). Ik wens je heel veel lees- en kijkplezier! Heb je vragen? Stuur een
e-mail naar info@jolandatoet.nl.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit blog leuk, grappig, interessant of mooi? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit blog wilt delen!

Sharing is caring!