Het zit allemaal tussen je oren

Het zit allemaal tussen je oren

door | Geluk, Mindset

Ja hoor, je leest het goed, het staat er ècht. Het zit allemaal tussen je oren. Dat is even schrikken hè? Toch is het wel waar; alles zit in je eigen hoofd. En met alles bedoel ik alles; leuke ideeën, gekke fratsen, je emoties, wilde plannen en ook je gedachten.

Je gedachten bepalen hoe je je voelt

Je gedachten zitten in je hoofd, dat zal je niet verbazen. En je gedachten bepalen hoe jij je voelt. Dat is misschien nieuw voor je. Het komt er heel kort door de bocht gezegd op neer dat als jij je rot voelt, dat door je eigen gedachten komt. En nee, ik zeg hiermee niet dat alles wat jou overkomt je eigen schuld is. Of dat je je rot wilt voelen. Want dat vind ik niet. Maar in het algemeen gesteld bepalen jouw gedachten hoe jij je voelt. Daarom voel je je het ene moment fris, energiek en vrolijk en bij wijze van spreken het andere moment ingekakt, moe en futloos. Dat klinkt misschien niet heel leuk, maar dat is hartstikke mooi en positief!

Je kunt je gedachten beïnvloeden en sturen

Als je gedachten bepalen hoe jij je voelt, kun je je gedachten sturen! Je kunt je gedachten corrigeren, beïnvloeden en sturen. Ik geef je een voorbeeld:

* Je voelt je geïrriteerd want de trein komt weer eens veel te laat en nou zit ie natuurlijk ook weer stampensvol. Dadelijk weer naar dat saaie werk van je met die nog saaiere collega’s, bah je hebt er helemaal geen zin in en je bent nu al kapot. Tot overmaat van ramp komt vanavond ook je energievretende schoonmoeder nog op bezoek. Wat een ellende…

Herkenbaar? Okee, dan gooien we er nu een positief gedachten-correctie-sausje overheen… Dan wordt het:

* De trein komt te laat, waardoor je tijd hebt om zo’n beker lekkere koffie te kopen en op je gemak op te drinken. Wat een leuke vent staat er tegenover je in de trein. Hallo zeg, zo mag het iedere dag wel druk zijn! Dalijk weer lekker aan het werk, je bent benieuwd wat je leuke, nieuwe collega het weekend heeft meegemaakt. Voor je het weet, is de werkdag om en ga je lekker naar huis om te koken voor je schoonmoeder die vanavond komt eten. Gezellig! Je hebt er zin in vandaag!

Voel het verschil

Je ziet het verschil niet alleen, je voelt het ook. Ja toch? Alleen door deze stukjes tekst te lezen… Moet je nagaan wat er gebeurt als je je eigen gedachten gaat corrigeren en sturen! Oleeee, dat wordt een enorm feest! En neem van me aan dat het echt zo werkt; ik heb hierin zeer ruime ervaring.

Niet alles is leuk

En natuurlijk is het leven niet alleen maar leuk. En natuurlijk zijn bepaalde dingen gewoon ruk. En natuurlijk ga je niet alles wegrelativeren en al helemaal niet bagatelliseren. Niet alles in het leven is leuk en niet alles in het leven hoeft leuk te zijn.

Maak het makkelijker en leuker

Maar waarom zou je het leven zwaar, log en traag maken als een dikke breiige stroop waar niet doorheen te ploegen valt, terwijl je het met relatief gemak licht, luchtig en energiek kunt maken. Waarom door het leven ploegen als je ook kunt fladderen?

Gelukkiger

Want echt, je kunt je eigen gedachten sturen. Voor de meeste alledaagse hersenspinsels werkt dit prima. Het gevolg is dat je je energieker en positiever voelt. En daardoor gelukkiger. Ik laat het je nog een keer zelf voelen, komt ie:

* Je moet om 08.30 uur bij de tandarts zijn voor een wortelkanaalbehandeling, niet echt je favoriete hobby. Je blijft te lang in bed liggen, waardoor je moet haasten. En natuurlijk klieren de kinderen eindeloos rond. Er valt een beker melk om, je krijgt pindakaas op je schone witte bloes en je valt uit tegen je partner, omdat hij ‘nooit iets doet’. Je voelt je zenuwachtig en als je eindelijk in de wachtkamer bij de tandarts zit, realiseer je dat je vergeten bent je tanden te poetsen. De schrik slaat je om het hart, dit kan niet waar zijn; wat een rotdag!

* Je moet om 08.30 bij de tandarts zijn voor een wortelkanaalbehandeling, niet echt je favoriete hobby. Je zet je wekkertje extra vroeg, zodat je voldoende tijd hebt om zo ontspannen mogelijk in deze situatie, op te starten. Je hebt je partner gevraagd deze ochtend het ontbijt voor de kinderen te verzorgen, omdat je weet dat ze jouw onderdrukte spanning heus aanvoelen. Je bent blij en dankbaar dat je zo’n lieve man hebt. Op je dooie akkertje poets, rager en poets je nog een keer je tanden en lacht om je eigen gekke gewoontes. Je voelt een natuurlijke spanning die er nu eenmaal bijhoort en als je in de wachtkamer bij de tandarts zit, doe je een korte meditatie om je voor te bereiden op de behandeling. Nog een paar uurtjes en dan ben je weer lekker thuis!

Denken en doen

Zoals je hier ziet, gaat mindset niet alleen over wat je denkt, maar ook over hoe je handelt. Je gedachten bepalen namelijk of en hoe je handelt, oftewel wat je doet en hoe je iets doet, komt voort uit hoe je daarover denkt.

Jama, jama, jama, ja maar, dat is echt moeilijk!

Ik hoor van veel vrouwen dat ze het echt moeilijk vinden gewoonten te veranderen. Dat is logisch, want gewoonten zijn nu eenmaal gewoon voor je en het doorbreken daarvan, niet. Maar, ook hoe je naar verandering kijkt, bepaalt je resultaat. Denk jij dat veranderen moeilijk is, dan is veranderen moeilijk. Denk je dat veranderen meer oplevert dan het kost, dan levert verandering meer op dan het kost. Ook hier geldt; wat je denkt is waar. Probeer het maar uit. 

Het zit allemaal tussen je oren!

Vervang negatieve gedachten door positieve en je bent al een heel eind op weg. Accepteer dat dat niet altijd lukt en dat je bij iedere negatieve gedachte een nieuwe kans krijgt, oftewel je krijgt heel veel kansen om opnieuw te beginnen, dat is toch mooi? En onthou 1 ding: Het zit allemaal tussen je oren!

Meer mindset

Ik ben Jolanda Toet. Na een rampzalige jeugd vol geweld en vijandigheid en zonder liefde en positiviteit, besloot ik dat ik gelukkig wilde en mocht zijn. Ik leerde van mezelf houden en veranderde werkelijk alles in mijn leven. Resultaat? Een energiek, positief en gelukkig leven. En dat gun ik iedere vrouw! Om vrouwen te inspireren en motiveren hun mooiste leven te leven, schrijf ik artikelen over (glutenvrij) eten, leven en reizen en e-books voor een gelukkig leven.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit blog leuk, grappig, interessant of mooi? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit blog wilt delen!

Sharing is caring!