Ho, ho, hoooo, Merry Christmas

Ho, ho, hoooo, Merry Christmas

door | Lifestyle

Kerstmis komt eraan. En dat betekent voor heel veel mensen enorme stress. Wat moeten we eten? Hoe krijg ik alle cadeau’s op tijd in huis? Waarom is het alweer bij ons? Zal ik groene of toch zilveren kerstballen nemen? Doe ik wel of niet mee aan de pasteltintentrend? En natuurlijk moet je je vijfentwintiggangendiner nog helemaal proefdraaien, de ramen versieren, goede whiskey kopen voor ome Kees en niet te vergeten zelfgetufte kaviaareitjes maken. Ho, ho, hooooo, Merry Christmas! 

Ho, ho, hooooo!

Ben jij zo iemand die ontzettend veel moet van zichzelf? Maak dan nu even een stevige pas op de plaats en roep gezellig mee; Ho, ho, hooooo! Kerst zonder stress is een prima alternatief voor een kerst met eindeloos veel stress en gezeur. Kerst zonder stress is niet moeilijk of ingewikkeld, een kerst met stress is volgens mij veel ingewikkelder, moeilijker en 100% zeker minder leuk. Als je dichtbij jezelf en je eigen gevoel blijft, kan er eigenlijk helemaal niets misgaan met kerst. De bedoeling van kerst is toch dat je gezellig samen bent met mensen die je lief hebt, waarvan je houdt, ja toch? Nou die mensen die ongetwijfeld jou ook liefhebben en van jou houden, willen vast niet dat jij als een ontplofte stresskip in het rond rent, omdat je teveel dingen moet. Bovendien; de meeste dingen die we moeten, moeten we van onszelf.

Minder moeten

Ome Kees gaat niet compleet over de rooie als je zijn favo whiskey niet hebt gekocht, en zo wel? Ome Kees z’n probleem. In de regel gaat niemand met zijn hakken in het zand als de ramen niet versierd zijn en de meeste mensen interesseert het geen bal of jouw kerstballen groen of zilverkleurig zijn. Trends zijn er vooral om voorbij te laten gaan, zelfs die leuke pastelkleurentrend. En eerlijk? Ik hou van lekker en uitgebreid dineren, maar een vijfentwintiggangendiner met kerst? Neuh, daarop zit ik niet te wachten en met mij vele anderen ook niet. Geen idee wat handgetufte kaviaareitjes zijn, dus daaraan besteden we sowieso geen aandacht.

Verwachtingen

De meeste en grootste teleurstellingen met de feestdagen (en trouwens ook in het leven) komen voort uit onze verwachtingen. En vooral de irreële verwachtingen nekken ons. Keihard. Net als dat er aanstaande donderdagmiddag zomaar iets fout kan gaan, iets anders kan lopen zoals jij wilt, kan dat ook met kerst gebeuren. En dat trekken we maar slecht, want ja kerst moet perfect zijn. Het perfecte modelgezin dat zich perfect gedraagt zoals jij wilt. Dat idee. Enne, als je die zin nog eens goed naleest, snap je zelf ook wel dat er iets niet helemaal klopt… Waarom zouden anderen zich moeten gedragen zoals jij dat perfect vindt of wenst. Als je ook maar een piepklein beetje levenservaring hebt, begrijp je dat dat em hoe dan ook niet gaat worden. Laat je verwachtingen los en je zult zien dat je kerst veel relaxter en gezelliger is dan ooit. Natuurlijk heb ik nog veel meer tips voor je voor een kerst zonder stress.

Tips voor een kerst zonder stress:

* Bereid je goed voor
Maak een menu, boodschappenlijstjes en voor mijn part een plan wanneer je waar boodschappen gaat doen. Plan niet te strak, anders krijg je het benauwd als er iets een tikkie anders loopt. Relax en ontspan, het is maar kerst! Zorg dat je alles op tijd in huis hebt. Moeilijk? Welnee! Je weet immers nu al dat het ook in 2020, 2024 en 2033 op 25 en 26 december kerst is… Een goede planning en organisatie zorgt voor (innerlijke) rust, essentieel voor een kerst zonder stress. Bestel je boodschappen online als je dat makkelijk vindt. 

* Kies voor jezelf
Dat klinkt misschien wat gek in een tijd die je juist met anderen doorbrengt, maar het is mijn belangrijkste tip! Bepaal voor jezelf wat jij wilt, hoe jij kerst wilt vieren en met wie. De beste tip om jezelf compleet over de kop te rennen, is vooral dingen te doen die anderen willen en jij niet. Het is ook jouw kerst, dus jij bepaalt. Natuurlijk hou je rekening met je gezinsleden als je die hebt, maar je gaat geen dingen meer doen waar je zelf niet achter staat. Als jouw gezinsleden dingen willen die jij perse niet wilt, leg je uit dat de feestdagen voor jullie allemaal feestelijk moeten zijn. Punt. Ik denk trouwens dat je gezinsleden jou liever blij, gelukkig en ontspannen zien, dan gestrest.

* Ga voor een kunstkerstboom
Sinds een aantal jaren heb ik een kunstkerstboom. En nee die ruikt niet zo lekker als een echte.  Maar, ik vind mijn kunstkerstboom een stuk eenvoudiger. Ik hoef me geen breuk meer te sjouwen in een overvol tuincentrum. Het kerstboomworstelen met boom en auto is definitief verleden tijd. En wat dacht je van de bombarie na kerst? Zie je mij mijn kerstboom al in de lift meesjouwen, of em vanaf de zevende verdieping uit het raam kiepen hi, hi? Ook hoef ik het niet meer zielig te vinden voor de kerstboom dat ie speciaal voor mijn kerstfeestje is gekapt en daarna zomaar wordt afgedankt en ergens wordt neergekwakt om vervolgens anoniem met heel veel andere bomen tegelijk gecremeerd te worden. Een kunstboom is helemaal van nu en lekker duurzaam.

* Kies voor eenvoudige kerstversiering die je jaarlijks hergebruikt
Wat is er leuker dan je kerstdoos te openen en daar je balletjes uit China terug te vinden en de kerstfiguren uit Nepal? Ik hergebruik mijn kerstversiering en vind het veel leuker om zelf een mooie, bij ons passende collectie kerstboomfiguren te verzamelen. Afgelopen jaar kochten wij een kerstbal in de Elzas, helemaal leuk. 

* Kies voor minder of geen elektrische versiering
Kies voor minder knipperende lampjes, laat dat rendier met die oplichtende rode neus lekker in de winkel staan en je kunt echt prima leven zonder waggelende giebelende kerstman op slee. Mocht het milieu je neus uitkomen, doe het dan voor je eigen portemonnee. Niet alleen de aanschaf van al deze kerstpret kost een hoop geld, ook het gebruik van elektriciteit. Eerlijk is eerlijk, ik ga liever een keertje extra sushi eten, dan dat ik de kas van mijn energieleverancier spek in de decembermaand. Scheelt niet alleen geld, maar ook opbergruimte en ergernis omdat hippe, knipperende, veel te dure kerstmeuk razendsnel kapot gaat (daarom altijd plastic) en sowieso het geld niet waard is, ho, ho, hooooo!

* Kies voor lekker, maar eenvoudig(er) eten
De tijd van handgerubde kaviaareitjes, rechtsdraaiende palingquiches, geblindeerde truffelscones en rondgeslingerde crèmebruleebavarois met handgeslagen lobbige kokosroom gevolgd door 24 gangen met bijpassende wijntjes, is voor mij voorgoed voorbij, heerlijk! Doe wat bij je past en wat je leuk vindt, maar maak het jezelf niet onnodig moeilijk! Maak iets wat je al eerder klaargemaakt hebt en wat je leuk vindt om te maken. Vind jij het leuk om met Kerstmis pannenkoeken, erwtensoep of tosti’s met kaas en pesto te eten? Gewoon lekker doen! Koken van woede en/of frustratie is niet relaxt, niet kerstelijk en al helemaal niet feestelijk.

* Of laat je verwennen
Als je gaat eten in een (exclusief) restaurant, kun je als je dat leuk vindt juist helemaal over de toppie gaan! En je eens heerlijk, verrukkelijk en heel stevig in de watten laten leggen. Als je het hele jaar voor iedereen zorgt, is het ook wel eens lekker en leuk als je verzorgd wordt. Laat je verwennen, maak het zo leuk, gek, duur en exclusief als je maar wilt en geniet je helemaal suf!

* Stel je verwachtingen bij over hoe Kerstmis zou moeten zijn
Zou moeten zijn bestaat namelijk niet. Het leven is geen grote Instagramreclame waarin iedereen altijd blij is en vreedzaam onder den boom zit te knabbelen op een perfect zelfgebakken kerstkransje. De realiteit is dat er een grote klodder mayo op je nieuwe zijden bloes valt en dat je dure ovenschaal kapot valt, zo is het leven. Te hoge verwachtingen leiden alleen maar tot teleurstelling en dat is jammer. Lach erom als er dingen mis gaan, hoe erg kan het zijn? Maak lol. Beter een niet perfecte, maar gezellige kerst dan een perfecte, ongezellige. Niemands leven is perfect en alleen maar koek en zopie, dus waarom zou het jouwe dat wel moeten zijn? Ontspan en geniet!

* Geef, geef, geef!
Kerst heeft niets te maken met krijgen, maar alles met geven. Geef dit jaar je onverdeelde aandacht in plaats van dure kerstcadeaus. Hoewel een paar (kleine) cadeautjes natuurlijk ook heel leuk zijn. Geef vooral jezelf, je tijd en je volledige aandacht cadeau. Aandacht maakt alles mooier en o, wat is dat een waardevol geschenk voor de ontvanger!

Ik wens je alvast hele mooie, warme, gezellige en stressvrije kerstdagen toe!

Vrolijk kerstfeest!

Hoi! Ik ben Jolanda Toet, leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Op dit blog deel ik altijd lekkere, nooit saaie, vaak gezonde en soms minder gezonde recepten met je. Het leven is te kort om niet lekker te eten! Mijn recepten zijn glutenvrij, maar ook zeer geschikt en lekker voor mensen die wel gluten eten. Naast recepten vind je hier blogartikelen over voeding (food), lifestyle en reizen (travel). Ik wens je heel veel lees- en kijkplezier! Heb je vragen? Stuur een
e-mail naar info@jolandatoet.nl.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit blog leuk, grappig, interessant of mooi? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit blog wilt delen!

Sharing is caring!