Ik kan me dat niet permitteren

Ik kan me dat niet permitteren

door | Lifestyle

We zeggen het zo makkelijk. Zo snel ook. Ik kan me dat niet permitteren. Met de klemtoon op ik. Want ja, een ander kan zich dat wèl permitteren, maar jij niet. Denk je. Op het moment dat je je op deze manier uitspreekt heb je besloten dat jij je iets niet kunt permitteren. Ongeacht of dat waar is…

Beperkende gedachten

Ik kan me dat niet permitteren valt onder de zogeheten beperkende of belemmerende gedachten. Er zijn er nog veel meer. Je herkent er vast een paar:

* Dat is voor ons soort mensen niet weggelegd.

* Wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje.

* Dat is veel te duur.

* Daar ben ik niet slim genoeg voor.

* Dat kan ik helemaal niet joh!

* Ik kan me dat niet permitteren.

* Dat kan ik toch niet betalen?

* Ik leer het nooit!

* Dat is aan mij niet besteed.

* Ik haal dat examen nooit.

Ik heb niet gestudeerd, dat zat er voor mij niet in.

Allemaal beperkende gedachten.

De voordelen van beperkende gedachten. Je:

* Kunt lekker in je comfortzone blijven. En voor degenen die denken dat dat een hip modewoord is; niet dus…

* Hoeft je hoofd niet boven het maaiveld uit te steken.

* Hebt geen verwachtingen van jezelf.

* Hoeft jezelf niet waar te maken of te bewijzen.

* Blijft in je eigen kleine, veilige wereldje en hoeft je niet te ontwikkelen of ontplooien.

* Hoeft nergens moeite voor te doen, want dat is zinloos.

* Leidt een makkelijk en gezapig leventje (althans dat lijkt zo, maar dat is het natuurlijk niet…).

De nadelen van beperkende gedachten. Je:

* Beperkt jezelf enorm.

* Belemmert jezelf in en bij alles wat je doet.

* Maakt en houdt jezelf klein.

* Groeit en bloeit niet.

* Houdt jezelf tegen in je ontwikkeling en groei.

* Haalt niet alles uit jezelf en je leven.

* Leeft niet je dromen.

* Doet niet waar je hart ligt.

* Doet jezelf tekort.

* Benut je potentieel niet of nauwelijks.

Het allergekste van je eigen gedachten

Het allergekste van je eigen gedachten is dat ze waar zijn! Waar! Wat jij denkt is waar! Als jij denkt dat je iets kunt, kun je het ook. Als jij denkt dat je de moeite waard bent, ben je dat ook. Maar als jij denkt dat je iets niet kunt, kun je het niet. Enne, denk jij dat je niet de moeite waard bent, dan ben je het ook niet. In jouw eigen ogen dan hè? Iedereen laat zich leiden en beïnvloeden door zijn of haar eigen gedachten. En wat je denkt, is dus waar. En jouw gedachten hebben absoluut invloed op jouw keuzes, prestaties en manier van leven. Als je denkt dat je je iets niet kunt permitteren, probeer je het niet eens. Als je denkt dat je je iets wel degelijk kunt permitteren, lukt het je zeker.

Je gedachten vertellen niet de waarheid
Je gedachten zijn voor jou waar. Ze beïnvloeden je hele manier van leven. Maar stel je nou eens voor dat je gedachten voor jou wel waar zijn, maar niet de waarheid vertellen. De waarheid bestaat namelijk niet. De waarheid is wat jij ervan maakt. Jouw perceptie. Jouw beleving. En jouw persoonlijke mening. Even een voorbeeldje ter verduidelijking. Jouw gedachten vertellen jou dat je:

– Stom en dom bent / dat je hartstikke superslim bent.

– Lelijk en dik bent / dat je mooie ogen hebt en hele slanke benen.

– Je rij-examen nooit gaat halen / dat je je rij-examen dit keer wel haalt, drie keer is tenslotte scheepsrecht.

Wat is hierboven de waarheid? Optie 1 of optie 2? Enne waar staat dat dan? Of bestaat de waarheid helemaal niet? Een ding is zeker, de opties kunnen niet allebei waar zijn…

Yes, wat jij denkt is waar!

Moraal van dit verhaal is, dat jij jouw waarheid kunt vormen. Door je eigen gedachten te sturen en beïnvloeden. Waarom zou je die negatieve innerlijke criticus de mond niet snoeren? Gewoon kop dicht houden! En alleen maar positieve gedachten formuleren. Want natuurlijk ben jij een waardevol mens. Een mooi, uniek mens met kwaliteiten, talenten en onbenut potentieel om verder te groeien en bloeien in het leven. Stuur je gedachten; vervang iedere lelijke, negatieve gedachte over jezelf door een mooie, positieve. Wat jij denkt is waar. En laat je door niemand iets anders wijsmaken, maar jij kunt je alles permitteren wat je maar wilt!

Meer blogartikelen over mindset

Hoi! Ik ben Jolanda Toet, leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Op dit blog deel ik altijd lekkere, nooit saaie, vaak gezonde en soms minder gezonde recepten met je. Het leven is te kort om niet lekker te eten! Mijn recepten zijn glutenvrij, maar ook zeer geschikt en lekker voor mensen die wel gluten eten. Naast recepten vind je hier blogartikelen over voeding (food), lifestyle en reizen (travel). Ik wens je heel veel lees- en kijkplezier! Heb je vragen? Stuur een
e-mail naar info@jolandatoet.nl.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit blog leuk, grappig, interessant of mooi? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit blog wilt delen!

Sharing is caring!