Investeren in je gezondheid

Investeren in je gezondheid

door | Geluk, Gezondheid, Lifestyle

Goed voor jezelf zorgen betekent dat je dingen laat en doet voor je gezondheid, oftewel dat je investeert in je gezondheid. En dat is nou net waar de schoen behoorlijk kan wringen en knellen. Investeren kost namelijk geld en geld uitgeven aan onze gezondheid, dat doen we niet graag.

Dure gezondheidszorg

Gezondheidszorg wordt in Nederland steeds duurder. De premie van de basiszorgverzekering + eigen risico + niet verzekerde tandartskosten kan al een behoorlijke aanslag doen op je inkomen, zeker als je chronisch ziek bent, medicijnen slikt of anderszins gebruikt maakt van de reguliere gezondheidszorg.

Westerse visie op gezondheid

De westerse visie op gezondheid houdt in dat we vooral doen aan symptoombestrijding en niet aan het voorkomen van lichamelijk en geestelijk ongemak en ziekten. Hoofdpijn? Gooi er maar een pilletje in. Stress? Het antwoord is een kalmeringsmiddel of antidepressiva. En diabetes2 wordt in een standaardprocedure ‘verholpen’ met medicijnen. Leve de westerse maatschappij waarin de farmaceutische industrie het voor het zeggen heeft. 

Oosterse visie op gezondheid

De oosterste visie op gezondheid houdt in dat je investeert in je geestelijke en lichamelijke gezondheid om ongemak en ziekten te voorkomen. En als je niet ziek wordt, hoef je ook geen pilletjes te slikken en allerlei dure behandelingen te ondergaan. 

Leefstijlverandering

Gelukkig zie je ook in Nederland een soort tegenbeweging ontstaan. Echt slimme artsen die ons informeren dat je diabetes2 zelf kunt genezen, waardoor je helemaal geen medicatie hoeft te gebruiken. En eigenlijk heel simpel door het veranderen van je leefstijl. En dat kan en werkt echt! Natuurlijk geldt dat niet alleen voor het bestrijden, maar ook voor het voorkomen van diabetes2 en andere ziekten. 

Geestelijke gezondheid

Ik heb het hier trouwens niet alleen over lichamelijke gezondheid, maar ook over geestelijke. De wachtlijsten voor psychische hulp worden steeds langer en steeds meer mensen maken gebruik van de geestelijke gezondheidszorg. Maar waarom zou je wachten tot je burn-out, overspannen of depressief bent? Waarom zou je niet nu al investeren in je eigen geestelijke gezondheid? 

Zonde van het geld

In het algemeen vinden we het hier in het westen zonde van ons geld om te investeren in onszelf en onze gezondheid. We betalen al zo vreselijk veel geld voor onze zorgverzekering en de tandarts, voor de fysio moeten we ook al bijbetalen, medicijnen en de pil kosten je klauwen vol geld, dus ja, het houdt ergens op. 

Hierin investeren we wel

Als we boodschappen doen willen we best broccoli en als we erg gek doen shiitake kopen als dat goed is voor onze gezondheid. Geld uitgeven aan sport vinden we doorgaans ook nog prima en we geven bakken geld uit aan vitaminepillen en supplementen. En dan houdt het wel een beetje op. Best jammer, want er is nog zoveel meer dat je kunt doen voor je eigen gezondheid en welzijn. 

Dit kun je doen voor je gezondheid en welzijn

* Biologische voeding.
* Counsellor of coach.
* Daglichtlamp om depressie te voorkomen.
* Infraroodlamp voor stijve en stramme spieren.
* Lichaamsbeweging.
* Masseur.
* Matras en beddengoed.
* Mondhygiëne.
* Orthomoleculair (hormoon)therapeut.
* Overgangsconsulent.
* Personal trainer.
* Sauna.
* Schoonheidsspecialist bijvoorbeeld bij huidproblemen.
* Vaccinaties als je op reis gaat.
* Voedingsdeskundige.
* Yoga. 

Ik heb hier een aantal dingen voor je op een rij gezet. En ja deze kosten allemaal geld. En natuurlijk doe je ze niet allemaal. Je kiest uit wat het best bij je past. Hieronder licht ik twee aspecten toe die voor iedereen belangrijk zijn. en waar vaak veel te weinig aandacht aan besteed wordt.

Matras, hoodfdkussen en beddengoed

Investeren in een goed matras, hoofdkussen en beddengoed is in mijn optiek pure noodzaak. Hoe gek is het om op een oud of nieuw, maar slecht matras te slapen, iedere morgen met rugpijn uit je bed te rollen en je scheel te betalen aan fysiotherapie en medicijnen vanwege je rug? Gek toch? Toch is de aanschaf van een matras of kussen vaak een sluitpost; we geven er liever geen geld aan uit. En nee, een nieuwe matras kopen is niet sexy, maar eerlijk is eerlijk, er is niets fijners dan een goede nachtrust op een goed matras met beddengoed dat bij jou en je lichaam past (niet te warm, niet te koud, rekening houdend met eventuele allergieën e.d.). 

Mondhygiëne

O zo belangrijk en ik spreek uit ervaring! Net als zo’n beetje iedereen poetste ik twee keer per dag mijn tanden en ik gebruikte dagelijks tandenstokers. Toch bleek ik parodontitis in ernstige mate te hebben; hierbij verdwijnt je kaakbot, waardoor je tanden en kiezen los gaan staan. Mondhygiëne staat in nauwe verbinding met je algehele gezondheid. Dat komt doordat de spijsvertering begint in je mond.

Gebits- en tandvleesproblemen waarvan je zelf vaak helemaal geen idee hebt (!) kunnen leiden tot ernstige gezondheidsklachten als:
* Ontwikkeling van hart- en vaatziekten.
* Verhoging van de kans op complicaties bij zwangerschap.
* Infecties en ontstekingen met alle gevolgen die daarbij horen.

Ik heb zelf ervaren hoe belangrijk een goede mondhygiëne is. Tegenwoordig gebruik ik dagelijks verbandgaas, vier verschillende soorten en maten ragers, een elektrische tandenborstel en mondspoelmiddel (Vitis). En daar investeer ik maar wat graag in, je wil niet weten wat de parodontitis mij al gekost heeft en dan heb ik het niet alleen over geld.

Deskundige hulp

Heb je overgangsklachten, problemen door voeding of spelen je hormonen op? Doe er iets aan en schakel deskundige hulp in.

Niet lekker in je vel?
Lusteloos, nergens meer zin in, prikkelbaar? Heb je de balen van je leven, altijd tijd tekort, geen idee hoe je je gedragspatronen doorbreekt? Voel je je een zeur, altijd klagend en mopperend en wil je daarvan af? Allemaal dingen waarbij je een counsellor/coach kunt inschakelen. Praten met iemand die verstand van zaken heeft, lucht hoe dan ook op, geeft nieuwe inzichten en helpt je op weg naar een leven dat (nog) beter bij je past. 

Geld uitgeven is geld besparen

Gelukkige mensen zorgen beter voor zichzelf en ja, dat is bewezen; ze eten gezonder en bewegen meer. Zorg ervoor dat je zo gelukkig mogelijk bent en zorg nog beter voor jezelf. Geld uitgeven aan diensten en producten waarmee je investeert in jezelf en je (geestelijke) gezondheid, is wat mij betreft hartstikke nodig en zinvol. Bovendien kun je er heel veel geld mee besparen, doordat je hopelijk geen gebruik hoeft te maken van dure medicatie, specialisten en andere absurd hoge zorgkosten. Hopelijk hè, want ik geloof niet in het eigen-schuld-dikke-bult-principe en dat het je eigen schuld is als je ziek wordt. Geld uitgeven is geld besparen, zeker daar waar het gaat om investeren in je gezondheid!  

Meer gezonde blogartikelen

Hoi! Ik ben Jolanda Toet, leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Op dit blog deel ik altijd lekkere, nooit saaie, vaak gezonde en soms minder gezonde recepten met je. Het leven is te kort om niet lekker te eten! Mijn recepten zijn glutenvrij, maar ook zeer geschikt en lekker voor mensen die wel gluten eten. Naast recepten vind je hier blogartikelen over voeding (food), lifestyle en reizen (travel). Ik wens je heel veel lees- en kijkplezier! Heb je vragen? Stuur een
e-mail naar info@jolandatoet.nl.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit blog leuk, grappig, interessant of mooi? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit blog wilt delen!

Sharing is caring!