Ja zeggen tegen jezelf

Ja zeggen tegen jezelf

door | Geluk, Gezondheid, Lifestyle

Veel vrouwen zeggen, vaak onbewust, nee tegen zichzelf. Ze zijn continu bezig met (het helpen van) anderen, waardoor ze zichzelf vergeten. Hoog tijd om daar verandering in te brengen en ja te zeggen tegen jezelf!

Doelen behalen

Doelen behalen. Velen van ons willen het zo graag; slechts weinigen doen het echt. Jammer en echt zonde! Daarom gaan jij en ik samen aan de slag met het behalen van jouw doelen. Stap voor stap. Vandaag weer een artikel over wat er nodig is om je doelen te behalen; ja zeggen tegen jezelf.

Zo zeg je ja tegen jezelf

* Maak van jezelf de prioriteit in je leven
En stel jezelf centraal in jouw leven, het is niet voor niets jouw leven. Egoïstisch? Absoluut niet! Door goed voor jezelf te zorgen, te voorkomen dat je opgebrand en uitgeput raakt, door te zorgen dat je zo gezond, fit en energiek mogelijk bent, kun je veel beter voor anderen zorgen. Behandel jezelf zoals je je liefste vriend(in) behandelt; die beul je ook niet af, scheldt je ook niet uit en behandel je toch ook niet als oud vuil? Waarom jezelf dan wel? Geef prioriteit aan jezelf en word een leuker mens voor je omgeving.

* Zeg vaker nee tegen anderen
En daardoor ja tegen jezelf.

* Schrap het woord moeten uit je woordenboek en je leven
Alles wat je moet en wat je tegenstaat, waar je geen zin in hebt, waar je helemaal kieriekierie van wordt, doe je niet meer, tenzij het gaat om de verzorging van je kinderen en het generen van inkomen. Voor die kinderen heb je (hopelijk) gekozen en die brengen nu eenmaal verantwoordelijkheden met zich mee.  Inkomen heb je nu eenmaal nodig om te leven, so be it. Al het andere moeten vervang je door willen of je doet het gewoon niet meer. Makkelijk praten? Zeker! Maarre, ramen kunnen prima gezeemd door een glazenwasser, het gras gemaaid door je partner, zoon of buurman, je huis schoongemaakt door een hulp in de huishouding, boodschappen laat je bezorgen, je kunt iemand inschakelen voor het wegwerken van de strijkwas, misschien kun je samen eten met iemand die het leuk vindt om te koken. Denk in mogelijkheden en zie kansen.

* Maak je agenda leeg
En hou em zo leeg mogelijk. Alleen dan heb je voldoende tijd voor jezelf en voor onverwachte leuke en minder leuke gebeurtenissen in het leven. Spontaan naar het strand als het zaterdag mooi weer is? Lekker fietsen met je dochter omdat jullie daar zo van genieten? De allerlekkerste cake van de wereld bakken met je zoon? Samen met je partner eindelijk de kelder uitmesten? Doen! Maar ja, dan moet er wel tijd voor zijn en ruimte in je agenda. Realiseer je dat jij je eigen vrije tijd creëert en zelf de hoeveelheid bepaalt.

 * Blijf dichtbij jezelf
Doe geen dingen omdat je vindt dat je ze ‘eigenlijk zou moeten doen’ zoals helpen op school, vrijwilligerswerk, iets in de gemeentepolitiek, de stoep schoonmaken als het sneeuwt. Vind je dit soort dingen leuk om te doen? Prima, lekker doen. Vind je ze niet leuk; ga ze dan niet doen omdat je vindt dat dat maatschappelijk of politiek verantwoord is. Doe die dingen die dichtbij jezelf staan.

 * Geen zin in overwerk, extra werk of uitbreiding van je taken?
Zeg tegen je leidinggevende dat je niet beschikbaar bent voor extra werkzaamheden en/of overwerk. Je hoeft je niet te verantwoorden; zeggen dat je niet beschikbaar bent is voldoende.

 * Zorg voor ontspanning, rust en zo min mogelijk stress
Het lijkt en klinkt zo vanzelfsprekend, toch ervaren de meeste mensen te weinig ontspanning en rust in hun leven en veel te veel langdurige (negatieve) stress. Realiseer je dat dat funest is voor je gezondheid, neem nu actie en zorg voor ontspanning, rust en zo min mogelijk (negatieve) stress.

* Zeg nee als je nee bedoelt
En moeilijker wordt het niet. We zeggen veel te vaak ja als we nee bedoelen. Niet leuk. Niet alleen voor onszelf niet, maar ook voor die ander niet…

 * Doe wat je leuk vindt en waar je hart ligt
Daar word je gelukkig van! Van dingen doen die je leuk vindt, krijg je energie. Die energie en vrolijkheid straal je uit naar andere mensen die op hun beurt de vrolijke energie verder verspreiden. 

Meer leren over jezelf en het leven

Hoi! Ik ben Jolanda Toet, leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Op dit blog deel ik altijd lekkere, nooit saaie, vaak gezonde en soms minder gezonde recepten met je. Het leven is te kort om niet lekker te eten! Mijn recepten zijn glutenvrij, maar ook zeer geschikt en lekker voor mensen die wel gluten eten. Naast recepten vind je hier blogartikelen over voeding (food), lifestyle en reizen (travel). Ik wens je heel veel lees- en kijkplezier! Heb je vragen? Stuur een
e-mail naar info@jolandatoet.nl.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit blog leuk, grappig, interessant of mooi? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit blog wilt delen!

Sharing is caring!