Jaarthema 2020; Leven in vrijheid

Jaarthema 2020; Leven in vrijheid

door | Persoonlijk

Ieder jaar bedenkt het leven voor mij een jaarthema. Het dient zich simpelweg vanzelf aan. Dit jaarthema heeft overigens niets te maken met de alom bekende en nimmer werkende goede voornemens. Een jaarthema gaat verder en heeft een diepere betekenis; spiritueel, maar zonder zweverig te zijn.

Je eigen ontwikkeling volgen

Ik vind het superleuk om mijn eigen ontwikkeling door de jaren heen te zien aan de hand van mijn jaarthema’s, moet je kijken hoe geinig:

2011; Het grote genieten

2012; Fit & fun

2013; Rust en ruimte

2014; Lichter leven

2015; Eenvoudig leven

2016; Rust

2017; Leren leven

2018; Balans in het leven

2019; Doen wat goed voor me is

Jaarthema 2020; Leven in vrijheid

En voor 2020 is mijn jaarthema meer vrijheid! Want o jongens, wat ben ik er toch goed in mezelf als het ware ‘gevangen’ te zetten in mijn zelfgecreëerde verplichtingen. Ik heb nauwelijks echte verplichtingen, hoef nergens heen, heb geen werkgever en Martin is wel de laatste die vindt dat ik dingen zou moeten, sterker nog, hij is groot voorstander van mezelf meer vrijheden toestaan. Dat ik mezelf klem zet en mijn vrijheden beperk komt door een te groot verantwoordelijkheidsgevoel in combinatie met teveel willen in combinatie met een enorme discipline. Nu is te weinig discipline niet zaligmakend, maar teveel dus ook niet… Het maakt me star en strak en dwingt me in een keurslijf dat helemaal niet bij me past en me allesbehalve gelukkig maakt.

Inzicht

Toen ik vorige maand in Myanmar verbleef, dwong mijn discipline me om foto’s op Instagram te plaatsen. Toevallig (toeval bestaat niet!) was een collega-ondernemer in diezelfde periode met vakantie. Zij plaatste tijdens haar vakantie ongeveer 30 Instagramstories per dag. En nee, dit is geen waardeoordeel, maar een eye-opener. Ik realiseerde me dat het ook wel weer eens lekker zou zijn een echt vakantiegevoel te hebben met zo min mogelijk zelf opgelegde verplichtingen. Ik gunde mezelf volledige vrijheid en nam naast vakantie, ook Instagramvakantie. Dit is mijn eerste reis in 3 jaar waarna ik niet thuiskwam met volledig uitgewerkte nieuwe ideeën, plannen, schema’s en andere werkgerelateerde zaken. Dat gevoel van vrijheid bevalt me!

Nog een waardevol inzicht

Toen een influencer een bericht op Instagram plaatste dat zij vrede had om af een toe een werkdag niet productief te zijn, realiseerde ik me dat ik nooit niet productief ben. Nooit. Iedere werkdag ben ik ultra-productief. Ik ga gewoon zitten en produceer teksten. Ik sta mezelf nooit de vrijheid toe zomaar wat rond te lummelen, aan te rommelen en tijd te besteden aan nietsdoen of andere niet-productieve zaken. Iets met ijzeren discipline en zo.

Okee, nog één inzicht dan

En o, o, o, wat heb ik mijzelf veel kwalijk genomen afgelopen zomer! Toen ik tegelijkertijd werkte aan mijn e-book Eet jezelf gelukkig! over de relatie tussen gezonde voeding en hoe je je voelt en het maken van een online cursus (die ik niet meer aanbied). Twee grote projecten die ik wel even gelijktijdig deed in de bloedhitte van mijn huis en terwijl iedereen de stad ontvluchtte en koele schaduwplekjes betrok, zat ik te typen als een bezetene. En nee, ik stond mezelf geen uitstel toe, maar eiste van mezelf dat ik beide afmaakte zoals ik van mezelf gewend ben. IJzeren discipline in een temperatuur van boven de 30 graden. Ik nam me heilig voor dat nooit, nooit, nooit meer te doen!

Vrijheid, hoe dan?

Zo ontstond mijn jaarthema voor 2020; meer vrijheid. Mezelf meer laat-maar waaien-momenten gunnen, nog meer leven vanuit mijn hart, doen waar ik zin in heb, de boel lekker de boel laten, minder hoge eisen aan mezelf stellen, naar buiten gaan als het warm is (en even voor de goede orde, op dit moment is het (middenin de winter) 21,5 graden in mijn huiskamer zonder dat de verwarming aanstaat, minder productie leveren (ik ben tenslotte geen machine), spontane uitstapjes maken, leven in en genieten van het moment en het leven nemen zoals het komt.

Focus met ijzeren discipline

Vrijheid is waarop ik mij nu en komende tijd focus. Ik heb er zin in! En ach, weet je, met mijn ijzeren discipline komt dat vast helemaal goed!

Happy 2020!

Ik wens je een fantastisch, sprankelend, energiek, gezond en supergelukkig 2020 en hoor heel graag wat jouw voornemens, intenties, wilde plannen of doelen voor 2020 zijn!

 

2020 goed beginnen? Download hier je gratis e-book!

Goed zorgen voor jezelf, zo doe je dat

Download hier je gratis e-book Goed zorgen voor jezelf, zo doe je dat en ontvang als bonus inspiratie in je mailbox.

Hoi! Ik ben Jolanda Toet, leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Op dit blog deel ik altijd lekkere, nooit saaie, vaak gezonde en soms minder gezonde recepten met je. Het leven is te kort om niet lekker te eten! Mijn recepten zijn glutenvrij, maar ook zeer geschikt en lekker voor mensen die wel gluten eten. Naast recepten vind je hier blogartikelen over voeding (food), lifestyle en reizen (travel). Ik wens je heel veel lees- en kijkplezier! Heb je vragen? Stuur een
e-mail naar info@jolandatoet.nl.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit blog leuk, grappig, interessant of mooi? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit blog wilt delen!

Sharing is caring!