Je eigen pad bewandelen, is dat niet eng?

Je eigen pad bewandelen, is dat niet eng?

door | Geluk, Lifestyle, Mindset

Het wordt zo makkelijk gezegd dat je toch vooral je eigen pad moet bewandelen in het leven. Als het zo makkelijk zou zijn, waarom doen zoveel mensen het dan niet? Als je je eigen pad bewandelt, de voor jouw juiste levensrichting kiest en het leven leidt dat jij wilt, krijg je vrijwel zeker te maken met angst. Want ja hoor, het is af en toe behoorlijk eng om je eigen pad te bewandelen. 

Dansen naar de pijpen van anderen

Heel veel mensen dansen naar de pijpen van anderen, omdat die anderen anders teleurgesteld zijn. Mensen geven hun dromen op voor anderen; ze emigreren toch maar niet, verhuizen ook niet naar de andere kant van het dorp, laat staan het land en gaan niet op wereldreis omdat ze vader, moeder, zuster Ursula en joost mag weten wie nog meer toch niet alleen achter kunnen laten? Hartstikke lief en goed bedoeld, maar daarmee ga je niet de weg die je te gaan hebt.

Een leven dat je niet wilt

En dus laten veel mensen zich beteugelen en leven een leven dat ze niet willen. Met mensen die ze niet willen, banen die ze afschuwelijk vinden en woonplaatsen waar ze liever vandaag nog dan morgen zouden vertrekken. Helaas zijn er ook in Nederland nog steeds behoorlijk wat mensen die niet zichzelf kunnen, durven en mogen zijn vanwege bijvoorbeeld geloof, seksuele geaardheid of geslacht. Omdat ze de confrontatie niet durven of willen aangaan, omdat ze zichzelf slecht vinden en meestal omdat ze bang zijn. Doodsbang voor de gevolgen van hun eigen keuzes.

En dus doe je het toch maar niet…

En dat zorgt ervoor dat je het gevoel krijgt dat je er alleen voor staat. Dat je niet kunt, mag of durft te zijn wie je werkelijk bent. Veel mensen leiden een dubbelleven; een leven waarvan de buitenwereld alles mag zien en een ander leven waarvan de buitenwereld helemaal niets te weten mag komen. Of je leidt geen dubbelleven, maar zeker ook niet het leven dat je zou willen leven. Angst is de grote boosdoener en angst houdt mensen het meest van alles tegen.

Het is ook eng!

En eerlijk is eerlijk, het is ook eng om je eigen weg te bewandelen. Zeker als je weet dat de mensen van wie je houdt het er niet mee eens zijn. Als je niet weet wat de gevolgen zijn. Als je niet weet of het leven dat je zo leuk lijkt, ook echt zo leuk is. Onzekerheid alom, je weet wat je hebt en je weet nooit precies wat je krijgt.

100% zekerheid dat je nooit je droom zult leven

Door je eigen weg te gaan, weet je vooraf nooit zeker wat je krijgt en of dat net zo mooi is als je denkt. Maar door niet je eigen weg te gaan, weet je 100% zeker dat je nooit en te nimmer je droom zult leven.

Hoe voelt dat?

Ik weet natuurlijk niet hoe het voor jou voelt, maar voor de meeste mensen voelt de wetenschap dat ze altijd een leven zullen leiden wat ze niet willen als straf. Het geeft een beklemmend benauwd gevoel als je niet kunt zijn wie je wilt zijn. Je wordt toch acuut depri bij het idee dat je de rest van je leven in Barneveld moet wonen, terwijl je niets liever zou willen dan naar Parijs verhuizen? Dat je met je caravan + schoonfamilie drie weken naar Dinteloord moet terwijl je veel liever met een camper door Tsjechië trekt? Dat je niet die opleiding tot banketbakker volgt, omdat je familie vindt dat je arbeidsrecht moet studeren? Dat je getrouwd blijft met degene met wie je ooit trouwde maar van wie je al jaren niet meer houdt? Dat je, nou ja weet je, vul deze zelf maar in…

Trieste uitzichtloze treurigheid

Je zou in huilen uitbarsten! Al je mooie plannen, wensen, dromen en ideeën, zo de koelkast of lekker defnitief de vuilnisbak in. Zjoeeeef, daar gaaaaaan ze! En dat je dan, net als heel veel andere mensen (!), aan het einde van je leven spijt hebt, omdat je niet meer en vaker gedaan hebt wat je had willen doen. Oftewel nooit je eigen pad bewandeld hebt.

Je levensdoel en missie hier op aard

In mijn optiek is je eigen pad bewandelen het mooiste wat er is. Je levensdoel. De weg die jij moet gaan. De rode draad in je leven. Het leven dat jij te gaan hebt. Iedereen heeft zijn eigen les te leren in het leven en niemand anders kan dat voor je doen. Jouw missie is niet de mijne en de mijne is niet de jouwe. Daarom is het zaak om toch vooral je eigen pad te bewandelen, hoe eng dat soms ook is.

Soms en altijd

En ja, soms sta je er alleen voor. Soms krijg je steun uit onverwachte hoek. Soms blijken mensen helemaal niet van jou te verwachten wat jij denkt dat ze van je verwachten. Soms vallen dromen in duigen. Soms valt hetgeen je zo graag wilde enorm tegen. Maar dan heb je het wel gedaan. Er alleen voor staan maakt je sterk en krachtig; je leert op jezelf en het leven vertrouwen. En weet je wat zo mooi is? Het leven stuurt altijd gelijkgestemde mensen naar je toe die jouw pad kruisen. Altijd.

Bewandel je eigen pad

Je eigen pad bewandelen is vaak eng, spannend en buiten je comfortonze. Maar het is ook mooi, leuk, adrenalineverhogend, kicken, zo enorm gaaf en echt wat je wilt. Dans je eigen leven in plaats van naar andermans’s pijpen. Word en wees gelukkig,  geniet van het leven, jouw leven. En vooral; Bewandel je eigen pad, het is het enige wat je kunt gaan. 

Lekker chill

Hoi! Ik ben Jolanda Toet, leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Op dit blog deel ik altijd lekkere, nooit saaie, vaak gezonde en soms minder gezonde recepten met je. Het leven is te kort om niet lekker te eten! Mijn recepten zijn glutenvrij, maar ook zeer geschikt en lekker voor mensen die wel gluten eten. Naast recepten vind je hier blogartikelen over voeding (food), lifestyle en reizen (travel). Ik wens je heel veel lees- en kijkplezier! Heb je vragen? Stuur een
e-mail naar info@jolandatoet.nl.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit blog leuk, grappig, interessant of mooi? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit blog wilt delen!

Sharing is caring!