Je gezondheid een boost geven? Ga tuinieren!

Je gezondheid een boost geven? Ga tuinieren!

door | Lifestyle

Tuinieren is de ultieme manier om je gezondheid een flinke boost te geven. Tuinieren saai of suf? Dacht het niet! Kijk maar naar de vele gezondheidsvoordelen.

Goed voor lichaam en geest

Tuinieren is goed voor lichaam en geest, kijk maar eens naar de, soms verrassende, gezondheidsvoordelen hieronder. Toch wil ik je ook informeren over minder leuke en zelfs gevaarlijke aspecten van tuinieren. Laat ik daar maar mee beginnen.

Bestrijdingsmiddelen

Zijn gif! Bestrijdingsmiddelen zijn hartstikke giftig en allesvernietigend voor mens, dier en milieu. Helaas zijn bestrijdingsmiddelen als Roundup niet verboden in Nederland, omdat de Nederlandse overheid het als veilig beschouwt. Dat is het niet! Roundup (glysofaat) is hartstikke verboden in bijvoorbeeld USA waar momenteel een aantal grote rechtzaken loopt tegen fabrikant Bayer die onlangs een aantal zaken verloor met als gevolg dat Bayer schadevergoedingen van miljoenen dollars moet betalen, omdat Roundup (glysofaat) bewezen kankerverwekkend is. En even simpel; iets wat in USA verboden is en ook buiten USA als gevaarlijk en kankerverwekkend gezien wordt, ga jij natuurlijk niet vrijwillig in je tuin gebruiken.

Bestrijdingsmiddelen en verdelgingsmiddelen zijn in de regel hartstikke schadelijk. Onlangs was in het nieuws het grote aantal jonge babyvogeltjes dat overlijdt doordat mama en papa vogel de baby’s voeren met gif uit onze tuinen. Te erg, gebruik je verstand en geen gif!

Zwanger?

Ben je zwanger? Ook dan is tuinieren heerlijk en in de regel ongevaarlijk op voorwaarde dat je altijd tuinhandschoenen draagt, geen gif gebruikt (ja hoor, daar is ie weer!) en na het tuinieren goed je handen wast (ondanks die tuinhandschoenen). Blijf hoe dan ook uit de buurt en van kattenuitwerpselen af. Zo voorkom je toxoplasmose.

Hete tuinslang-alarm; maak em leeg voor gebruik

Tuinslangen zijn hartstikke handige en leuke dingen om je tuin mee te besproeien. En wat is er leuker dan op een warme dag jezelf en de (klein)kinderen lekker fris nat te spuiten? Laat je tuinslang leeglopen voordat je deze gebruikt! Hiermee voorkom je legionella (zelfs met koud water in de slang). Hou er rekening mee dat op warme dagen het water dat nog in je tuinslang zit kokend heet kan zijn! Op internet circuleren filmpjes van zwaar verbrande kinderen door loeiheet water in de tuinslang en geloof me, die filmpjes wil je niet zien. Laat je tuinslang leeglopen voor gebruik.

Dit waren drie gevaarlijke kanten van tuinieren, snel over naar de vele gezondheidsvoordelen voor lichaam en geest.

Je gezondheid een boost geven? Ga tuinieren!

Tuinieren:

* Maakt en houdt je fit
Bukken, strekken, buigen, rekken, spitten, krachtzetten, met kruiwagens rijden, buiten adem raken en weer bukken, strekken, buigen, rekken enzovoorts. Tuinieren is krachttraining, yoga en cardio ineen.

* Vermindert negatieve stress
Drastisch. Als je de tuin ingaat als je boos, verdrietig of teleurgesteld bent in het leven, ben je je dagelijkse zorgen en beslommeringen in no-time vergeten. Tuinieren leidt af, omdat je met je volle aandacht bezig bent in en met de natuur.

* Is goed voor je darmflora
Als je in de tuin werkt, kom je in contact met aarde en de bacteriën die daarin zitten. En om een lang ingewikkeld verhaal kort te maken; dergelijke bacteriën (gezonde microben) beschermen je, zorgen voor je immuunsysteem en produceren zelfs stoffen als serotonine dat voor 95% in je darmen aangemaakt wordt. Serotonine is een gelukshormoon; het zorgt ervoor dat je je happy voelt. Lekker wroeten in de aarde dus om al die fijne bacteriën jouw darmflora te laten verbeteren.

* Maakt je hoofd leeg

* Vreet calorieën
Met tuinieren verbrand je circa 300 calorieën per uur afhankelijk van wat je doet. Wil je een zware klus die calorieën vreet? Ga spitten!

* Is goed voor je hart
Onderzoek door de New York School of Medicine wijst uit dat tuinieren een goed medicijn is voor mensen met hartproblemen en dat het kan helpen bij hartrevalidatie. Meer info vind je hier.

* Verkleint het risico op allerlei kwalen en ziekten
Regelmatig tuinieren houdt fit, energiek, sterk en mentaal en fysiek gezond. Je weerstand verbetert waardoor je minder vatbaar bent voor verkoudheden, kwalen en ziekten.

* Ontspant

* Stimuleert je zintuigen
Bij tuinieren gebruik je al je zintuigen. Je leeft volledig in het huidige moment door alles wat je waarneemt. Je gebruikt je zintuigen en ziet, ruikt, hoort dingen die je binnenshuis niet hoort en waarneemt. Tuinieren past 100% in een mindful leefstijl; leven in en met aandacht.

* Verbetert je evenwicht
Omdat je doorgaans op een niet vlakke ondergrond staat, maar lekker met je poten in de klei zakt.

* Is rustgevend
Zeker en juist als het stil is buiten. Ga lekker vroeg tuinieren, ’s morgens om 07.30 uur hoor je doorgaans geen elektrische grasmaaiers, snoei-apparaten en andere lawaaipapegaaigeluiden van medebewoners van je woonwijk. ’s Morgens vroeg is het heerlijk fris en je bent alleen en helemaal een met de natuur.

* Zorgt voor zwarte handen en/of voeten
Doe lekker je teenslippers aan en zorg niet alleen voor zwarte handen, maar ook voor zwarte voeten. De bacteriën die je verzamelt op je handen en voeten zijn supergezond voor je darmflora. Wees dus niet bang dat je vies wordt, vies worden is hartstikke gezond en ja, dat geldt ook voor je (eventuele) (klein)kinderen.

* Verhoogt je vitamine d
Tuinier zonder handschoenen en zonder muts. Lekker met je blote bol vitamine d opdoen.

* Versterkt je spieren
En je gebruikt zo’n beetje al je spiergroepen, ideaal.

* Verbetert je weerstand
Minder stress, meer vitamine d, meer ontspanning, een betere darmflora, meer spierkracht, logisch toch dat je weerstand verbetert door tuinieren?

 * Gezonder eten
Als je een moestuin hebt, al is het maar een piepkleintje, ga je gezonder eten. De meeste mensen zullen pertinent weigeren allesvernietigende (!) onkruid en nuttige beestjes-vernietigende bestrijdingsmiddelen te gebruiken bij hun met bloed, zweet en tranen zelfgeteelde aardappelen, aardbeien en courgettes. Die wil en ga je echt niet vergiftigen als je zoveel moeite doet de allermooiste te kweken. Daarnaast krijg je zoveel respect, bewondering en verwondering voor hoe doperwten, bloemkool en pruimen groeien, dat je met veel meer aandacht, zorg en respect met je eigen voeding omgaat en gezonder gaat eten.

* Maakt vrolijk en blij en verbetert je geestelijke gezondheid

 

Op een gezonde manier werken aan jezelf

Hoi! Ik ben Jolanda Toet, leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Op dit blog deel ik altijd lekkere, nooit saaie, vaak gezonde en soms minder gezonde recepten met je. Het leven is te kort om niet lekker te eten! Mijn recepten zijn glutenvrij, maar ook zeer geschikt en lekker voor mensen die wel gluten eten. Naast recepten vind je hier blogartikelen over voeding (food), lifestyle en reizen (travel). Ik wens je heel veel lees- en kijkplezier! Heb je vragen? Stuur een
e-mail naar info@jolandatoet.nl.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit blog leuk, grappig, interessant of mooi? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit blog wilt delen!

Sharing is caring!