Leven vanuit liefde

Blog voor meer geluk & vrijheid

Jezelf klein maken en houden

door | okt 26, 2022 | Angst

Jezelf klein maken en houden

Hoe doorbreek je een patroon van jezelf klein maken en houden? Je leest het hier.

Meester in de kleinmaakkunst

Wij vrouwen zijn er meester in; onszelf klein maken en houden. Een paar voorbeelden van hoe we dat doen:
We:
– Accepteren en doen werk wat onder ons kunnen is.
– Laten ons kleineren en respectloos behandelen of zelfs slaan.
– Dragen kleurloze, saaie, grijze kleding terwijl we eigenlijk anders willen.
– Geven onszelf de schuld van van alles en nog wat, ook en zelfs als we er geen bal mee te maken hebben.
– Zorgen niet goed voor onszelf omdat we dat egoïstisch vinden.
– Durven geen nee te zeggen.
– Gebruiken vaak woorden als eigenlijk, maar en moeten.
– Nemen genoegen met minder salaris dan onze mannelijke collega’s krijgen voor hetzelfde werk.
– Komen niet voor onszelf op.
– Gaan niet in ons licht staan en shinen niet.
– Dansen naar de pijpen van anderen die totaal onbelangrijk voor ons zijn.
– Stellen geen grenzen en als we dat wel doen, overschrijden we ze te vaak en te veel.
– Laten ons gebruiken en misbruiken.
– Doen niet wat we willen, maar wat we denken te moeten.
– Durven niet te laten merken hoe intelligent we zijn.
– Passen ons aan en cijferen onszelf weg omdat we ‘zo lekker flexibel’ zijn.
– Ploeteren zelf verder en vragen geen hulp, want dat vinden we zwak.
– Hechten belang aan de mening van anderen, zelfs mensen die we niet kennen in real life.
– Bekritiseren andere vrouwen en veroordelen hen om ons beter te voelen over onszelf, terwijl het ons niets en nergens brengt.
– Voelen ons schuldig over van alles en nog wat.
– Durven onze mening niet te geven.
– Geven zelden of nooit (veel) geld uit aan onszelf, want wij zijn niet belangrijk.
– Gebruiken en benutten niet ons volledig potentieel.

Klein neemt minder ruimte in

Groot voordeel van jezelf klein maken en houden, is dat klein veel minder ruimte inneemt… Niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk. Klein is makkelijk. Stel jezelf eens voor als ‘de baas’. Wie o wie geef je opslag, bonus of promotie? Degene van wie je grote problemen verwacht als ze het niet krijgt of degene van wie je weet dat ze zich klein maakt en toch niks zegt? Juist em! Dit is zoals het echt werkt in het leven, hoe lullig ook.

Waarom maak je jezelf klein?

Angst! Echt, hier is maar 1 antwoord en dat is angst! Althans, ik heb nog nooit een vrouw meegemaakt die zichzelf klein hield, omdat ze daaruit voldoening haalde, of dat leuk vond. Nog nooit. Vrouwen houden zichzelf klein vanuit angst. Angst om als bitch gezien te worden, angst voor kritiek, om te falen en ook angst voor succes komt heel veel voor. Heel triest en treurig wordt het als je niets durft te zeggen of doen uit angst voor klappen.

Waarom is het niet wenselijk om vanuit angst te leven?

Leven vanuit angst, oftewel dingen niet doen of juist wel vanwege angst, is slecht voor je gezondheid. Angst veroorzaakt allerlei ongewenste lichamelijke effecten (buikpijn, maagpijn, misselijkheid, hoofdpijn) en stress en (negatieve en chronische) stress maakt je ziek. Punt. Ook trekt negatieve energie, angst dus, meer negatieve energie aan in het grote kwantumveld. Bang zijn trekt dus meer angst aan waardoor je nog en steeds vaker bang of angstiger wordt.

Angst maakt je steeds kleiner

Daarnaast is het zo dat waar angst is, liefde niet kan bestaan. Probeer maar eens tegelijkertijd intens verliefd te zijn en bang. Lukt je niet. Je leeft dus of vanuit angst of vanuit liefde (hoe je ook roept dat dat niet waar is…). In belang van je eigen gezondheid en welzijn op mentaal, fysiek, energetisch en spiritueel gebied, is het niet wenselijk om vaak of continu bang te zijn. Bang zijn voelt ook niet lekker, goed of fijn. Als je langer in angst leeft, maak je jezelf steeds kleiner. Je cijfert jezelf weg en je gevoel van eigenwaarde neemt steeds verder af.

Anderen kleineren en treiteren

Mensen die onzeker zijn over zichzelf en die onvoldoende eigenwaarde hebben, kleineren vaak anderen. Ze pesten, treiteren en kleineren anderen om zichzelf beter te voelen. Ben jij zo iemand? Stop hier onmiddellijk mee! Je wint er niets mee, door anderen naar beneden te halen, verlies je steeds meer van je ware zelf.

Oefening; Wat zou liefde doen?

De eerstvolgende keer dat je jezelf (weer) klein maakt, kun je jezelf afvragen wat liefde zou doen. Dat klinkt misschien vreemd, maar probeer maar, dit is een goede oefening die echt werkt. Wat zou liefde doen? Voorbeeld:

Jij krijgt weer geen loonsverhoging, je collega met de grote mond wel. Je zou zelf niets zeggen tegen je leidinggevende, want dat durf je niet. Stel jezelf de vraag ‘Wat zou liefde doen?’.

Een antwoord van liefde zou kunnen zijn:

‘Jij verdient ook een loonsverhoging, lieve jij, wees niet verdrietig, maar kom op voor jezelf. Op een rustige en liefdevolle manier. Ga nu naar je leidinggevende en vertel hem dat je het ermee oneens bent dat jij weer geen loonsverhoging krijgt, dat je dit ziet als een fout en dat je verwacht dat je vanaf nu loonsverhoging bedrag x ontvangt’.

Eng? Spannend? Onbeschoft? Eng en spannend zeker, onbeschoft zeker niet. Ja, van je leidinggevende dat ie jou weer overslaat (vanuit pure gemakzucht, hij weet dat jij toch niets zegt…).

De eerste keer dat je tegengas geeft of iets anders doet wat je doodeng vind, is ook eng en spannend. De tweede keer is al minder spannend. En echt, geloof me, de zevende keer denk je er niet eens meer van tevoren over na.

Beperkende en belemmerende gewoonte

Jezelf klein maken en houden is een gewoonte waarmee je jezelf echt benadeelt, beperkt en belemmert. Voor jezelf opkomen op een liefdevolle, respectvolle en rustige manier is het antwoord. Assertiviteit is niet egoïstisch of raar. Het is raar als je niet voor jezelf opkomt en je grenzen laat overschrijden of zelfs je grenzen niet aangeeft.

Uit je comfortzone

Je moet hiervoor uit je comfortzone komen. En dat vindt iedereen lastig. Niemand uitgezonderd. Je ego (hoofd) wil het niet, je ego vindt dat te spannend. Laat je ego niet voor jou kiezen je klein te houden, maar stap uit je angst. Ik heb veel vrouwen gecoacht hierop met topresultaat. En al deze vrouwen lieten mij weten dat ze veel eerder voor zichzelf hadden moeten opkomen en veel eerder hulp hadden moeten inschakelen hierbij. Kom uit je comfortzone en verruil je angst (voor wie of wat dan ook) voor liefde.

Stap uit je angst, met of zonder mijn hulp, maar doe het! Kom voor jezelf op en maak en hou jezelf niet langer klein!