Leef je eigen leven

Leef je eigen leven

door | Geluk, Gezondheid, Lifestyle

Veel mensen leven het leven van een ander; ze doen dingen omdat andere mensen dat van hen verwachten. Of ze passen zich volledig aan die ander aan. Hierdoor leef je een leven dat je niet wilt. Dat kan nooit de bedoeling van het leven zijn! In dit blog geef ik je tips hoe je je eigen  leven leeft!

Leef het leven dat je niet wilt

Veel mensen leven niet hun eigen leven. Niet het leven zoals zij het graag zouden willen leven. Niet hun droomleven. En niet het leven zoals dat voor hen bedoeld is. Feitelijk leef je dan het leven dat je niet wilt…

Angst

Vaak ligt angst hieraan ten grondslag. Iets eigenlijk niet durven en het daarom niet doen. Ik ben bang voor open motorbootjes of eigenlijk voor wild zeewater en stapte daarom nooit in zo’n bootje. Toen ik mijn angst losliet, een zwemvest aantrok en toch in dat bootje stapte, vond ik het hartstikke leuk. Zo zie je maar.

Heel veel smoezen

Mensen verzinnen heel veel smoezen om maar vooral niet hun eigen leven te leven. Veelgebruikte smoezen, je herkent ze vast, zijn:  te duur, te ver weg, de kinderen (de meest gebruikte!), te moeilijk, te ingewikkeld en niet haalbaar. We gebruiken dergelijke smoezen zonder ze ooit op waarheid te controleren. Daardoor leven we niet ons eigen leven.

Het leven overkomt je zomaar

Wat we wel doen, is het leven leiden zoals het ons overkomt. We laten alles maar gebeuren. Alsof we van een afstand naar ons leven kijken. Er niet echt aan deelnemen. Voor we het weten zijn we vijf, tien of zelfs 20 jaar verder. Er ontstaat langzaam maar zeker een knagend gevoel. Van spijt. Dat we nooit gedaan hebben wat we zelf wilden in ons eigen leven.

Leef het leven van een ander

Wat we wel doen, is het leven van een ander leiden. Van onze partner bijvoorbeeld. Die wilde niet verhuizen en daarom verhuisden we niet. Die wilde nooit met het vliegtuig op vakantie en daarom deden we dat niet. Die had ‘liever niet’ dat wij meer uren gingen werken en dus werkten we helemaal niet. Voor we het weten zijn we vijf, tien of zelfs 20 jaar verder. Onze partner liep weg met een jonger, sprekend op ons lijkend, exemplaar. Daar zitten we dan, zonder recht op pensioen, want dat hebben we nooit opgebouwd. Het knagend gevoel van spijt knaagt aan ons. Omdat we nooit gedaan hebben wat we zelf wilden in ons eigen leven.

Cijfer jezelf weg

Wat we wel doen, is onszelf wegcijferen. Voor onze kinderen, voor onze ouders voor wie we mantelzorger zijn. We doen alles voor anderen, maar nooit iets voor onszelf. Want dat vinden we egoïstisch. De kinderen gaan voor alles. De ouders gaan voor alles. Wijzelf komen later nog wel eens aan de beurt. Voor we het weten zijn we vijf, tien of zelfs 20 jaar verder. De ouders zijn hemelen. De kinderen zijn zelfstandig. Met een hebben we geen contact meer; die wil zijn eigen leven leiden zonder ons. De ander woont in Australië dus die zien we nooit. Het kangend aan ons vretend gevoel van spijt wordt groter en groter. We doen nog steeds niet wat we willen in ons eigen leven…

Wat vind je belangrijk in het leven?

Zomaar enkele verhalen. Zomaar uit het leven gegrepen. Dit zou zomaar mijn verhaal kunnen zijn. Of het jouwe…  Mij gaat het niet gebeuren! Ik stel voor mezelf vast wat ik belangrijk vind in het leven, wat ik wil in het leven. En dat doe ik los van Martin. Dat is niet egoïstisch, dat is noodzakelijk. Om mezelf te zijn en te blijven. Om een gelukkig leven te leiden. Martin stelt voor zichzelf vast wat hij belangrijk vindt in het leven. Wat hij wil in het leven. Dat doet hij los van mij. Dat is niet egoïstisch, dat is noodzakelijk. Om zichzelf te zijn en te blijven. Om een gelukkig leven te leiden.

Tips voor het leven van je eigen leven

* Overwin je angsten!
Iedereen heeft angsten, dat is misschien een schrale troost. Overwin ze en doe wat je eigenlijk niet durft!

* Kijk naar de mogelijkheden en niet naar de beperkingen
Er is veel meer mogelijkheden. Hou op met het verzinnen van smoezen!  Smoezen dienen nergens anders toe dan jou in je veilige, maar  o zo saaie comfortzone houden…

* Stap uit je comfortzone!
Just do it! En ja, dat is eng. Ook dat ervaren we allemaal zo… Maar het gevoel dat je iets toch hebt gedaan terwijl je eigenlijk niet durfde is groots!

* Maak keuzes,  voor mijn part iedere dag opnieuw
Maak weloverwogen keuzes en laat het leven je niet zomaar overkomen.

* Neem verantwoordelijkheid voor jezelf
Jij bent verantwoordelijk voor jouw leven. Niet je man, je kind, je baas of je hond. Jij.

* Wees een voorbeeld
Voor je kinderen, nichtjes, neven of  voor je kleinkinderen. Laat zien dat en hoe je je mooist mogelijke leven leeft en dat je altijd een keuze hebt in het leven!

* Zorg goed voor jezelf (download mijn gratis e-book als je dat nog niet gedaan hebt) 
Als je goed voor jezelf zorgt, kun je nog beter voor anderen zorgen en ja, dat is wetenschappelijk bewezen.

* Doe waar je zin in hebt
Doe gek, speel, dans, lach, huppel, stamp in de plassen. Doe waar je zin in hebt en wees jezelf!

* Wees trots op jezelf! 

Goed zorgen voor jezelf, zo doe je dat

Download hier je gratis e-book Goed zorgen voor jezelf, zo doe je dat en ontvang als bonus wekelijks tips & inspiratie met leuke levenslessen, boekentips, recepten, speciale kortingsacties en nieuws van Lerenaandekeukentafel.nl en Jolandatoet.nl.

Hoi! Ik ben Jolanda Toet, leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Op dit blog deel ik altijd lekkere, nooit saaie, vaak gezonde en soms minder gezonde recepten met je. Het leven is te kort om niet lekker te eten! Mijn recepten zijn glutenvrij, maar ook zeer geschikt en lekker voor mensen die wel gluten eten. Naast recepten vind je hier blogartikelen over voeding (food), lifestyle en reizen (travel). Ik wens je heel veel lees- en kijkplezier! Heb je vragen? Stuur een
e-mail naar info@jolandatoet.nl.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit blog leuk, grappig, interessant of mooi? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit blog wilt delen!

Sharing is caring!