Leven vanuit liefde

Blog voor meer geluk & vrijheid

Leven vanuit angst

door | okt 30, 2022 | Angst, Liefde, Spiritualiteit

Leven vanuit angst

In dit artikel vertel ik wat leven vanuit angst inhoudt en waarom je een leuker leven krijgt als je ervoor kiest uit je angst te stappen en te leven vanuit liefde.

Wat is leven vanuit angst?

Leven vanuit angst is het tegengestelde van leven vanuit liefde. Angst voor de dood, voor ziekte, voor ongeluk en vooral voor tekort en schaarste. Schaarstedenkers zijn mensen die altijd tekort ervaren; ze ervaren te weinig van alles in het leven. Te weinig geld, te klein huis, geen vrienden, te weinig kasten, te laag opgeleid, te weinig liefde, niet de juiste baan en nooit geluk. En juist teveel ellende, ziekte, rottigheid, ongeluk, geweld en meer negatiefs. De oorzaak achter schaarstedenken is altijd angst.

Hoe merk je dat je vanuit angst leeft?

Mensen die vanuit angst leven ervaren bovengemiddeld veel stress, boosheid en woede, irritatie en frustratie en vooral het gevoel te weinig te hebben. Dit zorgt voor onrust, ontevredenheid, weinig tot geen energie en ze voelen zich niet gelukkig met als gevolg ziekte, zeker op termijn. Mensen die leven vanuit angst zijn afgesneden van zichzelf; ze kunnen niet meer bij hun eigen gevoel, omdat ze volledig gefocust zijn op de buitenwereld en nooit naar binnen keren.

Wat zijn dat voor mensen?

In de regel zijn dit niet de gezelligste en leukste mensen; ze zijn snel jaloers, gunnen een ander het licht in de ogen niet en denken echt dat er te weinig is van wat dan ook. Dit zijn ook de mensen die bang zijn dat anderen hun baan, man of geld inpikken, dat werk. Mensen die vanuit angst leven hebben vaak ruzie, conflicten, discussies en onprettige ervaringen met andere mensen, ze vinden dat ze gelijk hebben en doen alles om dat gelijk ook te krijgen. Omdat deze mensen niet in staat zijn te reflecteren op hun eigen gedrag (laat staan hun eigen gedachten en emoties), leven ze in een continue strijd tegen alles en iedereen. Voor deze mensen is de wereld daadwerkelijk een groot complot tegen hen.

Niet bewust

Mensen die leven vanuit angst houden vaak sterk vast aan bestaande overtuigingen en patronen. Een gevoel van ‘je weet wat je hebt en je weet niet wat je krijgt’ stabiliseert en versterkt de angst als het ware. Hun huidige situatie is niet wenselijk, maar de onzekerheid over hoe het zou kunnen worden is nog erger voor deze mensen. Het principe van ‘wat de boer niet kent, dat vreet ie niet’. Dat is dan ook de reden dat ze niet veranderen naast het feit dat ze niet bewust zijn.

Wat je aandacht geeft groeit

Het gevolg van leven vanuit angst is dat je steeds meer angst aantrekt en meer en meer schaarste en tekort. Dit bevestigt dan weer het gevoel van tekort komen. En zo draait de cirkel van angst overuren en de schaarstedenker draait horendol…

95% van de mensen leeft vanuit angst

Ook niet positief; 95% van de mensen leeft vanuit angst. 95%! Da’s veel hè? Je herkent vast mensen in je eigen omgeving die in deze categorie thuishoren. Het zijn de mensen die ‘altijd pech’ hebben…

Er is hoop!

Positief is dat de meeste van de mensen die vanuit angst leven geen schaarstedenkers zijn zoals hierboven omschreven. De meeste mensen zijn niet zo extreem in een angstvacuüm gezogen dat ze zelfs nog maar nauwelijks sociale contacten hebben. Mocht jij jezelf afvragen of je zo’n echte schaarstedenker bent, dan kan ik je mogelijk geruststellen doordat de meeste extreme schaarstedenkers zich nooit en te nimmer afvragen of ze vanuit angst leven, simpelweg omdat dat niet in ze opkomt en ze zich nergens van bewust zijn. Ze leven hun leven op een, zeer negatieve, automatische piloot.

Geen oordeel

In mijn artikelen vel ik overigens nooit een (waarde)oordeel. Ik schets gedrag van mensen, situaties e.d. om jou een goed en volledig beeld te geven. Het betekent niet dat ik vind dat niemand een schaarstedenker, azijnzeiker, schuinsmarcheerder of charlatan mag zijn. Dat bepaalt iedereen lekker zelf. Ik vind daar niets van. En het is ook absoluut niet mijn intentie om de hele wereld te redden. Ieder zijn meug. Leven en laten leven dus.

Begrijpelijk

Dat 95% van de mensen vanuit een vorm van angst leeft, is verklaarbaar en daardoor heel begrijpelijk. Denk dus ook niet dat jij een gekkie of een koekewaus bent, het helemaal verkeer doet in het leven, dom bent of wat dan ook als je vanuit angst leeft, het is verklaarbaar en begrijpelijk!

Gevoed door en met angst

Wij worden namelijk van kleins af aan bang gemaakt. Voor tekort (gas), ellende (ziekte) en schaarste (geld). Dat gebeurt overigens bewust, omdat mensen die vanuit angst leven en dus bang zijn, makkelijk te manipuleren zijn. Je wordt continu gemanipuleerd en geïndoctrineerd vanuit de overheid, onderwijsinstellingen en de media die continu onheilspellende berichten en dus angst propageren en verkondigen.

Kiezen tusen angst en liefde

Op het moment dat je zelf inziet dat je vanuit angst leeft en je angst erkent, kun je ervoor kiezen vanuit liefde te gaan leven. Oftewel wat je niet erkent, kun je niet veranderen. Wat je erkent, wel. Dat betekent niet dat je volledig aan je angsten voorbij moet gaan, maar je kunt wel leren er op een andere manier mee om te gaan. Niet omdat ik dat zo leuk vind of zo graag wil, maar omdat liefde niet kan zijn waar angst is…

Waar angst is, kan liefde niet bestaan

We kennen twee basisemoties; liefde en angst. Waar angst is, kan liefde niet bestaan. En waar liefde is, is geen angst. Lees deze alinea een paar keer en neem even de tijd om deze echt goed tot je te laten doordringen.

Angst of liefde

Je hersens maken altijd een keuze tussen angst of liefde. En helaas pindakaas, ze kunnen niet allebei tegelijk ervaren… Je bent of blij of boos. Je kunt niet tegelijkertijd verdrietig en gelukkig zijn. Jij bepaalt welke keuze je maakt; de keuze voor angst of de keuze voor liefde.

Wat je ook kiest

Alles wat je aandacht geeft groeit. Wat je ook kiest. Kies je voor angst, dan krijg je meer angst. Kies je voor liefde, dan krijg je meer liefde. Kies wijs en ga ermee aan de slag!