Leven vanuit liefde

Blog voor meer geluk & vrijheid

Levend verleden

door | dec 11, 2022 | Angst, Liefde

Levend verleden

Veel vrouwen leven grotendeels in het verleden. Ze keren vaak, soms zelfs dagelijks, terug naar pijnlijke en traumatische gebeurtenissen uit het verleden die ze keer op keer opnieuw beleven, herbeleven en vooral hervoelen. Welke eerste stappen kun je zetten om dit patroon te doorbreken?

Herbeleven van trauma

Het raakt mij persoonlijk diep dat zoveel vrouwen hun leven wat vandaag de dag zo mooi zou kunnen zijn, laten verpesten  door het verleden. Niet zozeer door hetgeen hen is aangedaan door bepaalde mensen, maar door de herinnering aan die mensen en bepaalde gebeurtenissen. Ons lichaam en ons brein kunnen geen onderscheid maken tussen de oorspronkelijke gebeurtenis en de herinnering aan die gebeurtenis. De herinnering roept iedere keer opnieuw dezelfde emoties op als de oorspronkelijke gebeurtenios. De geschiedenis herhaalt zich als het ware iedere dag opnieuw voor deze mensen.

Wie heeft de macht over jouw leven?

Iedere dag die jij besteedt aan het herbeleven van welk trauma dan ook, ieder moment dat je ook maar denkt aan degene die jou onrecht heeft aangedaan en al die keren dat je woedend bent en wraak wilt nemen op, geef je je macht weg. Je geeft jouw macht weg aan degenen die jou onrecht hebben aangedaan. Zij hadden destijds de macht. Zij hebben nu de macht. Over jou en jouw leven. Woaaa!

Stap uit je verleden

Als je je realiseert dat dit is wat er daadwerkelijk gebeurt, kun en mag je ervoor kiezen uit je verleden te stappen. De macht over jouw leven terug te pakken. En nooit meer uit handen te geven. De macht over jou en jouw leven hoort maar bij 1 iemand te liggen; bij jou.

Leven in het nu

Kies ervoor om nu, op dit moment, een gelukkig leven te leiden. Kies ervoor om nu, op dit moment, de macht over jouw leven terug te nemen. Kies ervoor om nu, op dit moment, de regisseur van jouw leven te zijn. Kies ervoor, nu op dit moment.

Neem afscheid van je trauma

Sta jezelf toe afscheid te nemen van je trauma. Traumatische gebeurtenissen zorgen voor chronische negatieve stress die op een gegeven moment verslavend wordt voor je lichaam. Neem heel bewust afscheid van je trauma en alles wat daarbij hoort in de wetenschap dat je leven echt gelukkiger en vrijer wordt zonder. Voel de kracht als je dit leest, voel de kracht in jou. Jouw krachtige jij die bepaalt dat ook jij vanaf nu gelukkig mag zijn.

Ik heb een oefening voor je bedacht die jou mogelijk verder helpt:
Beeld je in dat het onrecht dat jou is aangedaan voor je op de grond ligt. En hoe hoog jouw stapel onrecht ook is, pak em op en ja, jij kunt dit letterlijk en figuurlijk dragen. Pak jouw stapel onrecht op en gooi em in de vuilcontainer of steek em in de fik, wat het best voor jou voelt. Neem bewust afscheid van je trauma, degene die jou iets hebben aangedaan en je verleden. Je kunt een mantra zeggen in de trant van; ‘Dag trauma, dag monsters en spoken, dag verleden. Je mag gaan, het is goed zo. Ik neem nu de macht over mijn eigen leven in eigen hand. Ik straal als nooit tevoren en leef vanaf nu een gelukkig leven’. Geloof ieder woord van wat je zegt en voel het in iedere vezel in je lijf. Gooi jouw stapel trauma weg en begin aan je nieuwe, mooie en gelukkige leven.

Raar om bovenstaande te zeggen tegen een denkbeeldige stapel trauma? Ach, ik zie niet in waarom dit raarder is dan 20, 30, 40 of misschien zelfs 50 of 60 jaar lang herinneringen uit het verleden herbeleven en levend houden…. Het is het proberen waard, toch? Ik heb er serieus goede ervaringen mee.

Maar…

‘Maar… mijn herinneringen zijn echt erg en eng hoor!’. ‘Wat ik heb meegemaakt is echt heel erg!’. Ik weet dat wat je hebt meegemaakt echt heel erg is. Ik heb zelf ook echt heel erge dingen meegemaakt in mijn leven. Maar weet je, het is nog echt heel veel erger dat je die erge dingen uit je verleden maar met je mee blijft sjouwen in het heden. Dat je je iedere dag opnieuw ongelukkig voelt, niet goed genoeg, waardeloos zelfs, boos of woedend door iets wat in het verleden gebeurd is. Je verleden was erg, maar is het echt nodig dat je heden, je nu, minstens net zo erg is? Bovendien word je ziek van chronische negatieve stress, dus dat wil je hoe dan ook voorkomen. Morgen begint vandaag, dus begin nu voor een gelukkig en vrij leven morgen.

Breek uit je eigen gevangenis

Breek uit de gevangenis die je met je trauma gecreëerd hebt; er zitten geen tralies in en de deur staat gewoon open. Loop naar buiten en voel! Voel het leven, voel de wind door je haren, voel de zon. Voel de vrijheid. Voel, leef en beleef het leven, jouw leven!

En nee, met deze eerste stappen heel je niet een trauma dat al tig jaar bestaat. Heel je niet je innerlijk kind als dat nodig is. Heel je niet volledig. Dat kan ook niet met slechts 1 enkel blogartikel, wish I could.

Laat het verleden daar waar het thuishoort

Wat dit artikel misschien wel doet, is je laten zien dat je altijd een keuze hebt. Nee, daarmee zeg ik niet dat je voor je eigen trauma gekozen hebt. Wel dat je altijd je eigen keuze mag maken. Dat je altijd voor je eigen geluk mag kiezen. Maak die keuze en neem de beslissing om vanaf nu, dit moment, gelukkig te zijn en weet dat het wetenschappelijk bewezen is dat de beslissing nemen om vanaf nu gelukkig te zijn echt werkt. Ook en juist bij trauma.  En ga vandaaruit verder. Neem die eerste stappen. Stap voor stap. Op jouw manier. Met of zonder hulp. Doe alleen waarbij jij je goed voelt. En laat het verleden vooral daar waar het thuishoort; in het verleden.

Heb je vragen voor me of wil je dat ik je begeleid? Stuur een e-mail naar info@jolandatoet.nl.

 

Gratis e-book Leven vanuit liefde

Met dit gratis e-book wil ik je op weg helpen naar een leven vanuit liefde; een leven zonder angst, haat, geweld en ziekmakende stress.

Een leven waarin je voluit kunt en mag zijn wie je werkelijk bent en waarin je in liefde en volledige vrijheid jouw leven mag leven. Stap vandaag nog uit je angst en leef vanuit liefde!