Metamorfose in het bos

Metamorfose in het bos

door | Leven, Persoonlijk

Momenteel verblijf ik in mijn huisje in het bos in Drenthe en daar vond een ware metamorfose plaats…

Metamorfose in het bos

Ik verblijf ‘tijdelijk permanent’ in mijn huisje in het bos in Drenthe. Hierdoor kon ik eindelijk tijd vrijmaken voor iets dat een echte metamorfse bleek. Leuk dat je erbij bent en meekijkt!

Onderhoud

Een klein nadeeltje aan het hebben van een huisje, is dat het onderhoud nodig heeft. Regulier onderhoud gaat ons prima af en ik voorzie de binnenboel regelmatig van een likkie verf, vind ik nog leuk om te doen ook.  Onze bossige tuin bijhouden lukt ook prima, dat komt niet op een weekje. Maar groot onderhoud, whoooo, dat is lastig!  In de 8 jaar dat we ons huisje bezitten, hadden we nog nooit de buitenboel geschilderd en dat was heel hard nodig…

De dakgoot kan ook wel een likje verf gebruiken.

En de deur, oei! Omdat we wisten dat we moesten schilderen, lieten we de verf afbladderen. We wisten ook niet welke verf (soort, kleur) de vorige eigenaren hadden gebruikt, daarom konden we niet hier en daar bijwerken.

We wilden ons huisje graag afschuren en beitsen in een andere kleur. En dat was precies de reden dat het ons de afgelopen jaren niet lukte. Je hebt er namelijk tijd voor nodig, veel tijd…

Hoe doe je dat zo’n huisje schilderen?

Eerst schoonmaken, dan schuren, dan stof-, blad- en zandvrij maken, dan beitsen, tussentijds licht opschuren en weer schoonmaken, tweede laag beitsen en opnieuw licht opschuren, schoonmaken en voor de derde keer beitsen. Beits breng je in 3 lagen op met een platte kwast en je gebruikt geen grondverf. Ik gebruikte meesterbeits van Cetabever met een droogtijd van 24 tot 48 uur. In de praktijk bleek de droogtijd echt 48 uur te zijn. Dat dit me niet in een weekje zou lukken, ontdekte ik heel snel en dat was helemaal prima.

Handen uit de mouwen

En dus handen uit de mouwen en gaan met die banaan! Martin schuurt en maakt schoon, ik maak schoon en stof-, blad- en zandvrij en beits. Ik heb een gruwelijke hekel aan schuren en Martin aan schilderen; ideaal dus. Zeker gezien het feit dat Martin een meer dan fulltime baan heeft en ik tijd kan vrijmaken voor dit soort klussen.

Welke beits?

We kozen de kleur Gelders blauw, ral 906 en gebroken wit, ral 9010 van Cetabever en nee, dit blog is niet gesponsord. Op de foto;s hierboven zie je zowel de nieuwe (eerste laag) als de oude kleuren verf.

Vandaag is blauw!

En morgen trouwens ook! Wij ♥ deze kleur blauw en wit! Het blauw is donker, maar niet te en het wit is roomwit en niet te fel.

Shiny

En of deze kleur blauw shinet zeg! Meesterbeits is er in twee varianten; zijdeglans (halfglans) en hoogglans. Wij kozen voor zijdeglans. Hier zie je de eerste beitslaag.

Kijk dan, hoe geweldig!

Een nieuw pad inslaan?

En mocht je je nou afvragen of je het echt goed ziet; een paadje in de tuin? Ja! We vonden het tijd om eens een nieuw pad in te slaan en ook de tuin een beetje op te pimpen, leuken en vooral gezeliger te maken.

We veegden 73 kilo bladeren weg en geloof me, dat is veel en Martin legde dit geweldige paadje aan, middenin de border.

Oude liefde roest niet

We kochten, hergebruikten en verplaatsten planten en in de vroege avond pakte ik mijn oude liefde, tuinieren weer op.  Heerlijk!

Ik schrijf er niet zo vaak (meer) over, maar met uitzondering van onze vliegreizen leven wij  behoorlijk duurzaam en groen. Dit teakhouten bankje heb ik al een jaar of 30 (!) in mijn bezit.

We maakten de zinken teil die we ook al tig jaar hebben schoon en kochten een nieuwe waterlelie. Hartstikke nep, maar o zo leuk.

Ach en boeddha verhuist ook al eeuwen met ons mee.

Het resultaat

Tadaaaaa! Hier zie je het voorlopige eindresultaat. Voorlopig, want de tuin is en blijft natuurlijk in ontwikkeling. O ja, links op de foto zie je als je goed kijkt Martin die de allerhoogste topjes schildert waar ik niet bij kan en hij wel met zijn 2 meter lengte. Handig, zo’n man!

Hier zie je ons huisje en rechts de schuur, ons volgend schilderproject…

En ons blauwe huisje van de voorkant gezien.

En ow, wat hou ik van onze bomen!

Superblij

We zijn superblij met en tevreden over het resultaat. Ik ben een ruime maand bezig geweest met beitsen en dank de weergoden met heel mijn hart. Want een dag nadat ik klaar was met ons huisje, ging het regenen… En dat is heerlijk voor uitgedroogde grond, moeder aarde en stofnesten, maar niet voor nat schilderwerk… Nog meer redenen dus om blij en dankbaar te zijn.

Dankjewel

Dankjewel weer voor het meekijken- en lezen, tot de volgende keer!

Maak tijd voor ontspanning

Hoi! Ik ben Jolanda Toet, leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Op dit blog deel ik altijd lekkere, nooit saaie, vaak gezonde en soms minder gezonde recepten met je. Het leven is te kort om niet lekker te eten! Mijn recepten zijn glutenvrij, maar ook zeer geschikt en lekker voor mensen die wel gluten eten. Naast recepten vind je hier blogartikelen over voeding (food), lifestyle en reizen (travel). Ik wens je heel veel lees- en kijkplezier! Heb je vragen? Stuur een
e-mail naar info@jolandatoet.nl.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit blog leuk, grappig, interessant of mooi? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit blog wilt delen!

Sharing is caring!