Leven vanuit liefde

Blog voor meer geluk & vrijheid

Nemen zonder schuldgevoel

door | dec 2, 2022 | Angst, Liefde

Nemen zonder schuldgevoel

Op instagram postte ik onlangs mijn quote ‘Je kunt alleen geven als je ook kunt nemen’, omdat je nu eenmaal niet eindeloos en tot in den treure kunt blijven geven zonder ooit iets te nemen of ontvangen, als je dat een vriendelijker woord vindt.

Je kunt alleen geven als je ook kunt nemen

Ik denk dat je het met me eens bent dat niemand alleen maar kan geven zonder ooit iets te ontvangen. Of het nou om geld, liefde, materiële of immateriële zaken gaat, je moet af en toe iets krijgen om te kunnen geven.  Omdat alleen nemen het ook niet helemaal is (voor de meeste mensen althans), is het fijn als er balans is tussen beide.

Schuldgevoel sucks

Naar aanleiding van mijn Instagrampost kreeg ik van verschillende vrouwen de vraag hoe ze kunnen omgaan met c.q. wat ze kunnen doen aan schuldgevoel bij nemen/ontvangen? Die vraag wil ik graag voor je benantwoorden.

De emotieladder van Esther & Abraham

En wat een timing! Ik had de emotieladder van Esther en Abraham Hicks voor vandaag op de planning staan. Die heb ik gisteren gepubliceerd en o, wat is die bruikbaar bij het thema schuldgevoel! Als je de emotieladder erbij pakt, zie je namelijk dat schuldgevoel een emotie is met een zeer lage energievibratie. Het is dus een emotie die je beter niet kunt ervaren als je een gelukkig leven wilt en positieve energie wilt aantrekken. Gaan we gewoon lekker afscheid van nemen. Hier en nu, vandaag dus, joep doei en de mazzel!

Brave meisjes…

Eerst wil ik met je kijken waar je schuldgevoel vandaan komt om het beter te begrijpen en te kunnen plaatsen. In de meeste gevallen komt schuldgevoel uit onze jeugd. Wij vrouwen leren als meisje dat we vooral niet aan onszelf mogen denken, dat we egoïstisch zijn als we iets voor onszelf willen, dat we anderen moeten dienen en behagen en we leren ‘kinderen die vragen worden overgeslagen’. Het wordt er van jongs af aan ingeramd dat we vooral moeten geven en niets moeten willen nemen, want iets voor onszelf willen is egoïstisch. O ja, ik gebruik zelf liever deze; ‘Brave meisjes komen in de hemel, brutale overal!’.

 Niet meer van deze tijd

Die ouderwetse opvattingen zorgen voor conditioneringen die veel vrouwen hun leven lang houden; als vrouw moet je lief, dienstbaar en gehoorzaam zijn en zeker niets voor jezelf willen, laat staan iets nemen hell no!

 Je brein linkt automatisch naar je schuldgevoel

De conditionering ‘ik mag niets voor mezelf willen’ of iets wat daarop lijkt, zit verankerd in ons systeem. Schuldgevoel ervaren we meestal als we iets leuks voor onszelf doen, kopen of willen, oftewel nemen,  dus schuldgevoel is direct gelinkt aan nemen. Iedere keer als je iets leuks wilt doen, iets voor jezelf wilt kopen oftewel iets wilt nemen, linkt je brein dat aan schuldgevoel. En schuldgevoel geeft jou het gevoel dat je een slecht mens bent. Dat ben je natuurlijk niet, maar dat is wat (van oudsher) geprogrammeerde conditioneringen doen.

Hoe ga je om met schuldgevoel?

Hieronder heb ik een aantal opties voor je. Begin altijd met optie 1 en ga nooit in gevecht met wat je voelt. Je mag hoe dan ook voelen wat je voelt. Je negatieve emoties ontkennen of opkroppen, zorgt ervoor (in mijn optiek) dat je vroeg of laat ziek wordt. Bekijk hieronder of en zo ja, wat er voor je bijzit wat werkt en realiseer je dat er altijd alternatieven mogelijk zijn.

1. Omarm het! Ga jezelf niet bekritiseren, straffen of anderszins saboteren, maar accepteer dat je je schuldig voelt. Accepteer en zeg tegen jezelf dat het okee is dat je je schuldig voelt. Schuldgevoel in dit geval is absoluut onnodig en onterecht, maar hee, let it be. Gedachten en gevoelens komen en gaan als wolken die voorbijdrijven, met die wolken doe je niets, met je gedachten en gevoelens hoef je ook niets te doen.

2. Zelfliefde; zorg voor meer zelfliefde. Zelfliefde is megabelangrijk, omdat het een voorwaarde en de basis is van geluk.

3. Gebruik positieve affirmaties als ‘Ik ben een eerlijk en goed mens’, ‘Ik mag nemen om gelukkig te zijn’, ‘Het is mijn geboorterecht om gelukkig te zijn’ en ‘Ik neem om te kunnen geven’, ‘Ik ben een goed mens en neem wat ik nodig heb’.

4. Zie jezelf niet langer als klein, stout meisje dat gestraft moet worden, maar als de volwassen, sterke vrouw die je bent. Je hoeft helemaal niemand verantwoording af te leggen over wat je doet, koopt e.d. Jij bepaalt, no matter what. Voel hoe sterk je bent.

 5. Als je je voornamelijk schuldig voelt ten opzichte van andere mensen, werk dan aan je assertiviteit. Leer je grenzen kennen en bewaken en zeg nee als je nee bedoelt. Er zullen altijd mensen zijn die dingen die jij doet of koopt, niet leuk vinden, het is wat het is, zeker als jij je verder of in een andere richting ontwikkelt dan zij. Leef je eigen leven en kom op voor jezelf.

6. Oefen om te ontvangen. Zeg welgemeend en oprecht dankjewel als je iets krijgt en doe het niet af met ‘dat was toch niet nodig?’. Oefen en weet dat je het hartstikke waard bent om te ontvangen. Jij bent het waard.

7. Maak onderscheid tussen gedachten, gevoelens en gedragingen die je wel en niet dienen en neem afscheid van wat je niet langer dient Doei schuldgevoel!

 

Ga hiermee lekker zelf aan de slag en realiseer je dat je schuldgevoel dateert uit de oudheid en dat het vandaag de dag dus geen enkele waarde meer heeft. Zo gaat dat. Mocht ik jou kunnen helpen met geluksocaching? Meld je hier aan voor een gratis match call.

 

Gratis e-book Leven vanuit liefde

Met dit gratis e-book wil ik je op weg helpen naar een leven vanuit liefde; een leven zonder angst, haat, geweld en ziekmakende stress.

Een leven waarin je voluit kunt en mag zijn wie je werkelijk bent en waarin je in liefde en volledige vrijheid jouw leven mag leven. Stap vandaag nog uit je angst en leef vanuit liefde!