Niet goed genoeg?

Niet goed genoeg?

door | Geluk, Lifestyle, Mindset

Alles moet anders. We lijken tegenwoordig wel altijd bezig te zijn met verandering. Met ons leven anders maken dan het is. Beter, nog mooier, gelukkiger. We lijken onszelf continu te moeten veranderen. Maar waar houdt het op? En betekent dat dan ook dat je niet goed genoeg bent zoals je bent?

 

Je niet goed genoeg voelen

Veel mensen voelen zich niet goed genoeg. Denken dat ze niet goed zijn zoals ze zijn. Door de continue informatiestroom op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Ook verwachten werkgevers meer dan ooit dat je bijblijft, dat je allerlei cursussen volgt en dat je na het afronden van zo’n cursus solliciteert op je eigen functie. Lekker dan.

Goed nieuws

Ik heb goed nieuws voor je! Heel goed nieuws. Je bent namelijk wel goed genoeg. Je bent helemaal perfect zoals je nu bent! Voel het en doorvoel het; da’s een veel fijner gevoel dan je niet goed genoeg voelen, toch? 

Aangeboren behoefte je te ontwikkelen

De behoefte om je te ontwikkelen is een aangeboren behoefte. Daarvoor hoef je helemaal niets te doen of te laten. Je wordt geboren met de behoefte je te ontwikkelen. Dat zie je al bij baby’s. Die draaien zich zelf om, leren zelf kruipen en ietsje later proberen ze zelf op te staan. Kinderen van een jaar of vijf, zes willen heel graag leren lezen, schrijven en rekenen. En o, de moeite die het ons kostte toen we de tafel van 7 uit ons hoofd moesten leren (of die van 9 die is ook lastig!). Maar ook het gevoel van trots toen we em zo konden opdreunen. Dat bedoel ik met een aangeboren behoefte om ons te ontwikkelen. 

Je leven lang leren en de piramide van Maslow

Die aangeboren behoefte om ons te ontwikkelen houden we ons hele leven. Dat heb je met aangeboren behoeften. De mate waarin je bereid en in staat bent je verder te ontwikkelen heeft te maken met waar je staat in je leven. Mensen hebben van nature een aantal basisbehoeften. Deze zijn heel wat jaartjes geleden mooi weergegeven door ene meneer Maslow die de piramide van Maslow ontwikkelde. Die piramide ziet er zo uit.

Zo werkt de piramide van Maslow

De mens ontwikkelt zich als je naar de piramide kijkt van beneden naar boven. Je begint dus bij het vervullen van je fysiologische behoeften als eten, drinken, slaap. Als je deze behoeften hebt vervuld, stroom je door naar het daarbovengelegen niveau; in dit geval veiligheid en zekerheid. Heb je aan die behoeften voldaan in je leven, dan stroom je door naar het niveau daarboven en zo gaat dat door. Tot het niveau van zelfontplooiing en zelfontwikkeling.

Net als het leven op en neer

Dat is het niveau waarop je jezelf verder wilt ontwikkelen op welk gebied dan ook. Je komt hier pas nadat je de eerdere behoeften uit de piramide hebt vervuld. Het is ook mogelijk dat je af en toe een tree (of meer) naar beneden gaat, afhankelijk van de gebeurtenissen in je leven. Dat is helemaal niet gek, raar of erg. Denk er maar eens aan hoe logisch het is als je gevoel van veiligheid is verstoord bijvoorbeeld na een inbraak of als je bent overvallen. Als je door een brand je huis uit moet, ga je niet een cursus ‘Maak van jezelf een toffe peer’ volgen, maar zoek je eerst andere, veilige en prettige woonruimte. 

Behoefte aan zelfontplooiing

Net zo normaal en logisch is het dat als je alle andere behoeften vervuld hebt, er grote behoefte bij je ontstaat jezelf verder te ontwikkelen. Dat hoeft niet arbeidsgerelateerd te zijn en je hoeft ook niet aan jezelf te werken, je kunt ook een cursus pottenbakken volgen. Of moestuinieren op het balkon. Of je gaat aan theatersport doen, waardoor en waarbij je andere vaardigheden ontwikkelt dan in je werk op een accountantskantoor.

Persoonlijke ontwikkeling is leuk!

Dat is wat persoonlijke ontwikkeling is. En dat is wat de natuurlijke behoefte van de mens doet met die ontwikkelingsdrang. We willen zo graag nieuwe dingen leren. Daarom is er ook zo’n groot aanbod aan allerlei leuke, creatieve, vernieuwende, verrijkende cursussen en trainingen. Dikke prima en doe er vooral je voordeel mee!

Niet toe aan persoonlijke ontwikkeling

Heb jij die behoefte om jezelf verder te ontwikkelen niet? Dan betekent dat dat jij niet in die fase van je leven bent dat je nieuwe dingen wilt leren, maar dat je bezig bent andere behoeften te vervullen (vaak onbewust). En ook dat is dikke prima!

Niet goed genoeg

Persoonlijke ontwikkeling, verandering en het verbeteren van de kwaliteit van leven en dat soort zaken, is nooit gericht op niet goed genoeg zijn. Je moet jezelf niet ontwikkelen, het mag (niemand kan je daartoe dwingen), je moet niet alles uit jezelf en je leven halen en daarvoor je stinkende best doen, het mag. Je ontwikkelt je alleen als jij daaraan toe bent. Dat is geen heilig moeten, maar een mogen. Want jij bent helemaal perfect zoals je nu bent! 

Meer lekkere recepten

Hoi! Ik ben Jolanda Toet, leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Op dit blog deel ik altijd lekkere, nooit saaie, vaak gezonde en soms minder gezonde recepten met je. Het leven is te kort om niet lekker te eten! Mijn recepten zijn glutenvrij, maar ook zeer geschikt en lekker voor mensen die wel gluten eten. Naast recepten vind je hier blogartikelen over voeding (food), lifestyle en reizen (travel). Ik wens je heel veel lees- en kijkplezier! Heb je vragen? Stuur een
e-mail naar info@jolandatoet.nl.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit blog leuk, grappig, interessant of mooi? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit blog wilt delen!

Sharing is caring!