Niets is wat het lijkt

Niets is wat het lijkt

door | Mindset

We oordelen bijna allemaal. Positief en negatief. Iets om even bij stil te staan als je negatief oordeelt over iets of iemand is het feit dat niets is wat het lijkt…

 

Twee soorten oordelen

In mijn blog Is oordelen goed of fout? schreef ik al over de twee soorten oordelen die we globaal onderscheiden. Voor de duidelijkheid vermeld ik ze ook in dit blog. Dan heb je een idee waarom we zo massaal oordelen over anderen.

1. Goed/fout-oordelen
Hier ken je waarde toe aan mensen en dingen. Je vindt iets, hebt een mening over mensen en dingen. Voorbeelden: Die broek is stom. Wat een aardige man. Mensen die reizen zijn milieu-onvriendelijk.

2. Boven/onder-oordelen
Hier vergelijk je jezelf met anderen. Soms doe je dat om jezelf naar beneden te halen, waardoor je jezelf slechter voelt dan die ander. En soms doe je dat om jezelf beter te voelen dan die ander. Voorbeelden: Ik ben beter/slechter dan jij. Jij bent sterker/zwakker dan ik. Ik heb mijn zaakjes veel beter voor elkaar dan Ellen. Ik ben veel dommer dan Henk.

Jaloers

Vaak oordelen we over anderen omdat we een negatief zelfbeeld hebben met weinig zelfvertrouwen en daardoor onzeker zijn. Vanuit die onzekerheid worden we jaloers op andere mensen. We benijden andere mensen omdat ze meer hebben dan wij. Vaker op vakantie kunnen. Een groter huis bewonen. Duurdere kleding dragen. Echt heel vaak boodschappen laten bezorgen. Weer een nieuwe auto hebben.  Zij wel een hypotheek kunnen afsluiten. Meestal zit de pijn in het feit dat die ander het wel heeft. Het gaat er vaak niet eens om dat jij iets zou willen en het niet hebt,  maar dat die ander het wel heeft.

Mijn levensstijl is nu eenmaal beter

Ook oordelen we omdat we ons superieur voelen aan andere mensen. En ook die vorm van oordelen komt meestal voort uit onzekerheid of uit onvrede met het eigen leven. Of uit betweterigheid, want o o o,  de vingerwijzende betweters behoren ook tot deze categorie. Deze mensen oordelen vrijwel altijd negatief over mensen met een andere levensstijl dan zij zelf hebben. Dit zijn de fanatiekelingen die jou er, vaak heel luid en duidelijk, op wijzen dat je geen vlees mag niet,  niet dagelijks mag douche, je geen vliegreizen mag maken en dat je moet consuminderen, je trui vier dagen aan moet hebben gehad voor ie in de was mag en je nooit met vakantie mag omdat ‘dat niet nodig is als je een leuk leven hebt’. Dat. Herken je ze? 

Ieder gaat zijn eigen weg in het leven

Natuurlijk mag jij jouw manier van leven de allerbeste vinden, maar let erop dat je anderen niet veroordeelt vanwege de keuzes die zij maken. Ieder heeft zijn eigen weg te gaan in het leven. En daarbij passen niet jouw keuzes, maar de keuzes van die ander. Keuzes van anderen afkeuren en veroordelen zorgt er niet voor dat andere mensen jouw leven gaan leiden (natuurlijk niet!), maar dat ze je een betweterige zuurpruim vinden. Accepteren dat andere mensen andere keuzes maken die misschien niet bij jou, maar wel bij hen passen, helpt je om het leven gezellig te houden.

Niets is wat het lijkt

Oordeel jij negatief over anderen? Realiseer je dan dat niets is wat het lijkt… Als je weet wat er achter veel voordeuren speelt, schrik je je een hoed. Kijk maar mee:

* Veel mensen hebben gigantische schulden, waardoor ze behoorlijk klem zitten in hun leven. En ja, een hypotheek is ook een schuld. En ook jouw vrienden kunnen in de diepe shit zitten vanwege en zich doodschamen voor hun schulden.

* Wij maken veel verre reizen. Verre reizen zijn altijd ver, maar zeker niet zo duur als veel mensen denken.

* De superaardige buurman van je ouders die zo leuk is met de kinderen, heeft een strafblad. Omdat hij ontucht pleegde met kinderen.

* De overbuurman die zo lui lijkt, blijkt zeer ernstig ziek te zijn.

* Je vriendin die er altijd zo hip en leuk uitziet blijkt gestolen kleding te kopen en verkopen, waardoor haar nu een taakstraf boven het hoofd hangt.

* Jouw vrienden die zo vaak uit eten gaan en waarvan je dacht dat ze daar kapitalen aan uitgeven, doen dat in zeer betaalbare restaurantjes en geven daar helemaal niet zoveel geld aan uit als jij dacht.

* De joviale vriend van je vriendin blijkt verslaafd aan cocaïne waardoor hij al het spaargeld van je vriendin er doorheen heeft gejaagd.

* Dat stuk chagrijn van de overkant leidt aan helse hoofdpijnen door een enorme, kwaadaardige, niet te genezen tumor waardoor ze niet altijd goedlachs door het leven huppelt.

* De aardige mevrouw van nummer 9, is in werkelijkheid een narcist die haar kinderen mishandelt. Haar altijd vrolijk lachende oudste draagt een masker om de continue pijn te verbijten.

* Die armoedige mensen met die lappen voor de ramen hebben een miljoen euro op de bank staan.

* Je bovenburen hebben een restschuld van nog 200.000 euro aan aflossingsvrije hypotheek voor de boeg. En dat terwijl ze 78 en 82 jaar oud zijn.

De realiteit

Zomaar wat voorbeelden. Van zomaar wat mensen. En natuurlijk doen sommige mensen zichzelf dingen aan. Maar daar gaat het hier niet om. Hier gaat het om oordelen. Oordelen die wij allemaal hebben over andere mensen. Mensen die wij vaak helemaal niet kennen. Of niet goed genoeg kennen. Mensen waarover wij weleens heel anders zouden kunnen denken als wij ze wel echt zouden kennen. Als wij de realiteit zouden kennen. Die vaak heel anders is dan wij denken. Soms mooier, soms rauwer, maar altijd anders.

Oordelen over anderen; niets is wat het lijkt

Reden te meer om rekening mee te houden als je negatief oordeelt over andere mensen. Want weet je; Niets is wat het lijkt…

Meer leuke blogartikelen

Social media

Sharing is caring!