Omgaan met de ellende in de wereld

Omgaan met de ellende in de wereld

door | Geluk

We leven in een rare tijd. Hoe ga je om met de ellende op de wereld?

Positieve wereld?

Als positief in het leven staand mens hoor je mij niet ontkennen dat er veel leed en ellende in de wereld is, want wat maken we er een zooitje van met z’n allen! Ik denk trouwens niet dat dat typerend is voor deze tijd. Ellende, oorlogen, ziekte, geweld en moord en doodslag is van alle tijden. Waar we in mijn jeugd bang waren dat ‘de Russen kwamen’ zijn we nu bang voor de Chinezen. ‘Weg met de neutronenbom!’ is ‘Weg met het mondkapje en de dictatuur!’, in plaats van zorgen over zure regen (bestaat zure regen nog?), maken we ons nu zorgen dat andere mensen te dichtbij ons komen en de angst voor hiv vervangen we door angst voor corona. Dus ja, ellende in de wereld is van alle tijden. Verschil met de middeleeuwen en de jaren 70 om maar eens twee tijdperken te noemen, is dat je nu veel meer informatie te verwerken krijgt.

Hoe ga je om met?

Omdat ik merk dat veel mensen worstelen met en piekeren over hoe nu om te gaan met de ellende in de wereld, heb ik een aantal tips voor je op een fijne rij gezet. Pik die tips eruit die voor jou werken en doe er je voordeel mee en de rest laat je lekker voor wat het is.

Omgaan met de ellende in de wereld

Blijf zelf nadenken

Veel mensen laten zich sterk beïnvloeden door de mening van anderen. En of die anderen nou ergens voor of juist tegen zijn, dat maakt niet uit. Denk zelf na, neem niets zomaar voor waar aan, de waarheid bestaat niet. Vorm je eigen mening. Realiseer je dat ook complotdenkers kuddedieren zijn en elkaar blind volgen. Mocht je een bericht zien wat je verontrust, kijk dan eens naar de herkomst van dat bericht. Je zult zien dat het altijd (blind) gekopieerd, geplakt en gedeeld is. De mens is en blijft nu eenmaal een kuddedier, omdat hij zich veilig voelt in een groep gelijkgestemden. Realiseer je dat en blijf zelf nadenken. O ja, het woord kuddedier bedoel ik niet negatief, maar feitelijk.

Blijf geloven in het goede van de mens

Blijf geloven in het goede van de mens. De meeste mensen hebben echt de intentie gelukkig, in vrede en gezond met elkaar samen te leven. Blijf geloven in jouw idealen!

Laat je niet bang maken

Realiseer je dat wereldleed er altijd geweest is en er altijd zal zijn. Klinkt lekker opbeurend hè? Maar het is wel waar. Er zullen altijd kinderen mishandeld en vermoord worden. Altijd zullen er geweldsdelicten zijn.  Ook natuurrampen als aardbevingen zullen er altijd zijn.  En er zullen altijd enge ziekten en terroristische aanslagen zijn. Opbeurend feitje; het lijkt weleens dat tegenwoordig veel meer aanslagen gepleegd worden dan vroeger, maar dat is niet zo. Bovendien waren er in de jaren 70 en 80 veel meer slachtoffers van terreur dan nu. Alles wat we zien, ervaren en meemaken op de wereld is er ooit al eerder geweest. Niet dat dat het goed praat, maar de mensheid bestaat nog steeds.

Sluit je af voor nieuws

Sluit je af voor nieuws als je teveel prikkels ervaart. Merk je dat je zenuwachtig, opgejaagd, gestrest of onrustig wordt door het nieuws? Zet het uit, doe weg, lees je nieuwsapplicaties en je Facebook niet, maar sluit je af. Zorg dat je tot rust komt. Daarmee onttrek je je niet aan de wereld. Veel mensen zijn bang dat ze zich afsluiten voor het leed van de wereld. Maar in je eigen belang moet je soms wel. Bovendien; het is bijna onmogelijk om je volledig af te sluiten van de rest van de wereld. Het echte nieuws hoor je toch wel. Het bereikt je, waar je ook bent op de wereld. Betrokken zijn bij de wereld is prima, maar sluit je af als je teveel negatieve prikkels ervaart. Je hoeft niet altijd op ieder moment alles te weten.

Heb mededogen

Heb mededogen. Niet alleen met nabestaanden en slachtoffers, maar ook met  bijvoorbeeld de ouders van (vermoedelijke) daders van misdrijven. Heb mededogen met alles wat leeft. Heb ook mededogen met mensen die via internet allerlei rottigheid de wereld inslingeren en verspreiden. Het (continu) delen van negatieve berichten (en dat is iets anders dan het stellen van kritische vragen!) komt vrijwel altijd voort uit angst. Mensen die dit doen zijn vaak echt overtuigd dat zij de wereld dienen door ‘mensen bewust te maken van’. Als je je bewust bent van de drijfveren van mensen, is het makkelijker je in deze mensen te verplaatsen en mededogen te voelen.

Verbeter de wereld

En begin bij jezelf! Laat je niet ontmoedigen of lamslaan door de wereld om je heen, maar blijf zelf positief in het leven staan. Doe die dingen in jouw omgeving die je kunt doen. Ook kleine dingen kunnen groots effect hebben. Help iemand bij het oversteken van de straat, geef eens een boodschappentasje weg als je iemand ziet klungelen, ga langs met soep bij je zieke buurvrouw, neem een bos bloemen mee als je op visite gaat, raap afval op van straat, geef complimenten en wees vriendelijk. Iedereen vindt het fijn om vriendelijk benaderd te worden.

Wie goed doet, goed ontmoet

Behandel anderen zoals jij zelf behandeld wilt worden. Met respect, aardig, met humor, vriendelijk en beleefd. Wees lief voor iedereen en iedereen is lief voor jou, okee, bijna iedereen dan, er zijn nu eenmaal altijd uitzonderingen die de regel bevestigen.

Richt je op het positieve

Richt je op het positieve in je leven. Er gebeuren ook heel veel leuke, mooie, gezellige, lieve en aardige dingen. Neem een positieve levenshouding aan en focus op het positieve. Alles wat je aandacht geeft groeit. Geef jouw aandacht dus aan de positieve dingen in je leven.

Voel je krachtig en energiek

Besluit om je krachtig en energiek te voelen. En dus niet neerslachtig en machteloos. Natuurlijk zijn er veel dingen in het leven waaraan je niets kunt doen en veranderen. Maar er zijn nog veel meer dingen waaraan je wel iets kunt doen om het ten positieve te veranderen. Als je besluit je krachtig en energiek te voelen, ga je er ook naar handelen.

Zorg voor ontspanning

Zorg voor zo min mogelijk negatieve stress en zoveel mogelijk ontspanning en (innerlijke) rust.

Accepteer en laat los

Neem het nieuws waar, aanvaard het zoals het is en laat los. Dat is moeilijker dan het lijkt, dat weet ik, maar het kan. Accepteer het leven zoals het is en leef in het nu. Accepteer dat er dingen zijn die je niet kunt veranderen en laat los.

Maak de wereld mooier

Je kunt heel veel dingen doen om de wereld een beetje mooier te maken. Dat hoeven geen groots en meeslepende dingen te zijn. Vaak zijn het de kleine dingen die het doen. Verander wat je kunt, accepteer wat je niet kunt veranderen en maak de wereld mooier voor jezelf en voor anderen.

Alles gaat voorbij

Heel lang geleden, om precies te zijn in 1983 (echt? Hoe dan?) bracht Doe Maar het lied ‘Alles gaat voorbij’ uit. Ik zing het nog dagelijks, want het relativeert zo heerlijk.

Al doe je nog zo je best
Je kunt niet op tegen de rest
Zij die het beter weten
Je kunt het wel vergeten
Je verliest het toch

En zing maar lekker mee! Want weet je, hoe ellendig de wereld er soms ook uitziet; Alles gaat voorbij!

Artikelen voor rmeer geluk

Ik ben Jolanda Toet. Na een rampzalige jeugd vol geweld en vijandigheid en zonder liefde en positiviteit, besloot ik dat ik gelukkig wilde en mocht zijn. Ik leerde van mezelf houden en veranderde werkelijk alles in mijn leven. Resultaat? Een energiek, positief en gelukkig leven. En dat gun ik iedere vrouw! Om vrouwen te inspireren en motiveren hun mooiste leven te leven, schrijf ik artikelen en e-books over geluk en voeding.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit blog leuk, grappig, interessant of mooi? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit blog wilt delen!

Sharing is caring!