Jolandatoet.nl

Onze eerste reis met Moos de bus; roadtrip door Frankrijk

Onze eerste reis met Moos de bus; roadtrip door Frankrijk

door | Reizen

Na maanden wachten was het eindelijk zover; onze eerste reis met Moos de bus is een feit! We maakten een fantastische roadtrip door Frankrijk.

Roadtrip Frankrijk

Eindelijk,, na bijna 24 weken, konden we ons eerste echte avontuur aangaan met onze Moos de bus, een roadtrip door Frankrijk. Frankrijk was zeker niet onze eerste keuze en stond zelfs niet op onze wensenlijst, maar het coronavirus deed ons besluiten toch te kiezen voor Frankrijk.

Busombouw niet zoals het moet

Onze keuze voor Frankrijk bleek een hele goede. Onze Moos de bus voldoet namelijk niet aan wat we hebben afgesproken met het camperbouwbedrijf. Zo blijkt onze bus de accu voor stroomvoorziening niet op te laden tijdens het rijden (ondanks een 220-voltgenerator, zonnepanelen en een dc/dc-converter, dit is voor de liefhebbers he?) waardoor we geen stroom hadden. En een koelkastje zonder stroom… doet het niet. De stof van de bedbank zit aan de onderkant vol gaatjes en rafels, de poten van de bedbank zijn kapot, er rafelt van alles, de wc lekt water waardoor ie onbruikbaar is en na 3 weken ontdekten we dat de gasfles gas lekt…

Gaslek!

Tot die tijd gebruikten we de kookplaat (op gas dus) alleen met de busdeur open, waardoor we niet merkten dat de gasfles lekt, tot de dag dat het te hard waaide en we de deur dichthielden. En toen hoorden we ook overduidelijk gas wegstromen. In Frankrijk vind je bij veel benzinestations gasuitgiftepunten. We zijn naar een willekeurige toegereden, hebben een medewerker gevraagd in onze bus te ruiken (ja, je doet rare dingen op zo’n reis ) en te luisteren naar het gaslek. Die medewerker (die overigens geen technische werkzaamheden of zo uitvoert) vertelde ons dat onze gasaansluiting ‘very, very dangereux’ is en ‘no, no, use, nooooo use’. O jee!

Aanvaarding

Tot die tijd redden we ons prima door de situatie te aanvaarden zoals ie was. We hadden twee keuzes; teruggaan naar Nederland en thuis met de armen over elkaar gaan zitten, want degene die ons bus heeft omgebouwd is tot half augustus met vakantie. Of accepteren dat onze bus bouwgebreken heeft en verder reizen met de flexibiliteit die we hebben door het vele reizen. We besloten door te reizen en ook de stress die er echt en heus was, te accepteren . Gelukkig is onze Moos de bus verder technisch helemaal in topconditie; hij rijdt als een zonnetje en wat zijn we blij met onze Moos!

Eerder naar huis

Toen we de kookplaat niet meer konden gebruiken, besloten we naar huis te gaan. De kookplaat niet kunnen gebruiken, betekent namelijk ook geen water kunnen koken voor een kop koffie of thee en voor de afwas. Ook wilden we perse niet continu uit eten moeten vanwege corona. Dus, 8 dagen eerder dan gepland, reden we naar huis.

En nu?

En nu moeten de problemen zo snel mogelijk opgelost worden voor onze volgende reis. Hoe, wat, waar en wanneer kan ik je op dit moment niet vertellen, omdat ik het zelf niet weet. De camperbouwer is met vakantie en reageerde op alle problemen door  een e-mail te sturen met daarin deze opbeurende tekst: ‘Ik ga morgen met vakantie, dus dit is voorlopig het laatste bericht’.

Ik zal jullie zeker in een later stadium vertellen om welk bedrijf het gaat (een aantal mensen wil dat graag weten), maar nu nog even niet… Ik vertel je dit trouwens niet om te klagen of zeuren, maar omdat ik je een eerlijk verhaal wil vertellen over onze reis. Ik kan net doen alsof de problemen met onze busombouw er niet zijn, maar ze zijn er wel. En ja, de minder leuke dingen horen er ook bij.

Fantastisch Frankrijk!

Gelukkig hebben we er wel een topvakantie van weten te maken. En wat is Frankrijk mooi! We zijn heel blij dat we naar Frankrijk zijn gegaan, reizen was prima te doen in coronatijd, de mensen zijn overwegend vriendelijk en behulpzaam en de faciliteiten zijn natuurlijk top. Dat maakte het voor ons goed te doen, ondanks onze (technische) problemen door de ombouw van de bus.

Frankrijk in coronatijd

Wij vonden Frankrijk prima te doen in coronatijd. Er is een mondkapjesplicht binnen. Dus in supermarkten, winkels en opgenbare gebouwen moet je een mondkapje dragen, buiten op straat, niet. Je moet een mondkapje op als je een restaurant inloopt of in een restaurant naar de wc gaat. Zodra je bij je tafel bent, mag je mondkapje af. Wij vinden dat vreemd, maar met mondkapje kun je natuurlijk niet eten of drinken. In restaurants zit je in afgesloten ruimten vaak heel dicht op elkaar (bij vreemden dus) zonder mondkapje. In Mon Saint Michel staan mensen met mondkapjes op in (gesloten) bussen boven op elkaar, tot de bussen overvol zijn. Wij zijn maar een paar keer uit eten geweest (altijd buiten), zijn nooit in afgesloten ruimtes geweest (geen restaurants, musea, kastelen, openbaar vervoer e.d.) en hebben alleen op afstand contact gehad met mensen. Die keuzes kun je natuurlijk zelf maken.

Goor sanitair

We hebben een aantal keren gedoucht op campings, maar ik vond dat zo onvoorstelbaar goor, dat we ons bij onze bus zijn gaan ‘douchen’ met emmers water. Campingsanitair vond ik ronduit smerig, ik hou nu enmaal van echt schoon. In coronatijd had ik verwacht dat er meer aandacht voor hygiëne zou zijn. Niet dus. En dat heeft niets te maken met corona-angst van de opmerkelijk vaak ongezellige, zure en chagrijnige campingbeheerders die wij troffen. Zo hebben we nergens zeep aangetroffen op of bij wc’s en da’s toch een kleine moeite om neer te zetten. De canmpingwc’s in Frankrijk hebben geen wc-bril en er hangt nergens wc-papier. Mensen maken gebruik van de wc en komen eruit zonder hun handen te kunnen wassen. Dat kan bij een ‘wasbakkenstraat’ waar mensen dus met hun poepbacteriehanden de kraan moeten opendraaien. Er is geen zeep, dus mensen wassen hun handen met alleen koud water.

In de douches trof ik van alles aan; haren, schimmel, meer haren, zwarte drab, nog meer haren, gebruikt maandverband (!), uiteraard haren, viezigheid op muren, alle kleuren haren, kots (?) en heel veel haren. Regelmatig zijn hele sanitairblokken gesloten voor gebruik (vanwege corona), waardoor er meer mensen gebruik moeten maken van minder sanitaire voorzieningen die dus ronduit smerig zijn. Coronaproof is het allemaal echt niet, iets om rekening mee te houden als je gaat kamperen in Frankrijk.

Druk?

De Elzas, Ardeche, Provence en de Pyreneeën waren (begin tot half juli) heerlijk rustig. Weinig mensen, lege camperplaatsen, heerlijke rust, ruimte en stilte. In de Provence werd het drukker, maar was het nog prima te doen. Aan de westkust (vanaf het Spaanse San Sebastian) werd het hysterisch druk. Overvolle stranden, campings en camperplaatsen, een regelrechte nachtmerrie voor ons. Al die mensen bovenop elkaar met enerzijds die mondkapjes op buiten op straat (in Spanje verplicht) en dan een paar meter verder met honderden tegelijk bijna bovenop elkaar op het strand (zonder mondkapjes) en in afgesloten restaurants (zonder mondkapjes). In Bretagne en Normandië was het bij toeristische trekpleisters druk en op andere plaatsen helemaal niet. De meeste toeristen zijn trouwens Frans, in mindere mate zagen we Nederlanders en Belgen, weinig Duitsers en nog minder Spanjaarden, Engelsen, Italianen en andere nationaliteiten.

Onze route

We reden vanuit Amsterdam via Karlsruhe in Duitsland naar de Elzas in Frankrijk. Vandaaruit reden we via de bergen in Chartreuse naar de Ardeche. Door naar de Provence en de Pyreneeën, ook de hoge Pyreneeën. We maakten een korte stop in San Sebastian in Spanje, maar vanwege de enorme drukte daar reden we dezelfde dag nog naar de westkust van Frankrijk. Daarna naar Bretagne en na Normandië reden we terug naar huis in Amsterdam. In 3 weken tijd reden we 5.800 kilometer.

Foto’s? Foto’s!

Natuurlijk maakte ik foto’s, heel veel foto’s. Vandaag een eerste impressie van onze allereerste roadtrip met onze Moos de bus door het prachtige Frankrijk.

Vertrek uit Amsterdam

Moos de bus is ingepakt en afgetankt, de poezjes worden heel goed verzorgd, ons huisje is netjes en fris, we kunnen gaan!

We zijn er klaar voor en wat hebben we er zin in eindelijk weer op reis te gaan. Voor het eerst met onze Moos de bus!

Karlsruhe, Duitsland

We overnachtten op een gratis camperplaats in het Duitse Karlsruhe, fantastisch, wat een leuk plekje!

Wel maakt Martin zich op de eerste ochtend al grote zorgen over de stroomvoorziening; het lijkt erop dat de accu niet oplaadt tijdens het rijden. Dat betekent dat we afhankelijk zijn van campings en camperplaatsen met stroomvoorziening en dat was nou net niet de bedoeling.

Frankrijk

Jaaaaa, we zijn in Frankrijk; in de Elzas!

Franche Comte.

De allermooiste camperplaats (geen faciliteiten) van deze reis; bij Chartreuse. Mooier, leuker en stiller dan dit wordt het niet…

Grenoble blijkt een prachtige stad.

Ardeche ♥.

Zonnebloemen in de Provence.

En ja, al jaren op onze wensenlijst en nog mooier dan gehoopt; lavendel in de Provence.

Door naar de Pyreneeën.

Kan iemand mij nu terugbeamen naar de Pyreneeën? De rust, stilte en schoonheid hebben mij diep geraakt.

Bedevaartsoord Lourdes waar normaal gesproken miljoenen bezoekers per jaar komen, is rustig, heel heel rustig. Het plaatsje zelf oogt kil, verlaten en spooky in een wijk die volledig gericht is op toerisme. Hotels zijn gesloten en de wijk is verlaten.

Quiberon in Bretagne, de kustplaats waar ik als 17 jarige voor het eerst zelfstandig op vakantie ging. Leuk om terug te zien!

Mon Saint Michel, hoog op onze wensenlijst stelt ons niet teleur. Wat is ie bijzonder en mooi!

Wat een mooie eerste reis met onze Moos de bus! Binnenkort meer blogs met nog veel meer foto’s.