Paasstress of paasfeest?

Paasstress of paasfeest?

door | Geluk, Gezondheid, Leven

De paasdagen komen eraan. En Pasen zou een groot feest kunnen zijn of in ieder geval twee relaxte dagen van bezinning. Voor veel vrouwen betekent Pasen stress. Hoe kan dat nou en vooral hoe voorkom je stress met Pasen en zorg je voor een grandioos paasfeest?

Gekkigheid

Al weken worden we getrakteerd op wat ik noem paasgekkigheid. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is te koop; paaskaas, worst in de vorm van de paashaas, paasbroodjes, paasei-ijs en natuurlijk niet te vergeten boterlam, boter in de vorm van een lammetje, jawel. Bij Hema kun je kiezen voor dripcake, de lekkerste paascadeautjes en eierzoekprijsjes en nee, ook ik heb geen idee wat dat is en inhoudt. Van de Bijenkorf leerde ik dat je deze Pasen absoluut pastelkleurig servies moet hebben en bij Xenos ontdek je paastradities uit drie landen.

Paas-musthaves

De voorbeelden die ik noem zijn van en uit willekeurige winkels, ik heb er echt niet lang naar hoeven zoeken. En daar begint het; Pasen is verworden tot commercieel festijn waarbij je van alles en nog wat nodig hebt. En begrijp me niet verkeerd; als je houdt van dripcake en als je het leuk vindt om paastradities uit drie landen te ontdekken, moet je dat vooral doen. Maar nodig hebben, mwah, dat is toch een ander verhaal. En paas-musthaves? Die bestaan helemaal niet.

Grote paasverwachting

Buiten het feit dat paas-musthaves niet bestaan, denk ik eerlijk gezegd ook niet dat er heel veel mensen zijn die groots en meeslepende paasverwachtingen koesteren. Met Kerst verwacht je familie misschien nog wel een grote kerstboom of een leuk kleinigheidje onder die boom, maar met Pasen toch niet? Ik kan me niet voorstellen dat iemand van jou verwacht dat je huis helemaal paasbest versierd is met paastakken, prullaria en natuurlijk dat pastelkleurige servies. Wie koopt er nou pastelkleurig servies speciaal en alleen voor Pasen? Niemand toch? Of? Nou ja, er zal ongetwijfeld wel weer iemand zijn die dat wel van je verwacht, maar weet je, misschien moet je die helemaal niet meer uitnodigen met Pasen. En ook niet met Kerst trouwens… 😉

It’s all about mindset

Eerlijk gezegd denk ik dat de meeste verwachtingen niet vanuit andere mensen komen, maar dat ze in je eigen hoofd zitten. Oftewel; als je veel paasstress ervaart, verwacht je mogelijk teveel van jezelf. It’s all about mindset, echt waar. Jij wilt perse en een paasbrunch inclusief paaskaas en een paasdiner met handgerubde kaviaareitjes (jaaaaa, daar zijn ze weer, een paar keer per jaar komen ze terug!) serveren en presenteren. Daar vraagt echt helemaal niemand om. En je huis helemaal versieren omdat het zo leuk is? Jouw eigen idee. Een nieuw pastelkleurig servies wat met de Kerst echt niet meer kan? Idem, zit in jouw eigen koppie.

Het paashaasje

Wat daarnaast nog veel meer stress oplevert, is de verwachting, lees eis, dat Pasen gezellig moet zijn, ondanks dat je immer vervelende opmerkingen makende ome Henk ook weer van de partij is, je schoonmoeder zich groen en geel ergert aan jouw moeder en de moed al in je schoenen zakt nog voordat het woord Pasen gevallen is. En eerlijk is eerlijk, zo maak je van jezelf het paashaasje…

Verwachtingsmanagement

Okee, dat was het probleem, dan nu de oplossingen, want geloof het of niet, die bestaan.

Zo voorkom je paasstress en wordt Pasen een feest:

* Stop met het hebben van irrealistische verwachtingen. Verwacht niets van jezelf wat je ook niet van je beste en liefste vriend(in) zou verwachten.

* Blijf dichtbij jezelf en doe alleen wat goed voelt en ècht bij je past.

* Doe niets wat zorgt voor overbelasting.

* Stel en bewaak je grenzen.

* Accepteer de eigenaardigheden van familieleden. Jij kunt hun gedrag nooit veranderen, je kunt alleen je eigen gedrag veranderen.

* Realiseer je dat jij niet verantwoordelijk bent voor het gedrag van ome Henk, je schoonmoeder, de postbode en de overbuurvrouw.

* Winkels zijn meestal commerciële instellingen die zo veel mogelijk willen verkopen, ongeacht wat. De meeste spullen heb je niet nodig, sterker nog wil je helemaal niet hebben. En misschien klinkt het ongeloofwaardig; je hebt geen pastelkleurig servies voor Pasen 2020 nodig. Je witte borden van Ikea of je bruine retroservies uit 1974 zijn meer dan prima.

* Volg trends niet klakkeloos, maar creëer ze zelf. Haal de oude fonduepan van zolder, bak palmpasenbroodjes met je (klein)kinderen, ga eieren versieren met je visite. Voor je het weet is een nieuwe traditie geboren en da’s veel leuker dan klakkeloos trends volgen die volgend jaar weer ‘uit’ zijn.

* Relativeer! Pasen is een feest van bezinning. Bakken vol geld uitgeven en bijna failliet gaan aan prullaria, chocola in allerlei schimmige smaken en hutseldefrustelzooi die na een week zo de vuilnisbak ingaat, is niet feestelijk. Relativeer, haal adem en realiseer je dat die twee paasdagen het niet waard zijn. Je portemonnee en het milieu zullen je dankbaar zijn.

* Gezelligheid maak je met elkaar. Daarvoor heb je niets anders nodig dan jezelf, een drankje en een hapje. Hou het eenvoudig en maak je niet zo druk.

*Geniet van het bij elkaar zijn en geniet van elkaar zolang het kan. Hou van jezelf en hou van je leven, zo voorkom je paasstress en wordt Pasen een groot en gezellig feest! 

Vrolijk Pasen!  

Meer leuke blogs en vlogs

Hoi! Ik ben Jolanda Toet, leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Op dit blog deel ik altijd lekkere, nooit saaie, vaak gezonde en soms minder gezonde recepten met je. Het leven is te kort om niet lekker te eten! Mijn recepten zijn glutenvrij, maar ook zeer geschikt en lekker voor mensen die wel gluten eten. Naast recepten vind je hier blogartikelen over voeding (food), lifestyle en reizen (travel). Ik wens je heel veel lees- en kijkplezier! Heb je vragen? Stuur een
e-mail naar info@jolandatoet.nl.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Sharing is caring!