Perfectionisme is oersaai!

Perfectionisme is oersaai!

door | Geluk, Lifestyle, Mindset

Het liefst zouden we altijd alles goed doen. Nooit een foutje maken. Er tiptop uitzien. Een instagramwaardig leven leiden. Onberispelijk, foutloos en perfect. Gelukkig is zo’n leven voor niemand haalbaar. Want o, o, o, wat is perfectie saai, zeg maar gerust oersaai.

Perfectionisme is oersaai

Perfectie, zzzzucht. In mijn omgeving zie ik vrijwel alleen maar nadelen van perfectionisme. Ik noem er een paar die je vast herkent.

Perfectionisme leidt tot:
* Stress (negatieve stress welteverstaan).
* Angst om fouten te maken.
* Te veel van jezelf eisen (overbelasting).
* Faalangst.
* Te hoge bloeddruk.
* Onzekerheid.
* Arrogantie.
* Misselijkheid.
* Starheid.
* Nervositeit.
* Hartkloppingen.
* Burn-out.
* Lage eigenwaarde.
* Overspannenheid.
* Je boven anderen verheven voelen.
* Klotsende oksels en overmatig transpireren.
* Minder vertrouwen in eigen capaciteiten.
* Hyperventilatie.
* Migraine en hoofdpijn.
* Onrealistisch zelfbeeld.
* Weinig tot geen zelfvertrouwen.
* Levensangst.

Help, je maakt me bang!

Perfectionisme ontstaat vaak uit angst bijvoorbeeld de angst om nergens bij te horen, afgewezen te worden, voor gek te staan, maar ook angst dat je (uit je mond) stinkt, angst om door de mand te vallen, angst om je baan te verliezen of zelfs je partner of huis. Het gekke, vreemde en rare is dat het ook vaak leidt tot angst. Dus angst veroorzaakt perfectionisme veroorzaakt nieuwe angst. Lekker dan!

Levensangst

In veel gevallen leidt angst (bijvoorbeeld de angst om fouten te maken en daardoor je baan te verliezen) tot steeds beter je best gaan doen om geen fouten te maken. Je voelt je gespannen, wordt misselijk, krijgt steeds vaker migraine-aanvallen en ontwikkelt faalangst, zodat je nog beter je best gaat doen om geen fouten te maken. Dat dit niet werkt en dat je juist meer fouten gaat maken, klinkt logisch hè? Je ontwikkelt perfectionisme die leidt tot nog meer angst. Zo ontstaat een vicieuze cirkel van angst.

Uit die vicieuze cirkel breken

Nu kan ik natuurlijk tegen je zeggen dat je angst ongegrond is, dat je niet bang hoeft te zijn, dat jij goed (en mooi!) genoeg bent zoals je bent en dat goed goed genoeg is. Maar dat is waarschijnlijk onvoldoende. Als echte perfectionist ben je mogelijk, eigenlijk, heel stiekempjes best trots op je perfectionisme. Niemand is zo goed in het schrijven van foutloze teksten als jij. Niemand maakt het aanrecht zo blinkend schoon als jij. En helemaal niemand die jij kent werkt zoveel uren als jij. En dat is hartstikke leuk en helemaal prima de luxe, behalve als jij dusdanig perfectionistisch bent dat je daardoor ziek wordt of anderszins je gezondheid en/of je leven belemmert.

Voor alle perfectionisten

Nu moet je even heel goed opletten, want ik ga je een geheimpje verklappen. Iets waar je misschien nog nooit over nagedacht hebt. Wat je niet weet. En wat je wel wilt weten. Perfectionisme is namelijk geen verdienste, het is geen goede eigenschap als het je je lichamelijke en/of geestelijke gezondheid kost. En het is al helemaal niet leuk om perfect te willen zijn. Perfectionisme is namelijk oersaai! Echt, oertje, oertje, oertjesaai. Saaaaaaai! Dat is perfectionisme.

Perfectionisme is geen pre, ook niet stiekem

Je hoeft je niet beter te voelen dan een ander omdat jij iets perfect kunt of de intentie hebt dingen perfect te doen. Je hoeft er niet stiekem trots op te zijn dat jij 80 uur per week werkt. En je hoeft ook niet langer bang te zijn. Niet voor jezelf. En niet voor het leven. Perfectionisme is oersaai! Natuurlijk leg ik (oud-gediende in überperfectionisme, jawel) je ook uit waarom perfectionisme zo boring is, zo ben ik. Ik leg je uit waarom perfectionisme zo oersaai is aan de hand van een aantal voorbeelden. Dat doe ik, omdat ik wil dat je dit voelt. Voelt. Doorleeft. Dat je me niet zomaar aanhoort, maar dat het echt tot je doordringt wat ik je vertel. Volledige focus dus.

Daarom is perfectionisme oersaai

* Je lievelingstrui heb je al jaren. Hij is niet helemaal mooi meer en hier en daar vertoont hij zelfs slijtplekken en van die pluizenwuizen. Toch is nou net deze trui je lievelingstrui waarin je ’s winters zo’n beetje woont. Maar perfect? Nee…

* Die mooie steen die je afgelopen zomer op het strand vond, vind je zo mooi omdat ie niet glad gepolijst is, maar ruw. Ruw en rauw, net als het leven. Maar perfect? Nee…

* Je kat van 15 jaar is oud, kwijlt en ooooo, als hij geeuwt, val je bijna van je tak van de stank… Maar, deze 15 jaar oude kat is wel de allerliefste, want de jouwe. Maar perfect? Nee…

* Je lieve, tikkeltje gekke, altijd vrolijke partner inclusief gebreken waar je al zoveel jaar mee samen bent. Af en toe zou je hem/haar het liefst achter het behang plakken. Soms wil je gillend wegrennen. Vraag je je af waarom je niet ogenblikkelijk zo ver mogelijk weg emigreert. Maar jouw partner is wel de jouwe. De allerleukste, liefste, gekste en grappigste, ook na al die jaren.  Maar perfect? Nee…

Perfect is niet zo leuk, vertrouwd en mooi als imperfect

Met een nieuwe trui ben je voorzichtig en een beetje bang om te knoeien, een natuursteen wordt (zonder toedoen van de mens) nooit perfect van vorm en kleur, je bent verknocht aan je oude kater en zou em voor altijd willen houden en je partner doe je ook de deur niet uit voor een perfect exemplaar (althans, in de regel gebeurt dit niet).  Je houdt van het oude, vertrouwde in je leven. Je houdt ervan ondanks en misschien wel juist omdat het niet perfect is. Imperfect is leuk! Gaaf! Niet perfect is helemaal goed zoals het is! Imperfect is houden van en gelukkig zijn met.

Kijk eens om je heen

Kijk eens goed naar alles om je heen waarvan je houdt. Hoeveel hiervan is perfect? Echt 100% gaaf, mooi, foutloos en perfect bedoel ik hè? Ik vermoed heel weinig. O ja, ook leuk, in de Japanse cultuur speelt imperfectie een rol van betekenis. Wabi Sabi draait om het mooie, perfecte zien in het imperfecte, google maar eens als je het interessant vindt.

Laat perfectionisme los en wees je eigen gekke, beetje malle zelf

Mocht je perfectionisme de kop opsteken, de overhand krijgen en de controle over jou en je leven willen overnemen? Denk dan vooral aan hoe vreselijk saai en voorspelbaar je leven zou worden als het perfect zou zijn. Bleeeeh, ik moet er niet aan denken. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik wil liever een beetje mal zijn, mijn eigen gekke zelf, dan een gepolijst en in keurslijf geperst degelijk, maar dus oersaai foutloos mens.

Dussss; doe gek, leef je uit, wees wie je bent en laat je perfectionisme helemaal los; perfectie is oersaai!  

Meer inspirerende blogs

Hoi! Ik ben Jolanda Toet, leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Op dit blog deel ik altijd lekkere, nooit saaie, vaak gezonde en soms minder gezonde recepten met je. Het leven is te kort om niet lekker te eten! Mijn recepten zijn glutenvrij, maar ook zeer geschikt en lekker voor mensen die wel gluten eten. Naast recepten vind je hier blogartikelen over voeding (food), lifestyle en reizen (travel). Ik wens je heel veel lees- en kijkplezier! Heb je vragen? Stuur een
e-mail naar info@jolandatoet.nl.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit blog leuk, grappig, interessant of mooi? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit blog wilt delen!

Sharing is caring!