Pittige speklapjes met kapucijners en basmatirijst

Pittige speklapjes met kapucijners en basmatirijst

door | Recept

Kapucijners of velderwten zijn hartstikke gezond; ze bevatten veel waardevolle vitamines en mineralen, vezels en eiwitten. Hoog tijd dus voor een verrukkelijk recept met deze gezondheidskanjers!

Kapucijners gedroogd of uit pot?

Gedroogde kapucijners (ook wel velderwten genoemd) kun je niet rauw eten; je moet ze voor gebruik koken. Kapucijners in pot of blik zijn al voorgekookt. Mijn voorkeur gaat uit naar biologische kapucijners in glazen pot, omdat daaraan geen calciumdinatrium EDTA = E385 en/of calciumchloride = E509 is toegevoegd en dat vind ik wel zo smakelijk. Natuurlijk gebruik ik ook biologische speklapjes!

Ingredi├źnten voor de pittige speklapjes met kapucijners en basmatirijst

Pas de hoeveelheden aan aan wat je nodig hebt.

* Kapucijners, bij voorkeur bio in glazen pot of gedroogde en gekookte.
* Rode ui, schoongemaakt en gesnipperd.
* Chilipepertje, schoongemaakt en in kleine stukjes gesneden.
* Speklapjes, biologisch, per persoon een.
* Knoflook, twee flinke tenen, uitgeperste.
* Gemberpoeder, 1 theelepel.
* Ketjap Manis = zoete ketjap, 2 eetlepels. Wij gebruiken altijd deze glutenvrije.
* Sambal Oelek, 2 tot 3 theelepels.
* Bakolijfolie.
* Basmatirijst.

Aan de slag

* Maak een marinade van een beetje bakolijfolie, de uitgeperste teentjes knoflook, het gemberpoeder en de ketjap manis en sambal oelek.
* Marineer de speklapjes hierin en laat goed intrekken.
* Kook de basmatirijst gaar volgens de gebruiksaanwijging op de verpakking.
* Verhit bakolijfolie in een hete koekenpan.
* Bak hierin de gemarineerde speklapjes goudbruin en gaar en schuif ze een beetje aan de kant.
* Fruit de rode ui en de chilipeper. Dit kan in dezelfde koekenpan waar je de speklapjes in bakt; de marinade geeft een heerlijke smaak af aan de kapucijners.
* Voeg de kapucijners toe en warm goed door.
* Serveer met basmatirijst.

Eet smakelijk!

Lekker gezond!

 

 

 

Gratis Online cursus Leef positief, les 1

Na je aanmelding ontvang je persoonlijke inloggegevens en kun je gelijk inloggen. Door je aanmelding geef je Jolanda Toet toestemming voor het toesturen van Inspiratie in je mailbox.

Sharing is caring!