Jolandatoet.nl

Positieve gevolgen van leven in lockdown

door | Gezondheid, Liefde & Geluk

Het leven is voor mij momenteel niet hoe ik het zou willen. En toch heeft de lange periode van lockdown voor mij veel positieve gevolgen.

 

Het leven is niet alleen maar leuk

Het leven is niet alleen maar leuk, daarvan getuigt de huidige lockdown en alle perikelen die daarmee gepaard gaan. Dat hoef ik waarschijnlijk niemand uit te leggen. Binnenkort vertel ik je ook wat ik het meest mis nu we nog steeds in lockiedown zijn.

Het leven is niet alleen maar slecht

Maar het leven is zeker ook niet alleen maar slecht! Sterker nog, ik ervaar zelf behoorlijk wat positieve gevolgen van mijn huidige leefstijl. Positieve gevolgen die ik ook als deze lockdown voorbij is, zeker wil blijven ervaren.

Focus op het positieve

Door te focussen op het positieve, zie ik voornamelijk positiviteit. Van het continu lezen en  blijven hangen in horrorverhalen over wat er allemaal mis is met de wereld, is nog nooit iemand opgeknapt…

Medisch historici

Met mijn psychologische kijk op gebeurtenissen en een flinke dosis empathie kan ik veel gebeurtenissen verklaren en dus relativeren. Enorm leuk vind ik het dat ook medisch historici dat doen! Geweldig om te weten dat in 1918 al geprotesteerd werd tegen mondkapjes bij de Spaanse Griep. En dat in 1832 een cholera-uitbraak als complot werd gezien. Vind jij dit soort weetjes ook interessant? Googel even op medisch historici Spaanse griep o.i.d. en je vindt heel veel info. Terug naar de (wan)orde van de dag…

Positieve gevolgen van de lockdown

Komen ze:

Meer slaap

Met stippie op nummer 1; meer slaap! Voor de crisis ging het wekkertje hier om 05.45 uur. Sinds Martin thuis werkt gaat ie om 08.00 uur. En ik slaap soms uit tot 08.30. Omdat ik niet later naar bed ga dan in het verleden scheelt dat dus al snel 2 tot 2,5 uur slaap. Per nacht! Jooooowooo, deze houden we erin!

Minder moeten

Minder kunnen betekent voor mij ook minder moeten… Nogal wiedes zou je denken, maar toch, het is en blijft een positieve bijkomstigheid van deze tijd. Ik heb nog zelden haast, want ik hoef echt helemaal nergens heen.

Meer samen

Martin en ik doen nog meer samen dan we al deden. Omdat hij volledig thuis werkt, zijn we zo’n 24 uur per dag samen. Soms ga ik wandelen en doet hij boodschappen, maar verder zijn we altijd samen. Gelukkig vinden wij dat allebei supergezellig en waardevol, dus een absoluut pluspunt van deze rare tijd.

Minder complexiteit

We hebben ons leven opnieuw drastisch vereenvoudigd, grotendeels door de huidige omstandigheden en grotendeels door het besef dat het best weer en nog een tandje minder ingewikkeld mocht. Iets om te koesteren en vooral te leven.

Meer ontspanning

Ik heb veel meer tijd om te lezen, studeren, wandelen, tuinieren en slapen nu mijn dagen niet meer gevuld zijn met afspraken. Oftewel veel meer tijd voor ontspanning.

Minder consumeren

Eerlijk is eerlijk; ik kocht al bar weinig, maar momenteel koop ik helemaal niks, ook niet online. Soms baal ik daar echt heel stevig van; ik ben met een groot project bezig en ik kan niet eens in winkels gaan kijken wat ik nodig heb, laat staan kopen. Maar hee en okee, in het kader van duurzaamheid en minder of zelfs niet consumeren is dit een gouden tijd…

Meer mediteren

Ik mediteer bijna iedere dag. Maar alleen als ik er zin in heb. En dat is dus blijkbaar vrijwel dagelijks. Momenteel gebruik ik de app Meditation Moments van Michael Pilarczyk. De betaalde versie met begeleide meditaties en muziek (verschillende stijlen) van 40 euro per jaar vind ik een echte aanrader. Je kunt een behoorlijk uitgebreide versie gratis uitproberen.

Minder tv

Ik kreeg op een gegeven moment zo de pest in als ik tv keek, dat ik er mee gestopt ben. Ik ergerde me groen en geel aan alle vaccinatiedrift, corona-indoctrinatie en ‘je bent een wappie als je een vraag stelt’ dat ik nu nog selectiever tv kijk. Een echte aanrader vind ik het Jeugdjournaal; hier wordt het nieuws objectief gebracht, mogen kinderen hun mening geven; leuk en wat zijn ze wijs! en is er veel ruimte voor positief nieuws. Ik kijk ook regelmatig Koffietijd en ken je de tv-zender Love Nature al? Ik had er nog nooit van gehoord, maar wat een prachtige natuurdocumentaires. O ja, ik heb mijn oude liefde op zaterdag om 11.00 uur weer opgepakt; Saturday Kitchen op de BBC, te leuk en oude liefde roest niet!

Meer natuur

Ik wandel veel meer dan ooit. Voordeel van wandelen vind ik dat het ook kan als het (niet al te hard) regent, waait en het koud is. Heerlijk even uitwaaien. Warme kleren en laarzen aan en gaan! Ik wandel het liefst in de natuur waar ik helemaal tot mezelf kom en ik blijf liever binnen als het hard regent. Ja, zo ben ik dan ook wel weer… Als ik een paar dagen niet buiten ben geweest word ik echt stikchagrijnig. Vaak heeft Martin dat eerder in de gaten dan ik wat steevast leidt tot de vraag ‘Moet je niet weer eens naar buiten?’. Ik weet dan genoeg en ga lekker buiten spelen.

Minder social media

Ik heb definitief afscheid genomen van Facebook, gebruik Pinterest puur privé en ja hoor, ik vind het beregezellig als andere mensen mijn pins leuk vinden en een kijkje komen nemen. Op Instagram plaats ik alleen foto’s als ik er zin in heb. Ik ben veel minder vaak en minder lang online. Tel daarbij op dat ik minder actief ben op dit blog en met andere online uitingen en zeg maar ajuu paraplu tegen voortdurend leven in schermtijd. Hallo offline leven, ik ben er weer!

Meer hart en minder hoofd

Ik leef veel meer in het moment, met meer aandacht en minder haast. Ik doe veel meer dingen waar ik me goed bij en mee voel en steeds minder omdat ik ze moet van mezelf. Ik vertrouw blind op mijn intuïtie, leef veel meer en vaker offline dan online en volg mijn hart. Ik zou heel graag een aantal levensvreugdeverhogende dingen (die ik nu mis, hierover binnenkort meer) toevoegen voor nog meer joy, levensvreugde. Maar als dat straks ook weer kan, zal ik zeker de voordelen die ik nu ervaar meenemen en blijven koesteren en weloverwogen keuzes maken om deze voordelen te behouden.

Hoe ervaar jij deze tijd?

Toen ik dit blog ging schrijven, realiseerde ik me pas hoeveel voordelen ik ervaar van leven in lockdown. Ik ben heel benieuwd hoe jij deze tijd ervaart. Wil je dat met me delen? Stuur dan een berichtje naar leefjejoy@jolandatoet.nl. Ik kijk ernaar uit!