Recept; Glutenvrije appeltaart

Recept; Glutenvrije appeltaart

door | Recept

Na lang en veel proberen heb ik het; het recept voor een echt lekkere glutenvrije appeltaart!  Glutenvrij bakken is echt anders dan met gluten. Vaak vind ik glutenvrij gebak en koek ‘acceptabel’, maar dat is natuurlijk niet wat je wilt… Wat je wilt is ècht lekker gebak en deze appeltaart is hemels!

Recept; Glutenvrije appeltaart

Glutenvrij bakken is letterlijk andere koekie dan glutenvol bakken. Een aantal jaren geleden gaf ik het zelf bakken van glutenvrije baksels op vanwege niet lekker, te droog, te kruimelig en eigenlijk gewoon niet te doen… En toch kan ik het niet laten en ja hoor, het is me gelukt! Ik heb een recept voor je voor glutenvrije appeltaart die mensen die gluten eten ook lekker vinden! O ja, glutenvrije baksels zijn altijd droger en kruimeliger dan glutenvolle, gluten maken gebak (en brood) elastischer, vandaar. En o ja nummer 2, deze appeltaart heb ik niet gemaakt vanwege het ‘gezonde’. Mensen die glutenvrij moeten eten, hebben al zo weinig keuze daar waar het gaat om lekker gebak, dus daarom bevat deze appeltaart gewoon suiker en is ie lekker vet. Eet smakelijk!

Je hebt nodig

* 1,5 kilo friszure appels, bijvoorbeeld Jonagold of Goudreinet.
* Rozijnen, naar smaak.
* Kaneel.
* 400 gram Vrij van Gluten meelmix van Albert Heijn.
* 200 gram roomboter.
* 150 gram suiker. De meeste appeltaartrecepten schrijven 200 gram suiker voor, ik gebruik minder omdat ik dit zoet genoeg vind. Kies zelf wat jij het lekkerst vindt.
* 2 eieren; een voor het deeg en een voor het bestrijken.

Aan de slag!

* Verwarm je oven (hetelucht) voor op circa 190 graden.
* Schil de appels, verwijder de klokhuizen en steeltjes en snijd in  stukjes.

* Voeg naar smaak rozijnen toe, ik vind het lekker als appeltaart veel rozijnen bevat.

* Voeg een flinke snuf kaneel toe.

* Voeg eventueel suiker toe aan het appelmengsel. Ik doe dat zelf niet, omdat ik het te zoet vind, maar proef even en voeg suiker toe als je het mengsel niet zoet genoeg vindt.
* Bewaar het appelmengsel.
* Voor het maken van het deeg doe je 400 gram glutenvrij meel in een kom.
* Voeg 1 ei toe.

* Voeg de boter en suiker toe, doe je ringen af (!) en kneed het deeg met je handen tot een soepel deeg.

* Is het deeg te droog  voeg dan wat (losgeklopt) ei toe. Let op! Eerst echt heel goed kneden, in eerste instantie voelt  het deeg droog, dat wordt later minder. Maar soms blijft het te droog en korrelig (de nadelen van glutenvrij) en pas dan voeg je wat (losgeklopt) ei toe. Niet te veel, dan wordt je deeg drassig.

* Vet een springvorm voor appeltaart in en bedek de bodem en zijkanten met een dun laagje deeg. Gebruik hiervoor ongeveer 2/3e van het deeg. 1/3e bewaar je voor het maken van het raster bovenop de taart.
* Voeg het appelmengsel toe.

* Van het overgebleven deeg maak je een raster voor de bovenkant van je appeltaart. Rol een dun rolletje tussen je handen en druk (zachtjes) plat op de appeltaart.
* Bestrijk licht met losgeklopt ei. Niet te veel, je bakt appeltaart, geen ei…

* Zet je appeltaart in een voorverwarmde oven van ongeveer 190 graden en bak in 60 minuten goudbruin en gaar. Is je taart na 60 minuten niet goudbruin? Laat hem dan verder garen en bruinen.

Lekker met slagroom! Of met een dun laagje zelfgemaakt amandelspijs. Of als nagerecht met kaneelijs met slagroom. Eet smakelijk!

15 Tips voor minder stress

Stress is gelukskiller nummer één. Stress maakt ongelukkig, ziek en nog vet ook en dan bedoel ik niet vet gelukkig… Toch ervaren we allemaal stress in ons leven, lekker dan! Wil je meer geluk in je leven? Zorg voor minder stress. Hoe? Nou, zo! Download hier 15 Tips voor minder stress en ontvang wekelijks inspirerende tips voor een nog leuker leven.

Social media

Sharing is caring!