Recept; Glutenvrije en lactosevrije gevulde speculaas

Recept; Glutenvrije en lactosevrije gevulde speculaas

door | Recept

Als je glutenvrij gaat bakken, kom je in een heel andere meelwereld terecht. Zo maakte ik deze gluten- en lactosevrije (!) gevulde speculaas met kastanjemeel. Het recept vind je hier.

Lekker eten zonder buikpijn

Ik eet nu zes jaar glutenvrij en ben er inmiddels helemaal aan gewend. Moeilijk vind ik het niet, behalve dat ik nooit meer echt lekkere broodjes en gebakjes kan eten. Daarom ga ik af en toe stevig zelf aan de slag. Glutenvrij bakken is echt wel even heel andere koekie dan glutenvol. Je kunt niet zomaar bloem door glutenvrije bloem vervangen, dat is in de regel geen groot succes. Deze gevulde speculaas maakte ik met kastanjemeel, amandelmeel en arrowroot en de roomboter verving ik door kokosolie. Zo kunnen ook lactosevrije eters zonder buikpijn (en al die andere bijkomende toestanden) genieten van een echt lekkere gevulde speculaas. O ja, ik gebruik bij voorkeur geen kant-en-klaarbakmeel, omdat ik die vrijwel altijd te zoet vind.

Dit heb je nodig

– Amandelspijs, zelfgemaakte is het lekkerst. Het recept vind je hier.
– Amandelmeel, 200 gram.
– Kastanjemeel, 150 gram.
– Arrowroot, 75 gram.
– Kristalsuiker, 100 gram.
– Koek- en/of speculaaskruiden, 2 tot 3 eetlepels (naar smaak).
– Zout, snufje.
– Kokosolie, 150 gram, gesmolten.
– Eieren, twee.
– Garneeramandelen.

Zo maak je de gevulde speculaas

– Verwarm de oven voor op circa 170 graden.
– Vet een bakblik van ongeveer 23 x 23 cm. in.
– Meng het amandelmeel, het kastanjemeel, de suiker, de koek- of speculaaskruiden en een snufje zout.
– Roer heel goed door.
– Voeg de gesmolten kokosolie toe.
– Voeg twee eieren toe en roer goed door.
– Kneed een soepel deeg (pas op dat de kokosolie niet te warm is).
– Verdeel de helft van het deeg over de bodem van het bakblik.
– Verdeel de amandelspijs hierover.
– Dek af met het overgebleven deeg. Maak de bolle kant van een lepel nat met warm water om de bovenkant makkelijk glad te strijken.
– Versier met garneeramandelen.
– Bak in een voorverwarmde oven op 170 graden in ongeveer 45 minuten gaar en goudbruin.

En dan die geur die zich door je huis verspreidt, jabbedabbiedooeiiiiieeeee! Te lekker!

Kun jij goed bakken?
Kun jij goed bakken en ken je iemand met een gluten- en lactose-intolerantie? Doe dan eens heel gek (en vooral lief!) en bak deze gevulde speculaas voor hem of haar. Gluten- of lactosevrij eten valt echt niet altijd mee, met name als het gaat om brood (glutenvrij brood is behoorlijk vies) en lekkere dingen als gebak, cake, koekjes enzo. Glutenvrij bakken vergt heel veel oefening, omdat de elasticiteit door gluten ontbreekt. De glutenvrije eter zal je eeuwig dankbaar zijn en je verdient er karmapunten mee…

Kon het maar altijd sinterklaasje zijn

Ga lekker bakken en bak deze verrukkelijke gevulde speculaas voor sinterklaas. Maak er veel mooie sinterklaasavonden (of middagen) van en geniet. Eet smakelijk! 



15 Tips voor minder stress

Stress is gelukskiller nummer één. Stress maakt ongelukkig, ziek en nog vet ook en dan bedoel ik niet vet gelukkig… Toch ervaren we allemaal stress in ons leven, lekker dan! Wil je meer geluk in je leven? Zorg voor minder stress. Hoe? Nou, zo! Download hier 15 Tips voor minder stress en ontvang wekelijks inspirerende tips voor een nog leuker leven.

Social media

Sharing is caring!