Recept; Granola

Zelf gezonde granola maken is leuk, hartstikke makkelijk en heeft als bijkomend voordeel dat je huis er heerlijk van gaat ruiken. Natuurlijk is mijn granola glutenvrij!

 

Wat is granola?

Granola is een mix van geroosterde pitten, zaden, noten en/of granen. Als je wilt kun je na het roosteren chiazaad, lijnzaad, hennepzaad, stukjes gedroogd fruit als pruimen, moerbeien, acaibessen, gojibessen e.d. toevoegen. Groot voordeel van zelf granola maken, is dat je er niets instopt wat je er niet in wilt hebben. Zo voeg ik geen haver toe aan mijn granola, omdat ik dat niet goed verdraag.  Ik voeg geen specerijen toe aan de granola, maar pas op het moment dat ik de granola gebruik, omdat de keuze voor specerijen afhankelijk is van waarin ik de granola gebruik. 

Dit heb je nodig voor het maken van granola

* Ongebrande en ongezouten noten, zaden, pitten en/of granen naar keuze.
Ik gebruik pecannoten, amandelen, walnoten, paranoten, zonnebloempitten, pompoenpitten, chiazaad en hennepzaad. Let op dat je ongebrande en ongezouten noten gebruikt, je gaat ze zelf roosteren. Ik snijd, hak of vijzelf de noten niet en laat ze lekker heel, omdat kauwen heel belangrijk is voor de spijsvertering. Hierover ongetwijfeld een andere keer meer. Chizaad, hennepzaad en lijnzaad voeg ik na het roosteren toe.

* Honing, 2 eetlepels, afhankelijk van de hoeveelheid granola die je maakt. Je kunt de honing ook weglaten als je geen suiker wilt toevoegen. Eet je gronola in je yoghurt of kwark? Dan kun je daar honing aan toevoegen.

* Kokosolie (kokosvet), 2 tot 3 eetlepels, afhankelijk van de hoeveelheid granola die je maakt.

Zo maak je je eigen gezonde granola

* Verwarm de oven voor op 140 graden.

* Smelt de kokosolie in een pannetje op laag vuur.

* Voeg de honing toe en roer goed door.

* Voeg de kokosolie/honing toe aan de noten, pitten- en zadenmix en roer heel goed door.

* Spreid goed uit op een ovenrooster.

* Rooster op 140 graden ongeveer 40 minuten. Schep iedere 10 minuten om.

* Laat afkoelen, voeg chiazaad, hennepzaad of lijnzaad toe en bewaar in een goed sluitende voorraadpot.

Lekker in kwark, yoghurt en salades. Op de foto hierboven met magere kwark, kaneel, kardemom en kokoschips. Eet smakelijk!

Meer te lekkere recepten

Hoi! Ik ben Jolanda Toet, leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Op dit blog deel ik altijd lekkere, nooit saaie, vaak gezonde en soms minder gezonde recepten met je. Het leven is te kort om niet lekker te eten! Mijn recepten zijn glutenvrij, maar ook zeer geschikt en lekker voor mensen die wel gluten eten. Naast recepten vind je hier blogartikelen over voeding (food), lifestyle en reizen (travel). Ik wens je heel veel lees- en kijkplezier! Heb je vragen? Stuur een
e-mail naar info@jolandatoet.nl.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit gerecht lekker? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit recept wilt delen!

Sharing is caring!